İdrar Yolu Enfeksiyonu

​​​​​​​İdrar yolu enfeksiyonları, kedileri etkileyebilecek idrar yolu problemlerinden sadece biridir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonları, kedileri etkileyebilecek idrar yolu problemlerinden sadece biridir. Enfeksiyonlar, kedi sahiplerinin kedilerine ihtiyaç duyduğu yardımı almak ve daha büyük sorunların oluşmasını önlemek için son derece önemlidir.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonları Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), bakteriler mesaneye girdiğinde, büyüdüğünde ve çoğaldığında ortaya çıkar. İdrar normal olarak mesane içinde steril olduğundan bu enfeksiyonla sonuçlanır. Kediler, idrar yolu enfeksiyonu diğer bazı idrar problemleri kadar sık görülmez, ancak bu onların asla olmadığı anlamına gelmez.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Belirtileri

  • İdrar yaparken ağlamak veya sızlanmak
  • İdrarla çıkan kan
  • Tuvalet kabının dışında idrar yapmak
  • İdrar yolunun açılışını yalamak
  • Artan idrara çıkma sıklığı

İdrar yolu enfeksiyonu olan kedilerin idrar yaparken rahatsız olma olasılığı yüksektir. Bu rahatsızlık ya da acı bazen onların ağlamasına ya da sızlanmasına ve çöp kutusunda idrar yapmaya çalışırken zorlanmalarına neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu olan bir kedi, rahatsızlığı hafifletmek ve normalden daha sık idrara çıkmak için cinsel organlarını da yalayabilir. İdrar yolu enfeksiyonu olan bazı kedilerin idrarında da kan olacaktır ve bu, kedinin yattığı yerde veya tuvalet kabında görülebilir.

Son olarak, idrar yolu enfeksiyonları da dahil olmak üzere idrar problemi olan birçok kedi, tuvaletlerinin dışında idrarını yapacaktır. Bu, doğrudan çöp kutusunun yanına veya tamamen sıra dışı bir yere idrar yapmak anlamına gelebilir. Bu, sahibiyle bir şeylerin doğru olmadığını bildirmek amacıyla yapılır. Ancak bir kedi sahibi özel renk değiştiren silika jel kedi kumu kullanıyorsa, bu tür istenmeyen semptomlar gelişmeden önce idrar yolu enfeksiyonu konusunda uyarılabilir.

Kedilerde İYE'nin Nedenleri

Bakteriler, bir kedinin mesanesine girdiğinde idrar yolu enfeksiyonlarına neden olur. Tipik olarak bakteri, idrarın vücuttan çıkmak için mesaneden aldığı yoldur. Mesaneye girdikten sonra, bakteriler daha fazla bakteri oluşturmak için büyür ve çoğalır ve bir zamanlar steril olan bu alana sızar. Kirli tuvalet kabı, kirli yatak veya bir kedinin vakit geçirdiği genel olarak kirli bir ortam gibi basit şeyler, bakterilerin üretraya girmesine ve idrar yolu enfeksiyonuna neden olmasına izin verebilir.

Kedilerde İYE Teşhisi

Bir kedi sahibi, kedisinde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri gözlemliyorsa, mutlaka veteriner hekime danışmalıdır. İdrar örneğinin ya ev sahibi tarafından özel, emici olmayan altlık kullanılarak ya da veteriner tarafından alınması gerekecektir. Veteriner, kediyi emilemeyen bazı altlıklara kendi başına idrarını yapana kadar geçici olarak hayvan hastanesinde tutabilir veya idrar sistoentez ile elde edilebilir. Sistoentez, iğne ve şırınga kullanılarak idrar örneği elde etmeye yönelik hızlı ve invazif olmayan bir tekniktir. Bazı veteriner hekimler sistoentez yoluyla idrar elde etmeyi tercih ederken, diğerleri bir kedinin doğal olarak numune vermesine izin vermeyi tercih eder.

İdrar alındığında idrar tahlili yapılacaktır. Bu tür testler, veterinerin tanı koymasına yardımcı olmak için idrarda bakteri, kristaller, kan, parazitler, anormal pH seviyeleri, anormal özgül ağırlık seviyeleri, glikoz ve diğer şeyleri kontrol eder. İdrar tahlilinde bakteri varsa, idrar yolu enfeksiyonu teşhis edilir. Bazen belirli bir antibiyotiği seçmek için enfeksiyonda tam olarak ne tür bakteri olduğunu görmek için bir idrar kültürü de yapılmalıdır.

Kedilerde İYE Tedavisi

Mesanedeki bakterileri öldürmek için antibiyotikler verilecek ve bir kedinin semptomlarını hafifletmek için semptomatik tedavi de gerekli olabilir. Bu genellikle ağrı ve iltihap önleyici ilaçları içerir. Antibiyotiklerin olumsuz etkilerini dengelemek için probiyotikler de önerilebilir.

Kedilerde İYE Nasıl Önlenir?

Bir kedide idrar yolu enfeksiyonlarının oluşmasını önlemenin en iyi yolu, idrar yolu açıklığının her zaman temiz tutulmasını sağlamaktır. Düzenli çöp kutusu temizliği ve kedi yataklarının yıkanması bu işe yardımcı olacaktır. Fazla kilolu kediler kendi kendilerini temizlemekte sorun yaşayabilir ve idrar yollarının açıklıklarını ıslak bir bez veya mendille temiz tutmak için yardıma ihtiyaç duyabilirler. Yeterli su alımı da mesanenin düzenli olarak yıkanmasına yardımcı olacaktır