Kuyruksuz avcı kediler; Manx

Kuyruklarının olmamasıyla bilinen Manx kedileri, uzun zamandır avlanma becerileri nedeniyle ilgi görmektedir.

Kuyruksuz avcı kediler; Manx

Kuyruksuz avcı kediler; Manx

Kuyruklarının olmamasıyla bilinen Manx kedileri, uzun zamandır avlanma becerileri nedeniyle ilgi görmektedir. Sosyal, evcil ve aktif bir kedi cinsidir. İngiltere ve İrlanda arasında İrlanda Denizi'nde bir ada olan Man Adası'ndan gelen yerinde duramayan aktif bir kedidir. Bu cins kediler, oyuncu bir kişiliğe sahiptirler ve oldukça zekidirler. Ailelerine bağlı, son derece iletişimi güçlü kedilerdir. Aslında, Manx'in hem ailelerine olan bağlılıkları hem de oyun sevgileri açısından genellikle "köpeğe benzer" olduğu söylenir.

 

Irka Genel Bakış

AĞIRLIK: 3,5 ila 5,5 kilo
UZUNLUK: Yaklaşık 35 ila 40 cm
TÜY: Kısa ve uzun tüylü çeşitleri
TÜY RENGİ: Beyaz, mavi, siyah, kırmızı, krem, gümüş, kaplumbağa kabuğu, bluecream ve kahverengi
GÖZ RENGİ: Altın, bakır, yeşil, ela, mavi veya tek gözlü
YAŞAM BEKLENTİSİ:

14 ila 16 yıl

Manx Kedisinin Özellikleri

Sevgi Düzeyi: Yüksek
Dostluk: Yüksek
Çocuk Dostu: Yüksek
Hayvan Dostu: Yüksek
Egzersiz İhtiyaçları: Orta
Şakacılık: Yüksek
Enerji Seviyesi: Yüksek
Zeka: Yüksek
Seslendirme Eğitimi: Yüksek
Tüy Dökülme Miktarı: Orta

Manx Kedisinin Tarihi

Günümüzde bazı Manx kedilerinin kısa da olsa kuyrukları vardır. Ancak bu kedilerin çoğu tamamen kuyruksuzdur. Aslında cinsin ismi Manx dilinde "kısa sap" anlamına gelmektedir. Fakat bugün, Man Adası'ndaki yerel kedi nüfusunun hızla azalan bir yüzdesidir.

Manx, Büyük Britanya'da düzenlenen ilk kedi gösterilerindeki orijinal gösteri kedilerinden biriydi. Manx kedileri, 1903'te yayınlanan ilk bilinen cins standardı ile 1800'lerin sonlarından beri adlandırılmış bir cins (ve modern "Manx" yazımı ile) olarak sergilenmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nin hâkim safkan kedi sicilinde, 1920'lere kadar uzanan Kuzey Amerika'daki cinsle ilgili kayıtlar vardır.

Orijinal ada kedileri kısa tüylü olmasına rağmen, uzun tüylü geni muhtemelen Vikinglerin yönetimi sırasında, günümüzün Norveç Orman Kedilerinin ataları olan uzun tüylü kedilerin Viking gemilerinden ayrılıp yerli kedilerle çiftleşmesiyle ortaya çıkmıştır.

Manx kedisi hakkında pek çok halk hikâyesi vardır ve bunların tümü kuyruğunun olmaması etrafında dönmektedir. Örneğin, bir hikaye kuyruksuz bir kedinin bir gemi enkazından karaya çıkıp bu özelliği adaya getirdiğini iddia ediyordu ve Nuh'un Geminin kapısını kapattığında yanlışlıkla Manx kedisinin kuyruğunu kestiğini gösteren bazı İncil referansları var.

Kuyruksuz gen çok baskın olduğu için, sadece bir Manx kedisinin yakınında olmanın, diğer cinslerin bir şekilde kuyruksuz kedi yavruları üretmesine neden olabileceğine dair bir inanç bile vardı. Gerçekte, Manx kedilerinin aslında tam bir kuyruk için en az bir geni vardır. Bu nedenle kuyruksuz geni taşıyan iki kedi bile tam kuyruklu bir yavru kedi üretebilir ve geni miras alan yavru kediler, değişen kuyruk uzunluklarına sahip olabilir.

