Mini Dachshund: Köpek Irk Profili

Mini Dachshund veya Mini Doxie olarak da adlandırılan Minyatür Dachshund, Dachshund cinsinin iki boyutundan daha küçüktür

Mini Dachshund: Köpek Irk Profili

Mini Dachshund veya Mini Doxie olarak da adlandırılan Minyatür Dachshund, Dachshund cinsinin iki boyutundan daha küçüktür (daha büyük olanı Standart Dachshund'dur). Dachshund ayrıca üç kürk tipine sahiptir, bu da cinsin altı farklı boyut ve saç kürk kombinasyonuna sahip olduğu anlamına gelir: Minyatür Uzun Tüylü Dachshunds, Minyatür Pürüzsüz Dachshunds, Minyatür Wirehaired Dachshunds, Standart Uzun Tüylü Dachshunds, Standart Pürüzsüz Dachshunds ve Standart Wirehaired Dachshunds.

Sadece 5 kilo veya daha az olan Mini Dachshund, yaklaşık 8 ila 15 kilo ağırlığındaki Standart Dachshund'dan oldukça küçüktür, ancak iki boyut çeşidi, boyut dışında tamamen aynı görünmektedir. Standart Dachshund'lar gibi, Mini Dachshund'lar da kısa bacaklarla uzun süre desteklenir - bu yere yakın vücut şekli, türe sevgi dolu "sosis köpeği" takma adını kazandırmıştır.

Mini Dachshunds, nazik çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanla arkadaştır. Bununla birlikte, Mini Dachshund'un küçük boyutu ve kırılgan sırtı nedeniyle, yetişkinler küçük çocuklar ve köpek arasındaki tüm etkileşimleri denetlemelidir. Mini Dachshund'lar diğer aile köpekleriyle iyi geçinme eğiliminde olsalar da, garip köpeklerle biraz huysuz olabilirler. Bu sert köpek tutumu, çok daha büyük bir köpekle bir çatışmaya girmeye karar vermesi durumunda Mini Dachshund'un zararına olabilir. Bazı Mini Dachshund'lar aile kedileriyle iyi geçinir.

 

Mini Dachshund'un Özellikleri

 

Sevgi Düzeyi

Yüksek

Samimiyet

Yüksek

Çocuk Dostu

Orta

Hayvan dostu

Orta

Egzersiz İhtiyaçları

Orta

Oyunculuk

Yüksek

Enerji seviyesi

Orta

Eğitilebilirlik

Orta

Zeka

Yüksek

Havlama eğilimi

Yüksek

Tüy Dökülme Miktarı

Orta

Mini Dachshund'un Tarihi

Dachshund 18.yüzyılda Almanya'da ortaya çıktı ve ilk olarak "toprağa inerek" (avını yakalamak için yeraltındaki inleri kazarak ve sıkıştırarak) porsuk avlamak için kullanıldı. Aslında, Almanca'da cins adı "porsuk köpek" anlamına gelir. Dachshund'un yüksek ve ısrarlı havlaması yerden duyulabilirdi, böylece insan avcıları köpeğin ilerlemesini takip edebilirdi.

Uzun gövdesi ve çok kısa bacakları ile Dachshund'un sıradışı vücut tipi, küçük alanlara sığmasına izin vermiştir. Bununla birlikte, kısa olmasına rağmen, Dachshund güçlü ve kaslıdır, bu da onun dar alanlarda, ağaç köklerini, kayaları ve diğer engelleri aşarak kazma ve emekleme çabalarına yardımcı olmuştur. Bugün Dachshund, yaptığı her şeyde korkusuz ve kararlıdır, ancak en önemli işi sadık bir arkadaş olmaktır.

Mini Dachshund Bakımı

Mini Dachshund için bakım gereksinimleri, kürk tipine göre değişir. Pürüzsüz Mini Dachshund'lar yıkanır ve giyilir. Gevşek tüyleri almak için bir tazı eldiveni veya kauçuk köri fırçasıyla haftalık olarak fırçalayın. Uzun tüylü ve kaba türleri haftada birkaç kez yumuşak ve ince bir fırça ile fırçalayın ve kulaklardaki, göbekteki ve kuyruktaki daha uzun tüyleri çözmeye özen gösterin. Bu çeşitlerin ayrıca profesyonel bir kuaför tarafından ara sıra kırpılması gerekebilir. Tüm ceket türleri için Mini Dachshund'unuzu kirlendiğinde yıkayın ve tırnaklarını iki haftada bir düzeltin. Mini Dachshund'unuzun kulaklarının içini düzenli olarak kontrol edin ve kirli görünüyorlarsa evcil hayvan için güvenli bir kulak temizleyici kullanarak temizleyin.                                                         

Mini Dachshund'lar akıllı olsalar da biraz inatçı olabilirler, bu nedenle doğru eğitim yöntemlerini kullanmak önemlidir. Dachshunds yiyecekleri sever, bu nedenle lezzetli ikramlar iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur. Mini Dachshund'lar aktif olsa da, bu kısa bacaklar, günde birkaç yürüyüşle bol miktarda egzersiz yapabilecekleri ve bahçede tasmasız oyunlar oynayabilecekleri anlamına gelir. Mini Dachshund'unuz ayrıca köpek sporları ve flyball, izleme, toprak köpeği ve burun işi gibi aktiviteler için eğitimin tadını çıkarabilir. Mini Dachund'unuzu her zaman tasmalı veya güvenli bir şekilde kapalı bir alanda tutun, aksi takdirde kovalamak için sincap veya diğer tüylü yaratıkların kokusunu aldığında kaçabilir.

Yaygın Sağlık Sorunları

Çoğu safkan köpek, aile geçmişinde belirli kalıtsal sağlık bozukluklarına sahiptir. Mini Dachshund'da tespit edilen bir konu ilerleyici retinal atrofi (PRA, bir grup dejeneratif göz hastalığının ortak adı). Cinsin fiziksel yapısı nedeniyle, Mini Dachshunds ayrıca ağrı ve hareket sorunlarına neden olabilen intervertebral disk hastalığına karşı hassastır. Şiddetli sırt yaralanmaları olan Mini Dachshund'lar kısmen veya tamamen felç olabilir. Sırt ve boyun problemlerinin gelişmesini önlemek için, Dachshund'unuzun kanepeye veya yatağa erişmesine yardımcı olmak için rampaları kullanarak minimum düzeyde zıplamasını sağlayın. Ayrıca Mini Dachshund'unuzu dikkatlice tutun ve taşıyın, ellerinizi köpeğin göğsünü ve poposunu desteklemek için kullanırken (sanki bir futbol topu tutar gibi) sırtını yatay tutun.

Diyet ve Beslenme

Sırt problemlerinin gelişmesini veya kötüleşmesini önlemek ve ayrıca dirsek displazisi gibi diğer eklem rahatsızlıklarını ve diyabet gibi diğer sağlık sorunlarını önlemek için Mini Dachshund'unuzu zayıf bir ağırlıkta tutmanız önemlidir. Serbest besleme yerine günde iki kez ölçülen öğünleri besleyin (yiyeceği her zaman dışarıda bırakarak). Mini Dachshund'larınız için sağlıklı bir yemek önerisi ve köpeğiniz için ideal bir hedef sağlıklı kilo için yetiştiriciniz veya veterinerinizle görüşün.

 

Artıları

  • Küçük ve taşınabilir
  • Nazik çocuklarla iyi
  • Aktif aile refakatçisi

Eksileri

  • Havlayabilir ve kazabilir
  • Güvenilir değil
  • Sorunlara eğilimli