Çek Çobanı: Köpek Irk Profili

Çek Çoban köpekleri, safkan Alman Çoban köpeklerinin belirli bir türüdür.

Çek Çobanı: Köpek Irk Profili

Çek Çoban köpekleri, safkan Alman Çoban köpeklerinin belirli bir türüdür. Safkan köpek dünyasında, bazı ırkların aynı cins içinde farklı soylara sahip olması yaygın bir durumdur. Mizaç olarak, Çek Çoban köpekleri yüksek enerjili, saygılı çocuklar da dahil olmak üzere ailelerine karşı sevecendir. Bazıları diğer evcil hayvanlarla iyi geçinir, ancak bazıları diğer köpekler de dahil olmak üzere diğer evcil hayvanlarla kavga edebilir. Çek Çoban köpekleri son derece eğitilebilir, koruyucu, cesur ve sadıktır.

Irk Genel Bakış

GRUP: Sürü

AĞIRLIK: 27 ila 45 kilo

BOY: 55 ila 66 cm boyunda

TÜY:  Kaba, orta uzunlukta çift kat

RENKLER: Çift renkli, siyah ve ten rengi, siyah ve krem, siyah ve kırmızı, siyah ve gümüş, düz siyah, gri, samur gibi çoğu renk kabul edilebilir.

YAŞAM: 7 ila 10 yıl

Çek Çobanının Özellikleri

Sevgi Düzeyi

Orta

Samimiyet

Orta

Çocuk Dostu

Yüksek

Hayvan dostu

Orta

Egzersiz İhtiyaçları

Yüksek

Oyunseverlik

Yüksek

Enerji seviyesi

Yüksek

Eğitilebilirlik

Yüksek

Zeka

Yüksek

Havlama Eğilimi

Yüksek

Tüy Dökülme Miktarı

Yüksek

Çek Çoban Köpeği Bakımı

Çek Çoban köpeğinin orta uzunluktaki çift tüyü bolca tüy döker. Haftada bir kez fırçalayın (evde saç kesmek istiyorsanız daha sık). Çek Çobanları, iki haftada bir tırnak törpüsüne ve birkaç haftada bir kulak temizliğine ihtiyaç duyar.

 

Çek Çobanları çok miktarda eğitim ve egzersiz gerektirir. Çoğu, yapacak bir şey olmadan takılmaktan memnun olmayan, işe ihtiyaç duyan bir cinstir. Çek Çobanları da son derece akıllı ve eğitilebilir. Çeviklik, disk köpek etkinlikleri veya izleme (koku alma), itaat ve koruma gibi çalışma becerilerini test eden schutzhund gibi rekabetçi bir köpek sporu için eğitime yatkındırlar. Tasmasız koşma, yürüyüş, geri alma ve itaat eğitimi dahil olmak üzere bol miktarda günlük egzersiz ve zihinsel uyarı sağlayın.

Çek Çoban yavrularına erkenden bol bol sosyalleşme sağlayın, böylece arkadaş canlısı yabancıları kabul edecek şekilde büyürler. Çek Çobanları seslerini kullanmayı severler, ancak iyi bir sebep olmadan sürekli havlamadıkları bilinmemektedir.                                                                      
Yaygın Sağlık Sorunları

Çek Çobanları, kalça displazisi, dirsek displazisi ve dejeneratif miyelopati (omurilik hastalığı) dahil olmak üzere Alman Çoban'da tanımlanan aynı genetik sorunlara eğilimlidir. Midenin havayla dolduğu ve kendi üzerine döndüğü bir durum olan şişkinlik (gastrik dilatasyon volvulusu) bir endişe kaynağıdır.

Diyet ve Beslenme

Çek Çobanları gibi son derece aktif köpekler, enerji yoğun, yüksek kaliteli yiyecekler yemelidir. Çek Çobanınızı neyle besleyeceğinizden veya ne kadar besleyeceğinizden emin değilseniz, bir yetiştiriciyle konuşun veya veterinerinizden tavsiye isteyin. Çok fazla egzersiz yapma eğiliminde olduklarından, obezite genellikle cinste büyük bir endişe kaynağı değildir, ancak yerleşik yaşlı Çek Çobanları, artrit ve kalça ve dirsek gibi eklem rahatsızlıklarını şiddetlendirebilecek kilo alımını önlemek için daha düşük kalorili bir diyete ihtiyaç duyabilir. displazi ve diyabet gibi diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

 

Artıları

  • Son derece eğitilebilir
  • Sadık ve anlayışlı
  • Etkili bekçi köpeği

Eksileri

  • Çok miktarda egzersize ihtiyaç duyar
  • Günlük zihinsel stimülasyon gerektirir
  • Diğer evcil hayvanlarla anlaşamayabilir