Avcı Köpek Irkları: Labrador Retriever

Labrador Retriever, estetik görüntüsünün altında hem sadık bir dost hem de çalışkan bir işçi ruhu barındırır.

Avcı Köpek Irkları: Labrador Retriever

Labrador Retriever, estetik görüntüsünün altında hem sadık bir dost hem de çalışkan bir işçi ruhu barındırır. En arkadaş canlısı köpeklerden biridir.Tarihsel olarak balıkçıların ağ çekmek, ipleri getirmek ve soğuk denizden balıkları almak konusunda en büyük yardımcı personelleri olan bu estetik harikası canlılar aynı zamanda müthiş bir dost ve görme engellilerin en büyük yardımcılarından biri olarak gizli hayırseverlerden biridir. Sıcakkanlı ve akıllı bir cins olan Labrador Retriever’lar dünyada bulunan en popüler köpek türlerinden biridir. Köpeksiz insanlar bile popülerliğinden yararlanarak bir Labrador’u kolayca tanıyabilir. Spor için tasarlanmaları nedeniyle kısa ve atletiktirler.  Sağlam yapılı, orta boylu bir köpek olan Labrador Retriever'in erkeğinin omuzdan yere yüksekliği 57,2 - 62,2 cm arasında, ağırlığı 27 – 34 kg arasında, dişisinin omuzdan yere yüksekliği 54,6 - 39,7 cm arasında, ağırlığı da 25 - 31,7 kg arasında değişir. Kuyruğu orta uzunlukta, ucu sivridir. Kısa tüylü postu siyah, sarı ya da koyu kahverengi olabilir. Kısa, bakımı kolay kürkleri ve arkadaş canlısı tavırlarına keskin zekaları ve bol miktarda enerjileri eşlik eder. Bu cinsin sahipleri tarafından Labrador’lara duyulan bağlılık derindir. Ailelerine hizmet etmek için yaşayan, sevgi dolu, insan odaklı Labrador’lar, sahipleri için adeta bir melek statüsündedir. Labrador Retrieverlar geçmişte birçok kez faydalı bir köpek olduklarını kanıtlamışlardır. Balıkçılıktan tarla avcılığına pek çok meslekte insanlara yardımcı bir figür olarak ortaya çıkmışlardır.

Kökeni
Kanada, Newfoundland’de geliştirilen Labrador’ların bir zamanlar ki adı ‘’St. John Köpeği’’ idi. Buzlu sularda balıkçıların ağlarını kıyıya çekmek için eğitilen bu cins 1800’lü yıllarda vurulan avları geri getirme konusunda eğitilmek üzere İngiltere’ye getirildi. Zamanla dış görünüşü ve sıcakkanlı yapısı Labrador’ları en popüler aile köpeklerinden biri haline getirdi ve işlevsellikten ziyade evcil bir hayvan olarak nitelendirilmeye başlandı.

Mizacı ve Bakımı
Eğitilebilirliği yüksek Labrador, uyuşturucu bulma, sakatlara rehberlik etme konusunda ve itaat yarışmalarında oldukça başarılıdır. Çok sabırlı ve duygusal bir köpektir. Zekası ve eğitilebilirliği en belirgin özellikleridir. Labradorların koku olma duyusunun gelişmiş olması onları iyi birer dedektif yapar. Kazanan bir kişiliğin yanı sıra, onları eğitmeyi kolaylaştıracak bir zekaya ve isteğe sahiplerdir . Eğitim kesinlikle gereklidir çünkü bu cinsin çok fazla enerjisi ve coşkusu vardır. Labrador’ların çalışma mirası, aktif oldukları anlamına gelir. Bu cins, duygusal sağlık için hem fiziksel hem de zihinsel aktiviteye ihtiyaç duyar. Aktivite ihtiyaçlarına gösterilen hassasiyet kişilik gelişmelerinde de önemli bir rol oynar.

Labradorlar bahçede yalnız başına büyütülmeye müsait bir köpek değildir. Yalnız kalmaya katlanamazlar. Yalnız ve sıkılmış bir Labrador’un stres seviyesi artabilir ve normalde yapmadıkları davranışlarda bulunabilir. Egzersiz ve aktivite ihtiyaçlarında farklılıklar gösterseler de hepsinin fiziksel ve zihinsel aktiviteye ihtiyacı vardır. Günlük yürüyüşler ve geri getirme oyunu gibi aktiviteler enerjilerini atmalarına yardımcı olacaklardır. Bazı kişilerin ‘’işkolik’’ olarak nitelendirdiği Labrador’ların o kadar iyi bir şöhreti var ki bu durum bazen aleyhine sonuçların bile ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Çok iyi huylu oldukları için eğitime ihtiyaç duymadıkları yönünde bazı zararlı hurafeler ve mitler, terübesiz hayvanseverlerin Labrador’ların eğitimlerini ihmal etmesine yol açabiliyor. Eğitim olmadan, başıboş bir Labrador köpek yavrusu yakında büyüyerek zorba, saldırgan bir köpek olacaktır.

Tüm avcılar gibi, Labrador’un da ağız hassasiyeti vardır ve bu nedenle ağızlarında taşıyacakları bir şey olduğunda mutlu olurlar. Eğer koltuğunuzun çiğnenmesini istemiyorsanız, oyuncaklarını her zaman yakınında bulundurduğunuzdan emin olun . Ve evden çıktığınızda, Labrador’unuzu etrafta zarar verebileceği nesneler olmayan bir odada veya bir kulübede tutmak akıllıca olacaktır.