Kedinizin boynunun altında bir yumru mu buldunuz? Davranışlarında bir değişiklik fark ettiniz mi veya idrarlarında kan gözlemlediniz mi? Bu semptomların çeşitli nedenleri olabilir, ancak hiperparatiroidizm olasılığı konusunda veterinerinize danışmalısınız.
Kedilerde Hiperparatiroidizm
Kedinizin boynunun altında bir yumru mu buldunuz? Davranışlarında bir değişiklik fark ettiniz mi veya idrarlarında kan gözlemlediniz mi? Bu semptomların çeşitli nedenleri olabilir, ancak hiperparatiroidizm olasılığı konusunda veterinerinize danışmalısınız .
Hiperparatiroidizm nedir?
Nadiren de olsa, kediler aşırı aktif paratiroid bezi anlamına gelen hiperparatiroidizm adı verilen bir durum geliştirebilir. Hiperparatiroidizm, hiperkalsemi (yüksek kalsiyum) adı verilen başka bir duruma yol açar. Daha çok orta yaşlı ve yaşlı kedilerde ve siyam kedilerinde görülür .
Hiperparatiroidizm neden olur?
Primer ve sekonder olmak üzere iki tip hiperparatiroidizm vardır. Birincil hiperparatiroidizme paratiroid bezinin bir tümörü veya genişlemesi neden olur - hastalığın nedeni bezdir. Sekonder hiperparatiroidizme genellikle yetersiz beslenme veya böbrek hastalığı neden olur ve vücutta yüksek kalsiyum seviyelerine yol açar.
Hiperparatiroidizmin belirtileri nelerdir?
Kedinizde hiperparatiroidizm varsa, fark edebileceğiniz belirtiler şunlardır:
Kedinizin idrara çıkma alışkanlıklarındaki veya idrarındaki kandaki değişiklikler
Kedinizin normal davranışından farklı olarak aşırı susama
Boyunda yumru
Siz veya veterineriniz, kedinizin boynunun alt tarafında (boğaz bölgesi), paratiroid bezlerinin bulunduğu yerde bir yumru hissedebilirsiniz.
Hiperparatiroidizm hiperkalsemiye yol açabilir. Bu nedenle, kedinizde hiperkalsemi varsa ve tedavi görmüyorsa, kasta veya deride kalsiyum mineral birikintilerinin oluşmasına neden olabilir. Zamanla bu, kemikleri zayıflatabilir ve aşırı durumlarda kemikler kırılabilir.
Semptomlar hiperparatiroidzmde yaygın olmasına rağmen, tüm kediler semptom göstermez.