Tazı Köpekleri: Beagle

Küçük, tatlı ve sevimli.. Hem çocuklar hem de yetişkinler için çok iyi birer arkadaş olan Beagle’ları üç kelimede daha iyi özetleyemezdik herhalde.

Tazı Köpekleri: Beagle

Küçük, tatlı ve sevimli.. Hem çocuklar hem de yetişkinler için çok iyi birer arkadaş olan Beagle’ları üç kelimede daha iyi özetleyemezdik herhalde. Beaglelar mükemmel birer arkadaş olmanın yanısıra çok iyi birer av köpekleridir. İki Beagle çeşidi vardır: omuzdan yukarısı 30 cm civarı olanlar ve 30 cm ile 38 cm arası olanlar. Erkekler neredeyse her zaman kadınlardan daha büyüktür. Bu durum iyi bir eşleşmeyi zor kıldığından, üremeyi biraz zorlaştırır.

Tüm hayvanseverler her iki türün de sağlam ve boyutlarına göre heybetli olduğu konusunda hemfikir. Limon sarısı, kırmızı ve beyaz olmak üzere üç farklı renge sahiplerdir.  Beagle'ın asaleti sevimli yüzünde, büyük kahverengi veya ela gözleri, geniş bir kafaya yerleştirilmiş uzun, tazı kulaklarıyla ortaya çıkıyor.

Meraklıları tarafından "neşeli" olarak tanımlanan bir cins olan Beagle'lar, onları mükemmel aile köpekleri yapan, sevgi dolu ve sevecen arkadaşlardır. Tüm bu özelliklerin Beagleları dünya evcil hayvan sahipleri arasında yıllardır en popüler köpeklerden biri yapmasına şaşırmamalı. Beagle’lar ilgiye, alakaya ihtiyaç duyan, arkadaş canlısı, zeki ve enerjik tazı köpekleridir. Beagle'lar, hafif kubbeli bir kafatasına sahip, kaslı, sağlam köpeklerdir. Ağızları kare şeklinde ve burnu geniştir. Kulaklar uzun ve sarkıktır. Göğüsleri derin, sırtı düz ve yüksekte taşınan orta uzunlukta bir kuyrukları var. Cinsin pürüzsüz, yoğun tüyleri genellikle siyah, ten rengi ve beyazdır.

Kökeni

Beagle’lar yüzlerce yıldır hayatımızda ve tüm dünyada en tanıdık köpek ırklarından biridir. Tarihçilere göre Beagle ismi ilk olarak 1400’lü yıllarda ortaya çıkmıştır. Beagle'lar, İngiltere'de tavşan gibi küçük avları kovalamak için av köpekleri olarak geliştirildi. Beagle cinsi, çakal ve yaban domuzu gibi çeşitli hayvanları avlamak için de kullanılmış olmasına rağmen, en iyi tavşan avcılığı ile bilinir. Bugün hala bazı tavşan avlarında kullanılsa bile zamanla sevimli çehresi ve dost canlısı karakteri Beagle’ları tüm dünyada en çok evde beslenen köpek türlerinden biri olmasını sağladı.

Bakımı ve Mizacı

Beagle’lar, başka evcil hayvan besleyenler ve çocukları olan aileler için genellikle uyumlu olarak kabul edilir. İlgiden hoşlanan, sevecen bir mizaçları vardır. Fazla arkadaş canlısı olmaları yalnız bırakıldıkları zamanlarda bazen problem yaratabilir. Bir geceliğine dışarı çıktığınızda veya günlük işleriniz için evde uzun süre yalnız bıraktığınızda stresli ve gergin bir mizaca bürünebilir. Beagle’ların çok havladıklarına dair yaygın bir mit vardır ama pek de doğru olduğu söylenemez. Bu cins genellikle sadece yabancılar yaklaştığında veya ilginç bir koku aldıkları zaman havlarlar. Son derece arkadaş canlısı ve kesinlikle harika bir aile hayvanı olsa da Beagle’lar hamster, fare vb diğer küçük evcil hayvanların yanında olduğunda sahipleri dikkatli olmalıdır. Bu cins köpeklerin genlerinden miras kalan sağlam avcı içgüdüleri vardır ve bir misafirlikte siz ev sahibiyle futbol konuşurken evdeki küçük hamster’ı ağzında ödül olarak size getirmesi hoş karşılanmayabilir (!).

Beaglelar hakkındaki bazı yanlış mitlerden bir tanesi de bu köpeğin kötü bir kokusu olduğu düşüncesidir. Bu pek de doğru sayılmaz. Bazı kısırlaştırılmış dişiler hariç, ortalama bir Beagle eğer evcilleştirilmişse insanlar tarafından farkedilecek bir vücut kokusuna sahip değildir. Ve tabii ki dışarıda yaşamaya bırakılan köpeklerin genellikle kötü bir kokusu vardır, kalpsiz bir sahip tarafından sokağa atılmış Beagle tüm diğer köpekler gibi kötü kokabilir. 

Sanayileşme sonrası toplumumuzun çoğunun apartman dairelerinde yaşadığı yadsınamaz bir gerçek. Hayvanseverler köpek sahiplenmeden önce bu durumu genellikle göz ardı edip sonradan problemler yaşasa da Beagle gibi uyumlu, boyut olarak pek de büyük olmayan cinsler bu durum için biçilmiş kaftan. Dairenizde sizinle birlikte yaşarken pek de problem çıkarmadığını göreceksiniz. Bununla birlikte, bir çok uzman, küçük evlerde yaşayanların, yürüyüşe çıkmak gibi günlük açık hava egzersizlerinin günde en az 1 kere yapılması gerektiği konusunda hem fikir.