Manx Kedi Bakımı

Yuvarlatılmış gözleri, poposu ve başı ile Manx'in büyük, tıknaz yapısı bu cinsi sağlam bir kedi haline getirirken, son derece güçlü uzun arka ayakları, Manx'in yükseğe atlayabildiği ve hatta kapıları açabildiği anlamına gelir.

Manx, nesneleri almaktan oyuncaklarını gömmeye kadar köpeklere benzer özelliklere sahiptir. Manx kedileri genellikle masaların veya rafların üzerine tünemiş halde bulunabilir. Bu cins, onlarla etkileşime girme ve oyun oynama zamanı olan bir ailenin üyesi olmaktan çok mutlu olacaktır.

Sevecen, eşit huylu Manx kedisi muhtemelen ailenizdeki tüm insanlarla iyi geçinir ve yıllarca sevgi ve arkadaşlık kurar. Avlanma becerileri nedeniyle, geçmişte çiftçiler tarafından kemirgen sorunlarına yardımcı olmak için popüler bir seçim olmasının yanı sıra bir gemi kedisi olarak tercih edilen bir cins olmuştur. Fırsat verildiğinde, Manx kedileri hala harika avcılardır. Manx'li bir evin fareler için asla endişelenmesine gerek kalmaz. Manx kedileri çok çeşitli kürk renklerine ve desenlerine sahiptir; Uzun tüylü varyantlar bazen ayrı bir cins olarak kabul edilir.

Manx, hem uzun tüylü hem de kısa tüylü çeşitlerde gelir, her ikisi de yoğun ve pelüş olması gereken çift katlara sahiptir. Shorthairlerin biraz sert ve parlak bir dış kaplaması vardır ve uzun tüylerin orta uzunlukta ipeksi bir kürkü vardır. Çift katları bu kedilere dokununca yumuşak ve lüks hissettirse de sahiplerin ölü tüyleri temizlemek için haftada bir veya iki kez fırçalamaları gerekecektir.

Yaygın Sağlık Sorunları

Ortalama bir Manx kedisi son derece içtendir ve özellikle diğer cinsleri etkileyen büyük sağlık sorunlarına eğilimli değildir.

Diğer türlere kıyasla daha kısa, daha yuvarlak bir kedi olan Manx cinsi, uygun sinir ve kas uçlarını sağlayamayan özellikle kısa bir omurgaya eğilimli olabilir. Bu genetik özellik bazen şunlara neden olabilir:

  • Spina bifida veya omuriliğin doğumda açıkta bırakıldığı açık omurga doğum kusuru
  • Bağırsak veya mesane kontrolü eksikliği
  • Zayıf arka ayak veya zayıf bir arka bacak

Diyet ve Beslenme

Çoğu kedi gibi Manx cinsi kediler de dengeli bir protein, vitamin, mineral, yağ ve su diyetine ihtiyaç duyarlar. Kedi mamaları, kalın tüylerini sağlıklı tutmak için balık yağları ve omega 3 yağ asitleri, görme ve kalp sağlığı için taurin, sindirim ve kilo kontrolü için lif içermelidir.

Bu cins kedileri kuru mama ile beslemek zaman zaman ise ıslak mama ile ödüllendirmek gereklidir. Özellikle etli mamalar tercih edilmelidir.

Laktoz bağırsaklarda birikip sindirim sorunlarına neden olabileceğinden, Manx kedilerine inek sütü verilmemelidir. Bir evcil hayvan formülü sütü ikamesi sunmak, ton balığı gibi insan yiyecekleri gibi ara sıra yapılan bir muamele olarak iyidir.

Artıları

  • Aktif, oyuncu, sağlam cins
  • Harika fare yakalayıcı
  • Akıllı, son derece eğitilebilir

Eksileri

  • Omurga sorunlarına daha yatkın olabilir
  • Yüksek tünelleri sever, raflara, masalara veya tezgahlara atlayabilir
  • Sürekli tımar edilmesi gerekiyor.