İngiliz Labrador: Köpek Irk Profili

Tüm köpek ırkları arasında, labrador sadece "insanın en iyi arkadaşı" unvanını özetleyebilir.

İngiliz Labrador: Köpek Irk Profili

Tüm köpek ırkları arasında, labrador sadece "insanın en iyi arkadaşı" unvanını özetleyebilir. Tabii ki İngiliz labrador bir istisna değildir. Bu sadık ve sevecen cins, uyumlu, arkadaş canlısı ve çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla harikayken aynı zamanda son derece zeki ve sahiplerini memnun etmek için de motivedir. En popüler spor köpeklerinden biridir ve en stresli durumlarda bile sakin kalabildikleri bilinmektedir.

İngiliz labradorunun enerjisi, bu köpekleri eğitim için mükemmel hale getirecek şekilde ortaya çıkar; arka bahçede oyun oynamayı ve uzun yürüyüşlere çıkmayı severler. Ama hepsinden önemlisi, bu sadık ve sevimli köpekler kanepede sarılmaktan da son derece memnundur.

Irk Genel Bakış

GRUP: Çalışkan

BOY: Yaklaşık 55 cm

AĞIRLIK: 27-36 klio

TÜY VE RENK: Sarı, siyah veya kahverengi çift kat

YAŞAM BEKLENTİSİ: 12-13 yıl

İngiliz Labradorunun Özellikleri

Sevgi Düzeyi

Yüksek

Samimiyet

Yüksek

Çocuk Dostu

Yüksek

Hayvan dostu

Yüksek

Egzersiz İhtiyaçları

Ilıman

Oyun

Yüksek

Enerji seviyesi

Yüksek

Eğitilebilirlik

Yüksek

Zeka

Yüksek

Havlama Eğilimi

Ilıman

Tüy Dökülme Miktarı

Orta

 

 

İngiliz Labrador Tarihi

Labradorların tarihi, ilk kez Kanada'nın Newfoundland bölgesinde ve İngiltere'nin kurulduğu 1830'lara kadar uzanır. Ataları, St. John's köpeği, buzlu sularda ve diğer zorlu koşullarda balıkçılarla birlikte çalışmış ve bu doyurucu çalışan köpekler 1800'lerin başlarında ziyaret eden İngiliz soylularının dikkatini çekmiştir. Köpeklerin birkaçı İngiltere'ye getirilmiş ve burada yetiştiriciler tarafından labrador ırkı standartlaştırılmıştır.

Labradorlar aslen su köpekleri, av köpekleri ve silah köpekleri olarak yetiştirilmiş ve genellikle hayvanları almak için avcılara eşlik etmeleri istenmiştir. Çalışkan yapıları, sevecen kişilikleriyle birleşince hızla popülerliklerini artırmış ve sevilen bir aile hayvanı olmuşlardır. Önümüzdeki birkaç on yıl içinde, özel üreme sayesinde iki farklı köpek türü ortaya çıkmıştır.

İngiliz labradorunun popülaritesi 19. yüzyıl boyunca Avrupa'da muazzam bir şekilde artmasına rağmen, Avrupa'daki ağır ithalat vergileri nedeniyle, Avrupa versiyonları daha belirgin hale geldikçe Newfoundland'dan gelen orjinal labradorlar ortadan kaybolmuştur. İngiliz labrador ilk olarak 1903'te İngiltere'deki The Kennel Club ve 1917'de American Kennel Club tarafından tescil edilmiştir.

Hem İngiliz hem de Amerikan labradorları teknik olarak Labrador retriever cinsinin üyeleri olarak kabul edilmekle birlikte, birkaç farklılıktan dolayı farklı türler olarak tanımlanmıştır. Birincisi, İngiliz labradorları daha tıknaz bir çerçeveye ve kalın bir paltoya sahipken, Amerikan labradorları genellikle daha ince bir paltoya sahiptir. İngiliz labradorun kafası da daha dolgun bir yüz ve daha kısa burun ile daha geniş olma eğilimindedir.

Genel olarak, Amerikan labradorları inanılmaz enerjileri nedeniyle saha denemelerinin gözdesi haline gelirken; İngiliz labradorları aynı zamanda yüksek enerjili köpekler olsa da, köpek gösterilerinde daha rahat ve başarılı oldukları düşünülür. Amerikan labrador, eşleşen enerji ve dayanıklılık ile daha seçkin bir atlet olma eğilimindeyken, İngiliz labrador daha rahattır ve o kadar heyecan verici değildir.

Günümüzde İngiliz labradoru bir aile evcil hayvanı ve refakatçi köpeği olarak kullanılmaya devam etmektedir, ancak aynı zamanda iyi bilinen hizmet ve çalışan köpeklerdir. Arkadaş canlısı kişilikleri ve güçlü iş ahlakları, mükemmel rehber ve terapi köpekleri oldukları anlamına gelir.

İngiliz Labrador Bakımı

Sağlam ve güçlü İngiliz labradoru yüksek enerjili bir cinstir. Bu da onlara günlük egzersiz yapabilecek ve koşmak ve oynamak için çok fazla alan sağlayabilecek aileler için en uygun oldukları anlamına gelir. Bu, yalnızca fiziksel sağlıklarını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda zihinsel sağlıklarını ve uyumlu, sakin kişiliklerini korumaya da yardımcı olacaktır. Zorlu bir mizaçları olmadığı için, ilk kez köpek sahipleriyle mükemmel bir şekilde anlaşacaklar.

İngiliz labradorunun kalın bir çift kürkü vardır, bu da düzenli fırçalama gerektireceği anlamına gelir. Tüylerinin sağlığını ve parlaklığını korumaya yardımcı olmak ve evcil hayvanınızın rahatını sağlamak için en az haftada bir fırçalamayı (haftada iki kez daha iyidir) hedefleyin.

Herhangi bir köpek gibi, İngiliz labradorunuzu uygun şekilde eğitmek ve sosyalleştirmek önemlidir. Zekaları ve memnun etme istekleri sayesinde eğitilmesi kolaydır, ancak güçleri ve enerjileri nedeniyle onları düzgün bir şekilde sosyalleştirmek için ekstra adımlar atmak her zaman önemlidir. Bu sayede insanların üzerine atlamak, sahiplerini tasmalı olarak sürüklemek gibi istenmeyen davranışlardan daha iyi kaçınabilirsiniz.

Yaygın Sağlık Sorunları

İngiliz Labrador, dirsek ve kalça displazisinin yanı sıra belirli kalp ve göz rahatsızlıkları ile ilişkilendirilmiştir.

Egzersize bağlı çökme, labradorları etkilediği bilinen genetik bir durumdur; egzersiz dönemlerini takiben kas güçsüzlüğüne, koordinasyon bozukluğuna ve çökmeye neden olabilir.

Benzer şekilde, (diğer birçok büyük ırk gibi) şişkinlik olarak bilinen hayatı tehdit eden duruma eğilimlidirler. Resmi olarak gastrik dilatasyon volvulusu (GVD) olarak adlandırılan şişkinlik, mide gazla dolduğunda ve büküldüğünde oluşur ve köpeğin kan akışını kesebilir ve hatta ölüme yol açabilir.

Diyet ve Beslenme

İngiliz labrador, gereğinden fazla tüketme eğiliminde oldukları için uygun beslenme ve bol egzersiz yapma fırsatı sağlanmadığında kolayca kilo alabilen bir cinstir.

Artıları

  • Akıllı ve kolay eğitilebilir
  • Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla yalnız kalır
  • Sadık ve sevecen

Eksileri

  • Bol miktarda günlük egzersiz gerektirecektir