Köpeklerde En Sık Görülen 10 Hastalık

Köpeğinize ne kadar iyi baktığınızı düşünseniz de köpeklerin hasta olmasına neden olan birçok etken vardır. Köpeğinizin herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmaması için sizin de minimum düzeyde olsa almanız gereken bazı önlemler var. Düzenli olarak veteriner kontrollerine gitmek, yıllık check-up’larını yaptırmak, en ufak bir rahatsızlığın önüne geçmek için etkili yöntemlerdendir. Sevimli dostlarımızın kapabileceği birçok tehlikeli hastalık vardır.

1.Deri ve Cİlt Problemleri

Pek çok köpek türünde bazı deri, cilt problemleri ile karşılaşılmaktadır. Özellikle aşırı derecede kaşıntı, köpekte bir deri probleminin olduğunun işaretidir. Kaşıntının yanında deride kızarıklık, şişlik, döküntü ve kuruluk meydana gelmesi, bir cilt sorunu olduğu göstergesidir. İlk akla gelen alerji ve dış parazitlerin olması olabilir. Ama bunların dışında da bu belirtilerin birçok sebebi olabilir. Ciltte herhangi bir anormallik fark edildiğinde hemen veterinere başvurmak gerekir.

2.Kusma

Köpeklerde kusma görülmesinin altında birçok neden yatabilmektedir. Her kusmada tabi ki veterinere koşmak olmaz fakat bu durumu göz ardı etmemenizde fayda vardır. Köpeklerde kusma, bağırsak sorunları, zehirlenme ya da başka bir mide sorunundan ötürü olabilmektedir. Köpeğinizi gözlemleyin, kusma bir iki günden fazla süredir devam ediyorsa hemen veterinere götürmeniz gerekmektedir.

3.İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonları da köpeklerde görülen sık hastalıklardan biridir. Evin her köşesine idrarını yapan köpeklerin sahiplerinin işi oldukça zordur ve köpeğinizin her yere idrar yapmasının bir sebebi olabilir. Bunu köpeğinizin sadece karakteristik yapısı olarak düşünmemek gerekir. Köpeğiniz her yere ve sıklıkla idrarını yapıyorsa olduğundan daha sessiz ve halsiz ise bir veterinere başvurmakta fayda var.

4.Obezite

Obezite, köpeklerde en hızlı ilerleyen hastalıktır. Bunun yanında tedavisi de oldukça kolay ve hızlı çözüm veren bir hastalıktır. Obezite olan köpeklerde diyabet, kalp rahatsızlığı ve ortopedik rahatsızlıklar baş göstermektedir. Obeziteyi yenmek için sağlıklı ve düzenli bir rejim ardından da yeteri kadar egzersiz gereklidir.

5.İshal

Köpeklerde kusma ile ishal arka arkaya gelebilen rahatsızlıklardır. İshalin sebepleri kusma ile hemen hemen aynıdır. Köpeğinizin 1-2 kere ishal olarak dışkılamasının ardından normal dışkılamaya devam ettiyse bu çok sorun yaratacak bir durum değildir. Ama gün içerisinde ikiden fazla ishal olarak dışkılama yapıyorsa bir veterinere götürmeniz gerekebilir.

6.Parazitler

Parazitler, köpeklerin dünyasında her yerde oldukları bilinen bir gerçektir. Bit, pire gibi dış parazitlerin dışında, bağırsaklarında bulunan iç parazitler de vardır. Köpeğinizdeki parazit kuşatmasını engellemek için alınması gereken birçok önlem mevcut. Parazitler, köpeğinizin kapabileceği hastalıklar arasında en kolay tedavi edilebilir olan hastalıktır.

7. Artrit

Artrit, genellikle yaşlı dostlarımızın eklemlerinde görülen şişlik, iltihabi durumdur. Köpeklerde görülen en sık türü, osteoartrittir. Eklemlerle kıkırdakların kireçlenmesi sonucu oluşur.

8. Kulak Enfeksiyonları

Köpeklerin kulaklarından çıkan çapaklar, kulak enfeksiyonun ilk belirtileridir. Enfeksiyon, köpeklerde genelde kulak kaşıntısı ve kafa sallama gibi durumlara neden olur. Kulak enfeksiyonu, köpekler için son derece ağrılı ve rahatsız edici bir süreçtir. Köpeklerde ciddi huzursuzluklara sebebiyet verir. Enfeksiyon olduğu tespit edilir edilmez müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu durumun önüne geçmek için yapılması gereken köpeğinizin kulak bakım ve temizliğini düzenli olarak yapmaktır.

9. Ağız ve Diş Sağlığı

Köpek sağlığında en az özen gösterilen kısım köpeğin ağız ve diş sağlığıdır. Ağız ve diş sağlığına önem verilmeyen köpeklerde ağızda biriken plak ve tartar nedeniyle ağız içinde tehlikeli bakteriler oluşur. Diş ve diş etlerinde kalıcı hasarlara neden olur. Bu durumun önüne geçebilmek için köpeğin düzenli olarak ağız ve diş bakımının yapılması gerekmektedir.

10. Zehirlenme

Köpekler, yapıları gereği oldukça meraklı ve yemeye hevesli hayvanlardır. Bu nedenle her verileni yeme gibi bir dürtüleri olduğu için zehirlenme ihtimalleri de oldukça yüksektir. Çeşitli bitkiler, kimyasal ilaçlar ve bazı yemekler bile köpeği zehirlemek için yeterlidir. Köpeğinize alerji testi yaptırarak nelere alerjisi olduğunu öğrenebilir ve buna uygun besinler verebilirsiniz.

Tabi ki köpeklerde görülen hastalıklar bunlarla sınırlı değildir. Her ne olursa olsun köpeğinizde fark ettiğiniz bir belirti, bir anormallik olduğu durumda hemen veterinerinize başvurun.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.