Polikistik Böbrek Hastalığı

Kediler, kandaki toksinleri filtrelemeye yardımcı olan iki böbrekle doğarlar.

Polikistik Böbrek Hastalığı

Kediler, kandaki toksinleri filtrelemeye yardımcı olan iki böbrekle doğarlar. Bu küçük organlar, kedinizin sağlığı için çok önemlidir, bu nedenle polikistik böbrek hastalığı olan bir kedide olduğu gibi, onlarla ilgili bir sorun olduğunda, bu ciddi bir konudur. Kedi sahipleri, kedilerinin sağlığını en iyi şekilde izlemek ve erken aşamalarında Polikistik Böbrek Hastalığı'nı yakalamaya yardımcı olabilmek için hangi işaretlere dikkat etmeleri gerektiğini bilmelidir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Nedir?

Polikistik böbrek hastalığı, kedinin böbreklerinde kist adı verilen küçük sıvı cepleri oluşturan bir hastalıktır. Bu kistler tipik olarak doğumdan itibaren mevcuttur ve yavaş veya hızlı şekilde büyüyebilir. Kistlerin büyümesi ilerledikçe ve çoğaldıkça, böbreklerin işlerini yapmasını giderek zor hale gelir ve sonuçta böbreklerin bozulmasına neden olurlar. Polikistik böbrek hastalığı çok sayıda kist veya sadece tek büyük bir kist şeklinde görülebilir.

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığının Belirtileri

Semptomlar

  • Artan susuzluk
  • Artmış idrara çıkma
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İştah azalması
  • Kilo kaybı
  • Letarji (yorgunluk veya enerji eksikliği)
  • İdrarda kan
  • Yüksek tansiyon

Polikistik böbrek hastalığının semptomlarını diğer böbrek hastalıklarından ayırt etmek oldukça zordur. Ancak bu bulguların aranması önemlidir. Susuzlukta görülen artış ve çiş yapma, iştahta azalma, kilo kaybı, kusma, yüksek tansiyon, idrarda kan ve genel uyuşukluk tüm bunlar Polikistik böbrek hastalığının belirtileri olabilir. Bir kedi için normal olmayan herhangi bir değişiklik bir hastalık göstergesi olabilir ve veterinerinizle görüşülmelidir.

Polikistik Böbrek Hastalığının Nedenleri

Polikistik böbrek hastalığı, kedilerde kalıtsal bir hastalık olduğundan doğumda kediden kediye geçer. Pers ırkının yaklaşık yüzde 40'ının bu tür böbrek bozukluğuna sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak aynı zamanda Britanya ile ilgili stenografi ve aslen Perslerden yetiştirilen diğer kedi ırklarını da etkileyebilir. Pers soyuna sahip olmayan kedilerde nadirdir. Polikistik böbrek hastalığı, PBH1 adı verilen mutasyona uğramış bir genden kaynaklanmaktadır, ancak bu gen mutasyonuna tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığının tedavisi yoktur, ancak semptomları yönetebilirsiniz. Polikistik böbrek hastalığının ilerlemesinin ne kadar erken tespit edildiğine bağlı olarak, kedinin tedavi planı ve uzun ömürlülüğü değişecektir. Antibiyotikler, antienflamatuarlar, omega-3 yağ asitleri, ağrı kesiciler, iştah açıcılar, sıvı tedavisi, diyet planları ve diğer tedaviler kullanılabilir. Kistler cerrahi işleme gerek kalmadan boşaltılarbilir, ancak bu sadece geçici bir cevaptır çünkü kistler kolayca sıvı ile yeniden dolacaktır.

Hastalığın ilerlemesini izlemek için, X-ışınları, ultrasonlar, kan kontrolleri, kan basıncı ölçümleri ve semptomların gözlemlenmesi ile yapılabilir. Böbrek yetmezliği meydana geldiğinde, polikistik böbrek hastalığı olan bir kediye ötenazi kararı genellikle veterinerle görüşülür.

Polikistik Böbrek Hastalığı Nasıl Önlenir?

Kedilerde polikistik böbrek hastalığını önlemenin en iyi yolu seçici üremeyi kontrol altında tutmaktır. Perslerin ve diğer risk altındaki ırkların PBH1 varlığı açısından taranması, üremeden önce yapılmalıdır ve bu gen için pozitif test yapan hiçbir kedi yetiştirilmemelidir.

Pers kökenli İran kedileri için böbrek fonksiyonunun düzenli olarak izlenmesi de önerilir. Kedinizin polikistik böbrek hastalığı geliştirmesini engelleyemeseniz bile, semptomları yöneterek hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz.