Dışa dönük, şefkatli, arkadaş canlısı ve enerjik; Sibirya Kedisi

Hem nefes kesici hem de sevecen bir evcil hayvan olan orta boy, yarı uzun tüylü bir kedi arıyorsanız, Sibirya kedisinden başka bir yere bakmayın.

Dışa dönük, şefkatli, arkadaş canlısı ve enerjik; Sibirya Kedisi

Hem nefes kesici hem de sevecen bir evcil hayvan olan orta boy, yarı uzun tüylü bir kedi arıyorsanız, Sibirya kedisinden başka bir yere bakmayın. Sibirya kedisi, soğuktan korunmak için üç kat daha kalın kürke ihtiyaç duyduğu karlı Rusya'ya özgü bir orman kedisidir. Cinsin sağlam, kaslı ve güçlü bir kemik gelişimine sahip gövdesi, zorlu ortamlara dayanıklıdır.

Bu Sibirya kedisinin hoş ve sevecen bir kişiliği var. Dışa dönük, şefkatli, arkadaş canlısı ve enerjiktir, bu da onu olağanüstü bir kedi arkadaşı yapıyor. Sizi kapıda karşılayacak ve evin her yerinde sizi takip edecektir. Sibirya kedileri nispeten sessiz kediler olmasına rağmen, tatlı ve melodik titreme ve cıvıltılarla ses çıkarmayı severler. Diğer kedilerin ve hatta köpeklerin arkadaşlığından zevk alırlar ve nazik, saygılı çocuklara karşı iyidirler.

Irka Genel Bakış

AĞIRLIK: 4,5 ila 9 kilo
UZUNLUK: 43-63 cm
TÜY: Uzun tüylü üçlü katlı
RENGİ: Herhangi bir renk kombinasyonu veya desen
GÖZ RENGİ: Tüm renkler
ÖMRÜ: 10 ila 18 yıl

Sibirya Kedisinin Özellikleri

Sevgi Düzeyi: Yüksek
Dostluk: Yüksek
Çocuk Dostu: Yüksek
Hayvan Dostu: Yüksek
Egzersiz İhtiyaçları: Orta
Şakacılık: Yüksek
Enerji Seviyesi: Orta
Zeka: Yüksek
Tüy Dökülme Miktarı: Orta

Sibirya Kedisinin Tarihi

Sibirya kedileri, ulusal bir hazine olarak sevildikleri Rusya'dan geliyor. Rusya'da ne kadar süredir Sibirya kedilerinin var olduğunu söylemek zor ancak Rus masallarına ve çocuk kitaplarına göre, muhtemelen yüzlerce yıldır ve belki de 1000 yıldır varlar.

Sibirya Kedisi Bakımı

Sibirya kedisi zeki ve son derece eğlencelidir. Cinsin, olgunlaşması beş yıl kadar sürmektedir. Bu, Sibirya kedisinin etrafta dolaşmak için çok eğlenceli olduğu anlamına gelir. Bu cins tırmanmayı, keşfetmeyi ve oynamayı sever. Sibirya kedinizin zihinsel olarak uyarılmış ve fiziksel olarak güçlü olması için onu çeşitli eğlenceli oyuncaklara maruz bırakın ve çok sayıda oyun oynayın.

Tırnaklarını düzenli olarak kesin ve kulaklarını kir ve döküntü açısından inceleyin. Kulakları pamuklu bir top ve nazik kulak temizleyiciyle silin (asla kulak kanalına pamuklu çubuk veya başka bir şey sokmayın). Kulaklar kırmızı veya aşırı kirli görünüyorsa, veterinerinize bir kontrol planlayın.

Sibirya kedisinin kürkü lüks, kalın, tam tüyü beyaz lekeli veya beyaz lekesiz herhangi bir renk veya desende olabilir. Üç kat, üç katmandan oluşur: daha kısa, yoğun tüylü alt kat (cilde en yakın saç); ortada biraz daha uzun "kılçıklı kıl" tabakası ve daha da uzun bir dış kaplama tabakası ("koruyucu saç" olarak adlandırılır).

Sıcak havalarda, Sibirya kedisi daha kısa ve daha ince bir kürk için oldukça fazla tüy dökecektir. Kışın, tüyleri en kalın ve en uzun halini alacaktır. Kalınlığına ve uzunluğuna rağmen, Sibirya kedisinin tüylerini ara sıra fırçalamanız gerekir.

Ara sıra banyo yapmak, gevşek tüylerden kurtulmasına, kürkündeki toz ve yıpranmış tüylerden kurtulmasına yardımcı olur.

Kalın, uzun tüyleriyle bile Sibirya kedisinin hipoalerjenik olduğunu düşünülüyor. Hiçbir bilimsel çalışma bunu kanıtlamasa da bazı alerji hastaları bir Sibirya kedisiyle başarılı bir şekilde yaşayabileceklerini söylüyorlar. Çoğu kedi alerjisi olan kişiler, kedilerin deri hücrelerinde bulunan Fel D1 adlı bir proteine ​​duyarlıdır (ayrıca kedinin kürkünü kaplayan kurumuş tükürük ve idrar kalıntıları). Görünüşe göre Sibirya kedileri de dahil olmak üzere bazı kedi ırkları diğer kedilerden daha az tehlike yaratıyor.

Yaygın Sağlık Sorunları

Kalp kasının kalınlaşmasına neden olan bir kalp hastalığı türü olan hipertrofik kardiyomiyopati, Sibirya kedileri de dahil olmak üzere bazı ırklarda daha yaygındır. Bu hastalığa sahip bazı kedilerde birkaç kalp geninin mutasyonları tespit edilmiştir ve bu da genetiğin bu hastalık üzerinde rol oynadığını düşündürmektedir.

Sorumlu yetiştiriciler, etkilenen kedilerin üremesini ve gelecek nesillere aktarılmasını önlemek için kedilerini bu hastalık için taramaları gerekmektedir.

Diyet ve Beslenme

Sibirya kediniz için en iyi mamayı seçmek için mutlaka veterinerinizle birlikte çalışın. Kuru yiyecekler uygun olsa da konserve yiyecekler daha az karbonhidrat ve çok fazla nem içerir. Çoğu kedi yeterince su içmez, bu da böbrek sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlıklarını etkileyebilir. Günde iki ila üç kez, planlanan zamanlarda ölçülü miktarda yiyecek verin. Aşırı kilolu bir kediye katkıda bulunabileceğinden, tüm gün yiyecekleri dışarıda bırakmayın.

Artıları

  • Bazı alerji hastaları için potansiyel olarak hipoalerjeniktir.
  • Sevecen, eğlenceli ve enerjik; çocuklarla ve diğer hayvanlarla iyi geçinir.
  • Soğuk havanın üstesinden gelebilir ve su oyununu sever.

Eksileri

  • Uzun tüyler diğer kedilerden daha fazla tımar gerektirir.
  • Sürekli olarak ses çıkarmaları.