Kedilerde Hiperparatiroidizm

Hiperparatiroidizm nedir?

Kedilerde Hiperparatiroidizm

Hiperparatiroidizm nedir?

Nadiren de olsa, kediler aşırı aktif paratiroid bezi anlamına gelen hiperparatiroidizm adı verilen bir durum geliştirebilir. Hiperparatiroidizm, hiperkalsemi (yüksek kalsiyum) adı verilen başka bir duruma yol açar. Daha çok orta yaşlı ve yaşlı kedilerde ve siyam kedilerinde görülür.

Hiperparatiroidizm neden olur?

Primer ve sekonder olmak üzere iki tip hiperparatiroidizm vardır. Birincil hiperparatiroidizme paratiroid bezinin bir tümörü veya genişlemesi neden olur. Sekonder hiperparatiroidizme genellikle yetersiz beslenme veya böbrek hastalığı neden olur ve vücutta yüksek kalsiyum seviyelerine yol açar.

Hiperparatiroidizmin belirtileri nelerdir?

Kedinizde hiperparatiroidizm varsa, fark edebileceğiniz belirtiler şunlardır:

  • Letarji
  • Kabızlık
  • İştahsızlık
  • Kas titremeleri
  • Kedinizin idrara çıkma alışkanlıklarındaki veya idrarındaki kandaki değişiklikler
  • Boyunda yumru
  • Aşırı susama

Siz veya veterineriniz, kedinizin boynunun alt tarafında (boğaz bölgesi), paratiroid bezlerinin bulunduğu yerde bir yumru hissedebilirsiniz.

Hiperparatiroidizm hiperkalsemiye yol açabilir. Bu nedenle, kedinizde hiperkalsemi varsa ve tedavi görmüyorsa, kasta veya deride kalsiyum mineral birikintilerinin oluşmasına neden olabilir. Zamanla bu, kemikleri zayıflatabilir ve aşırı durumlarda kemikler kırılabilir.

Hiperparatiroidizm nasıl teşhis edilir?

Hiperparatiroidizm vücudun kalsiyum seviyelerinin yükselmesine neden olur. Bu nedenle tanıda ilk adım genellikle kalsiyum seviyelerine bakmak için bir kan testidir. Yüksek kalsiyum seviyelerine "hiperkalsemi" denir.

Kan testlerine ek olarak, veterineriniz kemik yoğunluğunu kontrol etmek ve yumuşak doku veya mesanede kalsiyum birikintileri aramak için röntgen çekmenizi önerebilir. Ayrıca tiroid ve paratiroid bezine bakmak için boyun ultrason taraması önerebilirler.

Hiperparatiroidizm nasıl tedavi edilir?

Primer hiperparatiroidizm için en iyi tedavi, etkilenen paratiroid bezlerinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ancak ameliyattan önce, kedinizi başarılı bir prosedüre hazırlamak için stabilizasyon tedavisine ihtiyaç duyacaktır. Stabilizasyon tedavisi, diüretikler, belirli steroidler ve IV sıvılar yoluyla yapılabilen kalsiyum seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olacaktır.

Ameliyat sırasında, veteriner her bir paratiroid bezini kontrol eder ve büyümüş veya hastalıklı görünenleri çıkartır. Ameliyat genellikle başarılı geçer ve bir iyileşme sağlar ancak kedilerin genellikle bir süre sonra kalsiyum ve D vitamini takviyesi almaları gerekir.

Hiperparatiroidizmin sekonder nedenleri altta yatan neden düzeltilerek tedavi edilebilir ve cerrahiye gerek yoktur.