Çoban Köpekleri: Border Collie

Border Collie köpekleri oyun oynamayı ve hareketli olmayı seven son derece enerjik ve yüksek zekalı bir köpek ırkıdır.

Çoban Köpekleri: Border Collie

Border Collie köpekleri oyun oynamayı ve hareketli olmayı seven son derece enerjik ve yüksek zekalı bir köpek ırkıdır. Güçlü çobanlık içgüdülerine sahip olmasıyla bilinen bu ırk, sosyal çevrelerde sürü lideri olarak gördüğü kişiye koşulsuz itaatiyle bilinir. Bazı araştırmalara göre en zeki köpek ırkı olan Border Collie’ler bu zekalarını avantaja çevirerek ödüllü yarışmalara genellikle damga vururlar.

Kökeni ve Fiziksel Özellikleri
Kökenleri tam olarak bilinmese de Border Collie köpek ırkının M.Ö. 5. Yüzyılda ortaya çıktığı tahmin ediliyor. İngiltere ve İskoçya arasındaki geniş arazilerde keşfedilen border collie’ler yüksek zekasıyla o dönem bağımsız düşünebilen çoban ihtiyacına uygun olduğu gerekçesiyle popülaritesini ve nüfusunu artırmış. Tam olarak Kelt veya Anglosakson olarak nitelendirelemeyecek bu tür adını Keltçe ‘’kullanışlı’’ anlamına gelen collie ve İngilizce ‘’sınır’’ anlamına gelen border kelimelerinin birleşiminden alıyor. Düzgün bir çeviri bulmak zor olsa da anlamının ‘’sınırdaki kullanışlı köpekler’’ olduğunu söyleyebiliriz.

Kaslı bedenleri, ince uzun burunları ve uzunca kuyruklarından tanıyabileceğiniz Border Collie’lerin erkek üyelerinin boyu 53 cm’ye kadar ulaşabilirken dişilerde bu rakam 40-45 cm civarlarındadır. Ağırlık olarak boyuna göre hafif olan bu ırkın kendisine avantaj katan kaslı bacakları vardır. Arada nadir de olsa mavi gözlü örnekleri olsa da gözleri genellikle koyu renktir. Yarı dik kulakları çehresine oldukça sevimli bir görüntü katar. Bazı üyelerinin boynu yeleli olabilir. Boynu yeleli olan türlerde kuyruk etrafında tüylenmenin diğerlerine göre daha fazla olduğu görülür. Ortalama yaşam süresi 10-17 yıl arasındadır. Dişileri bir gebeliğin sonunda ortalama 4-8 arasında yavru doğurur.

Mizaç ve Bakım
Border Collie’leri günümüzde bu kadar gözde yapan en önemli unsurlar kuşkusuz zekaları ve zekalarının onlara kattığı eşsiz mizaç özellikleri. Bu sevimli ırk sahiplerinin en yakın arkadaşı ve koruyucusu olmasının yanında en iyi personel olma niteliğinide taşır. ‘’Dış Mekan İşçisi’’ olarak bilinmelerinin başka bir nedeni budur. Araştırmalar farklı sonuçlar gösterebilse de Border Collie büyük çoğunluk için en zeki köpek ırkıdır. Zekaları bu ırka yüksek bir enerji, duyarlılık, heveslilik ve oyunculuğun yanı sıra verilen komutlara karşı sorunsuz bir şekilde uyma artısını da bahşetmiş gibi görünüyor. Kökenleri çoban olsa da bu ırkın karakterini bir insan karakterine benzetirsek muhtemelen asker olurdu. Sosyal çevrelerde lider özellikli kişiyi algılayıp verdiği her komuta koşulsuz uyan bu cins tam anlamıyla bir disiplin abidesidir. Ayrıca mükemmel bir koruyucu olmasıyla da bilinir. Sahibine karşı her daim itaatkar ve sadık tavırları Border Collie’leri çok sevilen aile dostları yapar. Bu cinsi beslemek isteyenler için enerjisini atabileceği geniş bahçeler daha uygundur. Bakımı esnasında sürekli olarak egzersiz ihtiyacı duyar. Bunun yanı sıra tüylerini düzenli olarak taramak, tırnaklarını da kesmek gerekir. Bunların dışında Border Collie bakımı diğer köpeklerin bakımından pek de farklı değildir. Doğru beslenme, düzenli veteriner kontrolleri gibi her köpeğin bakımı için yapılan şeylerden oluşur.  Bazı üyeleri aşırı kilo almaya meyillidir, bu nedenle sahiplendikten sonra köpeğinizin kalori tüketimini ve kilo seviyesini takip etmek gerekebilir. Tedaviler eğitimde önemli bir yardımcı olabilir, ancak çok fazla verilmesi obeziteye neden olabilir. Köpeğinizin kilosu veya diyeti hakkında endişeleriniz varsa veterinerinize danışmayı ihmal etmeyin.