Evcil Hayvanınızın Sindirim Sorunları İçin Kabak Mucizesi

Evcil hayvanların ara sıra midesinin bulanması normaldir. Belki çok fazla sofra artığı yemişlerdir ya da bir türlü düzenli beslenemiyorlardır. Sebep ne olursa olsun bal kabağı, sindirim sorunlarını çözmek için iyi bir seçenektir.

Lif açısından zengin bu gıda, hafif kabızlık ve ishal vakalarının tedavisinde altın değerindedir. Her evcil hayvan ebeveyni mutfağında bir kutu bal kabağı püresi bulundurmalıdır!

Bal kabağının iyileştirici gücünün ardındaki bilime ve sindirimlerine yardımcı olmak için evcil hayvanınızın diyetine nasıl ekleyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Bal Kabağı Sindirim Sistemini Nasıl İyileştirir?

Bal kabağı, evcil hayvanlarda ishal için en iyi doğal ilaçtır. Bu sihirli besin, çözünebilir lifle doludur, yani evcil hayvanın bağırsaklarında bol miktarda su emer. Çözünür lif, dışkıya hacim kazandırarak ve su içeriğini azaltarak ishali tedavi eder. Bu nedenle, birçok veteriner evcil hayvanların midesi bozulduğunda birkaç kaşık bal kabağı önermektedir.

Öte yandan, bal kabağı kabızlık için de etkili bir tedavidir. Çözünür lif, sert dışkıyı gevşeterek bağırsaklardan geçmesini kolaylaştırır. Bal kabağının yumuşatma özelliği, kolonda dışkı birikmesi gibi daha ciddi durumların önlenmesine yardımcı olur. Sadece birkaç gün içinde bal kabağı, kedinizin veya köpeğinizin bağırsak hareketlerini düzenli bir ritme kavuşturabilir.

Bal kabağı ayrıca sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu sağlayarak bağırsak hareketlerini düzenler. Bal kabağındaki lif, evcil hayvanın bağırsaklarındaki sağlıklı bakterileri aktive eden ve besleyen bir prebiyotiktir. Çözünür lif, daha düşük bir pH seviyesi sağlayarak bu iyi bakterileri korur. Sağlıklı bakterilerden oluşan büyük bir popülasyon, sindirim sisteminde kaç tane patojenin yaşadığını sınırlar. Dengeli bağırsak mikrobiyomları, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarını azaltır.

Evcil Hayvanlara Bal Kabağı Nasıl Verilir?

Kedinize veya köpeğinize verebileceğiniz çeşitli bal kabağı formları vardır. Konserve bal kabağı, en popüler seçenektir çünkü marketlerde yaygın olarak bulunur. Bal kabağı turtası (dolgusu değil), sade bal kabağı püresi aldığınızdan emin olun. Konserve turta dolgusu, baharatlar, ilave şeker, yapay aromalar ve ksilitol içerir. Ksilitol, kedi ve köpekler için çok zehirli olan bir tatlandırıcıdır. Küçük bir miktarı bile ölümcül olabilir. Ekstra maddeler olmadan sade bal kabağı alın!

Evcil hayvanınız seçici bir yiyiciyse onu bal kabağı tozu ile beslemeyi deneyebilirsiniz. Evcil hayvan dükkanları, bal kabağını daha lezzetli hale getirmek için toz halinde satmaktadır. Alternatif olarak, evcil hayvan ebeveynleri taze bal kabağını buharda pişirebilir. Taze bal kabağının tek dezavantajı, konserve bal kabağı püresine kıyasla daha fazla su ve daha az lif içermesidir. Konserve bal kabağı, çok daha konsantredir ve en iyi sonuçları verir.

Vereceğiniz bal kabağı miktarı evcil hayvana göre değişir. Örneğin, ortalama orta boy bir köpek her öğünde bir ila dört yemek kaşığı bal kabağı püresini tolere edebilir. Öte yandan, kediler günde sadece bir ila dört çay kaşığı yemelidir. En düşük dozla başlayın, ardından evcil hayvanınızın bal kabağına nasıl tepki verdiğini izleyin. Sindirim sistemi iyi tolere ediyorsa her öğünde dozu yavaşça artırabilirsiniz.

Evcil hayvanınızın diyetinde değişiklik yapmadan önce mutlaka bir veterinere danışın. Bal kabağı, kedi ve köpekler için güvenli olsa da yanlış dozda verilmesi sindirim semptomlarını şiddetlendirebilir. Bir veteriner, evcil hayvanın kilosuna, tıbbi durumuna ve sindirim rahatsızlığının ciddiyetine göre doğru bal kabağı dozunu belirleyebilir. Kabızlık veya ishalin nedenine bağlı olarak, veterineriniz birkaç kaşık bal kabağının ötesinde bir tedavi önerebilir.

Veteriner Hekime Ne Zaman Görünmeli?

Bal kabağı, hafif sindirim sorunları için harika bir çözümdür. Fakat, gastrointestinal sistemdeki her sağlık sorununu çözemez. Bazı durumlar, acil durum olarak kabul edilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirir. Örneğin, bir evcil hayvan bağırsak tıkanıklığı nedeniyle ishal olabilir. Plastik veya tavuk kemiği gibi yabancı maddeler sıkışabilir, bu da bağırsak astarını tahriş eder ve evcil hayvanın dışkısında aşırı mukoza üretir. Evcil hayvanınız bir veya iki günden daha uzun süre ishal oluyorsa veterinerden yardım isteyin.

Ayrıca evcil hayvanınız üç veya daha fazla gün boyunca hiç bağırsak hareketi yapmazsa bir veterinerle görüşün. Ciddi vakalarda kabak, kabızlığı gidermek için yeterli olmayabilir. Özellikle kediler, hayatta kalmak için daha az suya ihtiyaç duyduklarından dışkılarının sıkışması riski altındadır. Ne yazık ki, sıkışmış dışkı sonunda megakolona yol açabilir. Megakolon, sert dışkı biriktiğinde ve kolonu gerdiğinde ortaya çıkar. Bu durum, kolon kaslarını zayıflatır ve dışkı çıkarmayı zorlaştırır. Megakolon, düzeltilmesi için ameliyat gerektirebilecek ciddi bir durumdur.

Hiçbir evcil hayvan ebeveyni tüylü bebeğini sıkıntı içinde görmekten hoşlanmaz. Gerçek şu ki, her evcil hayvan bir dereceye kadar hafif sindirim sorunları yaşayacaktır. Evcil hayvanınızın midesi rahatsız olduğunda bal kabağı mükemmel bir çözüm olabilir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.