Avcı Köpek Irkları: 1-İngiliz Springer Spaniel

Yeni bir evcil hayvan beslemeye başlamadan önce bilmemiz gereken bazı şeyler var.

Avcı Köpek Irkları: 1-İngiliz Springer Spaniel

Yeni bir evcil hayvan beslemeye başlamadan önce bilmemiz gereken bazı şeyler var. Özellikle köpek beslemek isteyenler için! Köpekler fiziksel ve karakteristik özelliklerine göre belli başlı ırklara ayrılırlar. Evcil hayvan beslemeye başlamadan önce yarattığınız ortamın hangi ırk türlerine daha uygun olduğunu bilip buna uygun bir ırk sahiplenmek, evcil hayvan beslerken oluşabilecek problemlerin önüne geçebilir. Söz gelimi yeni emekli olmuş, huzurlu bir hayat isteyen yakınınıza oldukça enerjik bir tür olan Terrier cinsi köpek almak pek akıllıca olmayabilir. Eve yeni bir evcil hayvan almak istiyorsanız muhtemelen belirli ırkların karakterlerine yakın ilgi gösteriyorsunuz. İster birbirinize sokulacağınız bir yavru köpek isteyin isterse koşularda ve yürüyüşlerle size eşlik edecek bir köpek, köpeklerin kişilik özellikleri büyük ölçüde yedi ana cins sınıfından hangisine girdiğiyle tanımlanır. Hangi köpek kişiliği tipini istediğinizi biliyorsanız, araştırmanızı hangi ırkın size ve/veya ailenize en çok uyduğu konusunda yapın. Yerel barınağınız mükemmel köpeği bulmak için büyük bir şanstır. Burada hem safkan hem de kırma ırk köpekler bulunabilir.

Köpek ırkları temelde yediye ayrılır; Çoban Köpekleri, Tazı Köpekleri, Terrierler, Süs Köpekleri, Eğitim Köpekleri, Avcı Olmayan Irklar ve bu yazı da özelliklerinden bahsedeceğimiz Springer Spaniel’in de içinde bulunduğu av köpekleri. Av köpekleri onları eğlendirebilecek ve egzersiz yaptırabilecekler için iyi bir seçimdir. Aktif yaşam tarzınıza uyum gösterecek bir köpek arıyorsanız, bir av köpeği sonsuza kadar sizin evcil hayvanınız olabilir. Ayrıca çok iyi aile köpekleridir.

Yüksek enerjisi, koklama ve avcılık meziyetleriyle hayvanseverler arasında popülaritesini artıran Springer Spaniel, İspanya ve İngiltere menşeili bir cins olarak 1700 senelik geçmişi olduğu kabul edilir. Ateşli silahların icat olmadığı zamanlarda küçük hayvan avlarında insanlara yardımcı olması için evcilleştirilen Spaniel’ların iz sürme ve koklayıcılık yeteneklerini oldukça yüksektir. Spaniel sahiplenmek isteyen hayvanseverlerin, geniş bahçeli bir evde ikamet etmeleri oldukça önemlidir. Enerjisi oldukça yüksek olan bu sevimli tür, enerjisini atamayacağı, egzersiz yapamayacağı apartman dairelerinde bedensel ve psikolojik olarak kötü etkilenebilir. Ve tabiki psikolojik sağlığı için dışayönelik doğalarını da dikkate almalısınız. Çok fazla insan odaklıdırlar, birlikte dolaşabileceği arkadaşların olması bu tür için önemlidir. Yalnız başına ve insanlardan izole bir şekilde büyütülmek üzgün ve stresli olmalarına neden olabilir. Springer’lar yüksek bir zekaya sahip olduğu için genellikle eğitim sürecini sorunsuz atlatırlar. Sahiplendikten kısa bir süre sonra bir aile ferdi olarak onun da tüm aileyi sahiplendiğini görmek çok şaşırtıcı olmaz. Çocuklar ve diğer hayvanlarla araları iyidir, ve yüksek zekası, verdiğiniz komutları hızlı kavrayıp uygulamasını sağlar. Bu yönden de belki de aile içinde sözünüzü en çok dinleyecek ferde sahip olabilirsiniz.

Fiziksel olarak İngiliz Springers, tipik  spaniel ifadesi ve düşük kulaklara sahip orta boy köpeklerdir.  Küçük kuyruğunu sallanması neşeli olduğuna dair bir işarettir. Vücutları uzun olduklarından biraz daha uzundur. Bunun nedeni, bir köpeğin vücudu çok uzun olduğunda kolayca yorulabilmesidir. Bu elbette Springer gibi enerji deposu bir canlı için pek de istenilecek bir durum değildir. Ağırlıkları genellikle 15-25 kg arasında değişir. Dişi springerslar daha zarif ve daha narindir. Kiloları ve uzunlukları erkek hemcinslerine göre genellikle daha düşüktür. 8 saat gece 4 saat gündüz olmak üzere günde ortalama 12 saat civarında uyurlar. Eğer evinizde tüye karşı hassasiyeti olan bir aile üyesi varsa Springer’lar çok da olmasa da yine de iyi bir seçim olabilir. Diğer türlere göre daha az tüy dökseler de yine de sizi biraz araştırırlar. Kendi sağlığı için haftada bir kez fırçalanarak tüylerindeki kirler temizlenmelidir.