Ekonomik Kedi Mamaları

Kendini sevdiren, sevimli, eğlence kaynağı olan kedilerin besin ihtiyacını karşılamak için kedi mamaları özel bir besin kaynağıdır.

Ekonomik Kedi Mamaları

Ekonomik Kedi Mamaları

Kendini sevdiren, sevimli, eğlence kaynağı olan kedilerin besin ihtiyacını karşılamak için kedi mamaları özel bir besin kaynağıdır. Hem doyurucu hem de sağlıkları için gereken tüm vitamin, mineral değerleri barındıran mamalar, kedilerin beslenmesinin doğru şekilde olabilmesi için üretilmektedirler. Kedilerin yaşına, cinsine, kilosuna göre hazırlanan kedi mamaları, kedi sahiplerinin ekonomik gücüne göre de ekonomik kedi mamaları olarak hazırlanmaktadır.

Kedinizin beslenme şekli onun sağlığını, ömür uzunluğunu ve yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen önemli bir noktadır. Kedi maması seçimi yaparken özenli ve hassas davranılmalıdır. Kedinizin damak zevkini ve yeme alışkanlığını bilmek, seçeceğiniz mamanın çeşidine karar vermede size yardımcı olacaktır.

Kediler etobur canlılardır. Kedi maması seçiminde bu kesinlikle göz ardı edilemez bir konudur. Kediler, proteine oldukça fazla ihtiyaç duyarlar. Kedinizin seçtiğiniz mamayı severek yemesi önemlidir. Aksi takdirde kedinizde mide bulantısına sebep olabilir.

Ekonomik Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evcil dostlarımıza mama seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var. Kediniz için uygun mama, mide ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlamalıdır. Kediniz için uygun olmayan, ona gereken besinleri içermeyen mamalar tercih edildiği takdirde kediniz için risk oluşturabilecek sağlık sorunlarına neden olabilirsiniz.

Kedilerin her yaşa göre ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller farklıdır. Bu nedenle mama seçiminde yaş faktörü çok önemlidir. Yaş faktörü, mamalarda yağ ve protein değerlerinde farklılık göstermektedir.

Kedinizin kilosunu göz önünde bulundurarak mama seçimi yapmalısınız. Yaşına göre kilolu ya da zayıfsa bu duruma uygun mamayı seçmelisiniz. Zayıf kedilerde daha çok vitamin içerikli, kilolu kedilerde karbonhidrat içeriği olmayan, diyet mamalar tercih edilebilir.

Kedinizin kısırlaştırılmış olup olmaması da son derece önemli bir konudur. Kısırlaştırılmış kedilerin hareket azlığı olduğu için kilo almaya müsait kedilerdir ve buna uygun mama seçimi yapılmalıdır. Kısırlaştırılmış kedilere özel mamaları, kampanyalı kedi mamalarını takip ederek kediniz için alabilirsiniz.

Her cins kedinin farklı besin değerine ihtiyacı vardır. Kedi maması seçerken bu faktör de göz önünde bulundurulmalıdır. Burada temel nokta kedinin tüy uzunluğudur. Kediler, kendilerini yalayarak temizlerler. Bu nedenle belli bir oranda tüy yutmaları olasıdır. Tüy yuttukları için mide ve sindirim sistemlerine zarar verebilmektedirler. Seçtiğiniz mama, kedinizin mide ve sindirim sistemi için fayda sağlamalıdır. Tüy yutsa dahi sağlığına zarar vermeyecek bir mama seçimi yapmanız gerekmektedir.

Her Pahalı Mama Kesin Kaliteli Mama Demek Değildir!

Kedi mamasının kaliteli olmasını sağlayan birden fazla özellik vardır ama bir mama pahalı diye bu, o mamanın kaliteli olduğunu kesinlikle göstermez. Pek çok kedi sahibi, ekonomik kedi mamaları tercih ederken bazı kedi sahipleri, kaliteli olduğunu varsayarak pahalı mamaları kullanmak istiyor. Pahalı mamanın kaliteli olduğu söz konusu olamayacağı gibi ucuz mamanın da kaliteli olduğunu söylemek her zaman mümkün olmamaktadır. Fakat kedi maması seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik mamanın içeriğidir. Mamanın içeriğinde bulunan besinlerin, bu besin oranlarının miktarı kontrol edilerek mama seçimi yapılmalıdır. Mamanın en ucuz kedi maması ya da en pahalı mama olması, mamaların kalitesini belirleyemez. Mamanın fiyatı, kalitesi ile eş değer olarak görülmemelidir.

Kedi Mamasında Olması Gereken Besin Değerleri

Kedi mamalarının içeriğinin nasıl olması gerektiği, içinde nelerin olmaması gerektiği ile ilgili veteriner hekiminize danışarak kedinize uygun mamayı seçmelisiniz.

Kediler, genel olarak mısır, soya, buğday gibi besinlere alerjik reaksiyonlar göstermektedir. Veterinerde yaptırdığınız alerji testi sonrası kedinizde bu ürünlere karşı bir alerji durumu var ise mama içeriğinde bu besinlerin bulunmamasına dikkat edilmelidir. Bulunuyorsa dahi bu besinlerin mama içerisindeki oranına bakılmalıdır.

Kedi mamaları, dengeli fosfor, kalsiyum ve magnezyum oranlarına sahip olmalıdır. Bu oranlarda bulunan en ufak bir dengesizlik, kedinizde idrar yolu hastalığı veya böbrek taşı gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Uzmanlara göre kedi mamaları, yaklaşık %30-40 oranında protein içermesi gerekmektedir. Yüksek proteinli olması önemli değil, yeteri kadar protein içermesinin önemli olduğu unutulmamalıdır. Gereğinden fazla bulunan besin değerleri kedinizde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kaliteli ve sağlıklı bir mama, asla katkı maddesi içermez. Katkı maddeleri içeren kedi mamaları, yakın zamanlı olmasa da ilerleyen zaman içerisinde kedinizde risk oluşturacak sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Kedinizin yaşamını yitirmesine bile neden olabilir.

En uygun kedi maması seçerken bile yukarıda bahsedilen konular dikkate alınmalıdır.

Kedi mamaları, farklı formlarda satışa sunulmaktadır. Bu ürünler, üzerinde ne kadar tüketilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler içermektedir. Veteriner hekiminizden özel bir tüketim miktarına dair bir tavsiye verilmediği müddetçe mamalarda yer alan talimatlara uyulmalıdır. Ama genellikle veterineriniz, kedinizin yaşına, cinsine, genel sağlık durumuna göre kedinin ne kadar hareket ettiğini de göz önünde bulundurarak ona uygun tüketmesi gereken mama türünü ve miktarını söyler. Bu sebeple kedinizin sağlıklı şekilde beslenmesi için mama seçimi ve miktarı konusunda mutlaka veterinerinize danışmanozda fayda vardır.