Kedilerde Kene Kaynaklı 6 Hastalık Türü

Çoğu insan Lyme Hastalığını duymuştur ve ne yazık ki bazıları hastalıktan muzdarip olabilir. Ancak Lyme hastalığının kedileri de etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Lyme Hastalığı ve diğer birçok hastalık kene ısırıkları yoluyla bulaşır ve kene kaynaklı hastalıklar olarak bilinir.

Kedilerde Kene Kaynaklı 6 Hastalık Türü

Kedilerde Kene Kaynaklı Hastalık Nedir?

Çoğu insan Lyme Hastalığını duymuştur ve ne yazık ki bazıları hastalıktan muzdarip olabilir. Ancak Lyme hastalığının kedileri de etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Lyme Hastalığı ve diğer birçok hastalık kene ısırıkları yoluyla bulaşır ve kene kaynaklı hastalıklar olarak bilinir.

Kedilerde En Yaygın Kene Kaynaklı Hastalık Türleri

Kedilerde en sık görülen altı kene kaynaklı hastalık türü şunları içerir:  

Lyme hastalığı: Kara bacaklı (geyik) kenenin ısırmasıyla yayılan bir bakteridir (Borrelia burgdorferi).

Hepatozoonoz: Kene ısırıkları yoluyla yayılan bir protozoan, bu hastalık kedilerde yaygın değildir.

Tularemi: Amerikan köpek kenesinden ve Lone Star kenesinden bulaşan bir bakteridir (Francisella tularensis). Bu hastalık zoonotiktir, yani insanlara bulaşabilir.

Babesiosis (Piroplazmosis): Bu, kene ısırmasıyla bulaşan bir protozoondur (Babesia felis).

Cytauxzoonosis: Lone Star kenelerinden bulaşan bir protozoan (Cytauxzoonosis felis).

Anaplasmosis: Riketsiyal bir organizma (Anaplasma phagocytophilum) kara bacaklı (geyik) kene ve kahverengi köpek kenesinin ısırmasıyla yayılır.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Kedilerde Kene Kaynaklı Hastalık Belirtileri

Kene kaynaklı hastalıklar genellikle orijinal kene ısırmasından sonraki birkaç hafta içinde fark edilir. Kediniz aşağıdakileri içeren semptomlar gösterebilir:

  • Ateş
  • İştahsızlık
  • Eklem ağrısı ve şişmesi, topallık ve/veya yürüme güçlüğü
  • Kilo kaybı
  • Letarji
  • Sarılık
  • Büyük, ağrılı ve şişmiş lenf düğümleri
  • Isırık bölgesinde tahriş, kızarıklık ve kaşıntı
  • Yutma güçlüğü
  • Genellikle kedinizin arka ayaklarında başlayan ve hızla ön ayaklarına ve muhtemelen diyaframına hareket eden zayıflık veya azalmış hareket. Bu kene felci olarak bilinir.

Kedilerde Kene Kaynaklı Hastalığın Nedenleri

Pek çok kene türünden yalnızca bir avuç kadarı kedilerde önemli hastalıklara neden olur. Bunlar şunları içerir:

  • Kahverengi köpek kenesi
  • Kara bacaklı (geyik) kene
  • Amerikan köpek kenesi
  • Yalnız Yıldız kene

Veteriner Hekimler Kedilerde Kene Kaynaklı Hastalığı Nasıl Teşhis Eder?

Veterineriniz kedinizi fiziksel olarak muayene edecek ve verilen kene önleme ilaçlarının türünü ve sıklığını gözden geçirecektir. Ayrıca şunları önerebilir:

Kedinizin genel sağlığını değerlendirmek ve diğer hastalıkları ekarte etmek için kan tahlili (tam kan hücresi sayımı), idrar testi ve röntgen.

İdrar proteini: Altta yatan herhangi bir böbrek hasarını taramak için kreatinin oranı testi. Enfekte organların ve/veya eklem sıvısının sitolojisi ve analizi.

Organizmanın DNA'sını tespit etmek için PCR veya antikor testi.

İlgili Ürünler:

Kedilerde Kene Kaynaklı Hastalığın Tedavisi

Kedilerde kene kaynaklı bir hastalığın tedavisi genellikle doksisiklin gibi iki ila dört haftalık antibiyotik gerektirir. Semptomların şiddetine bağlı olarak ağrı kesici ilaçlar, kan transfüzyonları, antienflamatuarlar, IV sıvılar ve iştah açıcı ilaçlar gibi destekleyici bakım da gerekli olabilir.

Ne yazık ki, şu anda kedilerde kullanımı onaylanmış bir aşı bulunmamaktadır.

Kedilerde Kene Kaynaklı Hastalığın İyileşmesi ve Yönetimi

İyileşme prognozu, hastalığın kendisine ve semptomların şiddetine bağlıdır. Kene felcinden muzdarip kediler için, yutma ve nefes alma ile ilgili sorunlar gelişebileceğinden, prognoz belirsizdir.

Tularemi ve sitokzoonoz gibi bazı hastalıklar nispeten nadirdir ancak tedavi edilmediği takdirde ölümcüldür. Tedaviden sağ kurtulan birçok kedi, hastalığın taşıyıcıları olabilmelerine ve Lyme nefriti (böbrek hastalığı) gibi gelişebilecek olası alt durumlar için sık sık izlenmesi gerekmelerine rağmen, nispeten normal bir yaşam sürmeye devam edebilir.