Kusma

Kusmanın söz konusu olduğu yerlerde yetişkin köpekler ile yavru köpekler arasında önemli bir ayrım vardır.

Kusma

Kusmanın söz konusu olduğu yerlerde yetişkin köpekler ile yavru köpekler arasında önemli bir ayrım vardır. Yetişkin bir köpeğin hafif kusması bekle ve gör yaklaşımını gerektirebilir, ancak çok genç bir köpekte kusma her zaman potansiyel olarak ciddidir. Çünkü yavru köpekler hızla susuz kalabilir ve kritik elektrolitleri kaybedebilir. Kusan bir köpeği veterinere götürmek için çok fazla beklemeyin.

Yavru Köpekler Neden Kusar?

Çoğu köpekte kusma vakası, yenmeyen nesneleri yemekten, bozulmuş veya zengin yiyeceklerden (çöpü yağmalamak, sofra artıkları) veya çok fazla hızlı yemek yemekten kaynaklanan mide tahrişinden kaynaklanır. Köpekler ve yavru köpekler de araba sürerken hareket hastalığı nedeniyle veya tehlikeli nesnelerin zehirlenmesi veya yutulması nedeniyle kusabilir.

Yavru köpekler, özellikle aşı serilerini tamamlamamışlarsa, bulaşıcı kusma nedenleri açısından özel risk altındadır. Örneğin kusma, köpek distemper virüsünün veya köpek parvovirüsünün bir işareti olabilir. Bağırsak parazitleri, yavru köpeklerde görülen başka bir kusma nedenidir. Derin göğüslü ırklarda, verimsiz kusma bir şişkinlik belirtisi olabilir.

Diğer kusma nedenleri arasında organ disfonksiyonu (örneğin karaciğer ve böbrek), Addison hastalığı, gastrointestinal ülserler, anatomik anormallikler, pankreatit, abdominal enfeksiyonlar ve iltihaplı bağırsak hastalığı yer alır.

Tekrarlayan kusma, ishal ile birlikte kusma, verimsiz kusma (öğürme veya kuru kabarma), kan veya diğer anormal maddeler içeren kusma veya bir yavru köpeğin uyuşuk veya kafası karışmış halde olan kusması, veterinere gitmeyi gerektiren ciddi durumlardır.

Kusma ve Regüritasyon Kusma Arasındaki Farklar

Kusma, regüritasyon kusmadan farklıdır. Kusma, öğürme ve karın kasılmalarının eşlik ettiği aktif bir süreçtir. Öte yandan regüritasyon kusma pasiftir. Köpekler ağızlarından yiyecek çıktığında bile şaşırmış görünebilirler. Regüritasyon kusma, köpeğiniz yemeğini yedikten dakikalar ila saatler sonra meydana gelebilir ve dışarı atılan malzeme çoğunlukla sindirilmez ve hatta yemek borusu gibi tüp şeklinde olabilir.

İki semptomun çok farklı nedenleri ve tedavileri olduğundan, veterinerinizin regütasyon kusma ve kusma arasında ayrım yapması gerekecektir.

Tedavi ve Önleme

Kusma, tehlikeli bir hastalığın işareti olabilir. Altta yatan neden ciddi olmasa bile, herhangi bir nedenle kusma dehidrasyona ve yavruları çok hızlı bir şekilde öldürebilecek diğer sorunlara neden olabilir. Yavru köpeğiniz bir günde birden çok kez kustuğunda, kronik olarak kustuğunda veya ishal veya uyuşukluk gibi ek semptomlar gösterdiğinde, veterinerinizi aramalısınız.

Hafif Yiyecekleri Besleyin

Veterineriniz, köpeğinizin iyileşmesine yardımcı olmak için birkaç gün hafif bir diyet önerebilir. Veterinerinizden yiyecekler temin edilebilir veya köpeğinize iyileşirken biraz besin sağlamak için beyaz pirinç ve haşlanmış beyaz etli tavuk derisini kemikleri çıkarılmış olarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, yavru köpeğinizin yeterli miktarda su içmeye devam ettiğinden emin olun. Yavru köpeğiniz hafif bir yemek yedikten veya su içtikten sonra kusarsa en kısa sürede veterinerinizi arayın.

Yavru köpeğinizin kusmasına neden olan daha ciddi bir durumu varsa, veterineriniz uygun tıbbi tedaviyi reçete edecektir. Ağır vakalarda hastaneye yatış gerekli olabilir.

Yemeyi Yavaşlatın

Yavru köpeğiniz sağlıklıysa, ancak kurt yemeğinden aşağı düşüyorsa ve yedikten hemen sonra kusuyorsa, çok hızlı yiyor olabilir. Yavru köpeğinizin yemesini yavaşlatmaya çalışın.

  • "Rekabet" yemeyi azaltmak için yavruları ayrı odalarda besleyin.
  • Yemeğin içine büyük, yenmeyen bir nesne yerleştirin, böylece köpek yavrusu etrafını yemekte zorlanır.
  • Yavru köpeğinizi günde birkaç küçük öğünle besleyin.