Hipertrofik Kardiyomiyopati

​​​​​​​Dışarıdan her şey yolunda görünse de kedinizin içerisinde bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Dışarıdan her şey yolunda görünse de kedinizin içerisinde bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Hipertrofik kardiyomiyopati, kedilerin ne yazık ki gelişmeye çok yatkın olduğu sessiz hastalıklardan biridir. Bazı kedi ırklarının bu hastalığa yakalanma olasılığı diğerlerinden daha yüksektir, ancak yine de tüm kedi sahiplerinin bilmesi gereken bir şeydir. Hangi işaretlerin aranacağını bilmek, bu sorunun tespit edilmesine yardımcı olabilir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati Nedir?

Genellikle HCM olarak kısaltılan hipertrofik kardiyomiyopati, duvarların, özellikle de sol ventrikülün kalınlaşmasına neden olan bir kalp durumudur. Bu durum kalbin düzgün çalışmasını zorlaştırır. Kalp, içinde kan pompalayan bölmelerin bulunduğu bir kastır. Kalbin duvarları çok kalınlaşırsa, kanı düzgün şekilde pompalayamaz. Sol ventrikül dört kalp odasından biridir, ancak özellikle vücuda kan pompalamaktan birincil sorumlu olur. İşini yapamazsa, vücudun geri kalanı uygun kan akışını almaz.

Kalp düzgün çalışmıyorsa kanda birikme olur ve pıhtılar oluşabilir. HCM'de kalp, uygun kan akışı eksikliğini telafi etmek için daha hızlı atmaya çalışır. Bunu yaparken, vücuttaki oksijeni tüketir ve bu da daha sonra kalp hücrelerini öldürür. Hücreler öldüğünde, kalp fonksiyonu daha da azalır ve anormal kalp atışları meydana gelir. Konjestif kalp yetmezliği, kısmen kan birikmesi nedeniyle, HCM'ye sahip kedilerde de yaygın bir durumdur.

Hipertrofik Kardiyomiyopati Belirtileri

Semptomlar

  • Zor nefes alma                     
  • Açık ağızdan nefes alma
  • Soluk veya mavi diş etleri
  • Çöküş
  • Zayıflık
  • Düzensiz kalp atışı

HCM, kedi sahipleri için genellikle bir sürpriz olur. Kalp sorunları, bir kedi sorun yaşayana kadar kendini belli etmeyebilir, bu nedenle neye dikkat etmeniz gerektiğini bilmek önemlidir.

İyi bir fizik muayene, doktorunuzun kedinizin kalbini stetoskopla dinleyeceği oskültasyonu içerecektir. Veterineriniz normal kalp ritmi, üfürüm veya aritmi arayacaktır. Bir aritmi veya üfürüm duyulursa, hipertrofik kardiyomiyopati gibi kalp hastalığının bir göstergesi olabilir. Veterineriniz kedinizin kalp sağlığını daha iyi değerlendirmek için ekokardiyogram adı verilen bir röntgen ve kalp ultrasonu önerebilir. Bu testler bir kalp problemini çözmez, ancak veterinerinize bir teşhis ve dolayısıyla potansiyel bir tedavi planı verebilir.

Zor nefes alma, genellikle kedinizin hızlı nefes aldığını gözlemleyerek tanımlanabilir. Nefes almakta zorlanan bir kedide ayrıca işitilebilir hırıltılar olabilir, göğsü yerine karnı yükselip alçalabilir, ağzı açık veya nefes nefese ve soluk veya mavi diş etleri olabilir. Kediniz oksijeni akciğerlerinden geçiremezse, nefes almakta güçlük çeker ve zayıflayabilir, çökebilir.

Ani arka bacak felci, HCM'nin korkutucu olabilen bir semptomudur. Bir pıhtı kalpten arka bacaklara doğru kan akışını bloke ederse, kediniz felç olmuş görünecektir. Bu aniden olabilir ve kan akışının olmaması nedeniyle bacağa dokunulduğunda soğukluk hissedilir. Pıhtılar nedeniyle de ani ölüm meydana gelebilir, ancak bu nadirdir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati Nedenleri

Bazı kedi türlerinin hipertrofik kardiyomiyopati geliştirme olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Maine Coons, Ragdolls, Persler, Sphynx, Chartreux ve British Shorthair ırklarının, HCM'ye şüpheli bir genetik yatkınlığa sahip oldukları ve bu nedenle onu geliştirmeye daha yatkın oldukları görülmüştür. Bu ırkların neden diğerlerine göre HCM olma olasılığının daha yüksek olduğu bilinmemektedir. Ancak, bu kedilerden birine sahipseniz, HCM'yi erken yakalayabilmek için kedinizin kalp sağlığını yakından izlemek özellikle önemlidir.

Diğer kedi türleri de hipertrofik kardiyomiyopati geliştirebilir, ancak nedeni hala bilinmemektedir. Bazı diyet bileşenleri ve obezite, kedilerde kalp hastalığında rol oynayabilir, ancak hipertrofik kardiyomiyopati ile belirli bir neden arasında kesin bir bağlantı yoktur.

Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavi

Hipertrofik kardiyomiyopati tedavi edilemediğinden tedavinin amacı kalp atış hızını normal tutmak, kedinizde kan pıhtılarının oluşmasını önlemek ve kedinizin nefes almasını kolaylaştırmaktır. Bu, bir tedavi planından çok bir yönetim planı olsa da bir tedavi veya daha fazla araştırma yapılana kadar en iyi seçenektir.

  • Beslenme: Taurin ve L-karnitin, genellikle kalp hastalığı olan kediler için takviye olarak önerilen amino asitlerdir. Bu bileşenler genellikle evcil hayvan mamasına eklenir ve ayrıca bir kedinin vücudunda doğal olarak üretilir. Araştırmalar, sağlıklı bir kalbi desteklemede faydalı olabileceklerini ancak özellikle hipertrofik kardiyomiyopatinin tedavisi olmadıklarını, sadece genel kalp sağlığı için gerekli olduğunu göstermiştir. Kalp hastalığı olan kediler için formüle edilmiş özel diyetler ve Omega-3 yağ asitleri, hipertrofik kardiyomiyopatili kedileri desteklemede de faydalı olabilir.
  • İlaçlar: HCM'nin semptomlarını yönetmeye yardımcı olması için reçete edilebilecek birkaç ilaç vardır. Bazı ilaçlar enjekte edilebilir, topikal olarak uygulanabilir veya hap şeklinde verilebilir. Farklı ilaçlar nefes almayı kolaylaştırmaya, kalbin işlevine yardımcı olmaya, kan basıncını dengelemeye ve diğer potansiyel HCM semptomlarını ele almaya yardımcı olacaktır.
  • Aktivite seviyesi: Veteriner hekiminiz, kalbinin yapması gereken iş miktarını azaltmak için kedinizin aktivite seviyesini düşük tutmanızı tavsiye edebilir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati Önleme

hipertrofik kardiyomiyopatinin bilinen kesin bir neden olmadığından, hastalığı önleyip önlemediğinizi bilmenin somut bir yolu yoktur. Kalbi desteklemek için doğru beslenmenin uygulanması ve kedinizin yıllık veteriner muayenesinden geçmesinin sağlanması, kedinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak ve hipertrofik kardiyomiyopati dahil hastalıkların olasılığını azaltacaktır