Hepatik lipidoz, kedilerde karaciğer yetmezliğinin yaygın bir nedenidir. Bu durum herhangi bir kedide gelişebilir,
Kedilerde Hepatik Lipidoz Nedir?
Hepatik lipidoz, kedilerde karaciğer yetmezliğinin yaygın bir nedenidir. Bu durum herhangi bir kedide gelişebilir, ancak en yaygın olarak fazla kilolu (veya geçmişte olan) ve son zamanlarda fazla yemek yemeyen orta yaşlı kedilerde görülür.
Kediler yemek yemediğinde hızla kilo verebilirler. Sonuç olarak, büyük miktarda yağ karaciğere gönderilir ve karaciğer hücrelerinin içine girer; bazen o kadar fazla yağ olur ki hücreler artık normal şekilde çalışamaz. Bu bazen yağlı karaciğer hastalığı olarak da adlandırılan hepatik lipidozdur.
Kediler yemeyi bıraktığında hepatik lipidoz birkaç gün içinde gelişmeye başlayabilir. Tavsiye için veterinerinizi aramadan önce kedinizin bir veya iki günden fazla yemeksiz kalmasına izin vermeyin.
Hepatik lipidozu tersine çevirmek için genellikle agresif tedaviye ihtiyaç duyulur, ancak iyi haberler de var: İhtiyaç duydukları tedaviyi aldıkları sürece, bu duruma sahip kedilerin %90 kadarının hayatta kalması beklenebilir.
Hepatik lipidozlu kedilerde genellikle aşağıdaki semptomların bir kombinasyonu bulunur:
Kedilerde Yağlı Karaciğer Hastalığının Nedenleri
Bir kedinin yemek yemesini engelleyen herhangi bir şey hepatik lipidoza yol açabilir. Bazı yaygın nedenler şunlardır:
Altta yatan bir neden belirlenemediğinde, kediye idiyopatik hepatik lipidoz tanısı konulacaktır.
Hepatik lipidozlu kedilerde genellikle aşağıdaki semptomların bir kombinasyonu bulunur:
Kedilerde Yağlı Karaciğer Hastalığının Nedenleri
Bir kedinin yemek yemesini engelleyen herhangi bir şey hepatik lipidoza yol açabilir. Bazı yaygın nedenler şunlardır:
Altta yatan bir neden belirlenemediğinde, kediye idiyopatik hepatik lipidoz tanısı konulacaktır.
Bir veteriner, bir kedinin fazla yemediğini ve yakın zamanda çok fazla kilo verdiğini öğrendikten sonra hepatik lipidoz olduğundan şüphelenebilir. Fiziksel bir muayene de kanıt sağlayabilir, ancak hepatik lipidozu benzer klinik belirtilere sahip diğer hastalıklardan ayırmak için tanı testleri gereklidir.
Veteriner hekimler genellikle temel bir kan tahlili ve idrar tahlili paneliyle başlayacaklardır. Hepatik lipidozlu birçok kedinin kanında yüksek düzeyde bilirubin ve çok yüksek düzeyde alkalin fosfataz (bir tür karaciğer enzimi) bulunur.
Bir kedide hepatik lipidoz varsa, karın ultrasonu sadece belirli bir parçadan ziyade karaciğerin tamamının anormal göründüğünü ortaya çıkarmalıdır. Ultrason sırasında veteriner, küçük bir karaciğer hücresi örneğini çıkarmak için bir iğne kullanabilir. İçleri yağla doluysa tanı doğrulanır.
Hem hepatik lipidozu tanımlamak hem de buna yol açmış olabilecek sağlık sorunlarını araştırmak için ek testler de gerekli olabilir.
Kedilerde Yağlı Karaciğer Hastalığının Tedavisi
İlk bakışta hepatik lipidozun tedavisi basit görünmektedir. Ancak gerçekte bu göründüğünden çok daha zordur. Zayıf karaciğer fonksiyonu bir kedinin kendisini gerçekten kötü hissetmesine neden olur. Sonuç olarak yemek yemiyorlar, bu da karaciğer fonksiyonlarını daha da kötüleştiriyor… ve böylece döngü devam ediyor.
Midesi bulanan bir kediyi zorla beslemek genellikle geri teper. Kendilerini ne kadar kötü hissettikleri konusunda yemeği “suçlama” eğilimindedirler ve hızla herhangi bir şeyi yemekten tiksinti geliştirebilirler. Hepatik lipidozlu bir kediye hızlı bir şekilde yiyecek vermemiz gerektiğinden, besleme tüpü genellikle en iyi seçenektir.
Nazogastrik tüpler (burundan mideye yerleştirilen küçük tüpler) birkaç gün çalışabilir, ancak hepatik lipidozu olan birçok kedinin bir veya iki ay tüple beslenmesi gerekir. Daha iyi bir uzun vadeli çözüm özofagostomi tüpüdür. Bir veteriner, kedinize kısa bir süre anestezi yapacak ve tüpü, kedinizin boynundaki deriden bir kesi yoluyla yemek borusuna yerleştirecektir. Daha sonra tüp, evcil hayvan ebeveynlerinin uzun süreli beslenme için kullanabilmesi için yerine dikilir. Vakanın özelliklerine göre başka tipte besleme tüpleri de düşünülebilir.
Hepatik lipidozlu kedilerin ayrıca B vitaminleri, K vitamini ve E vitamini ile tedaviye ihtiyacı olabilir. Magnezyum, fosfor ve potasyum ilavesiyle sıvı tedavisi de gerekli olabilir.