Yavru köpekler tipik olarak annelerinden ve kardeşlerinden ayrılarak 8 ila 12 haftalıkken evlatlık edinirler.

Yavru köpekler tipik olarak annelerinden ve kardeşlerinden ayrılarak 8 ila 12 haftalıkken evlatlık edinirler. Bu nedenle, genç bir köpek yavrusu evlat ediniyor veya satın alıyorsanız, köpek yavrusu üç aylık olabilir.

Yavru köpekler, üç ila altı aylıkken bazı önemli fiziksel ve davranışsal değişikliklerden geçer. Bu önemli gelişim aşamasında yavru köpeğinize bakmaya hazır olun.

3-6 Ay Yavru Köpeklerde Fiziksel Geliştirme

Yaklaşık 12 haftalık yavru köpekler, mesanelerini ve bağırsaklarını daha iyi kontrol etmeye başlar. Kaza veya lazımlık molaları olmadan gece boyunca uyumaya başlayabilirler. Ev eğitimi önümüzdeki haftalarda daha sorunsuz geçmeye başlayabilir. Oldukça düzenli bir programa uyduğunuzdan emin olun. Çoğu köpek, dört ila beş aylıkken tamamen evde eğitilebilir.

12 haftalık olduğunda, yavru köpeğiniz diş çıkarmaya başlamış olacaktır. Aşırı ısırma ve çiğneme, yara bere, kırmızı diş etleri ve ağızda eksik dişlerin olduğunu fark edebilirsiniz. Hatta ara sıra bebek dişini bile bulabilirsiniz. Diş çıkarırken, bazı yavru köpekler hüsrana uğrar veya tedirgin olur. Belirli günlerde yiyecek konusunda iştahlı veya seçici olabilirler. Bu süre zarfında köpek yavrusu için güvenli oyuncaklar sağladığınızdan emin olun. Diş çıkarma yaklaşık 16 hafta veya dört aylıkken yavaşlamalıdır. Tüm yetişkin dişler altı aylık olduğunda çıkmış olacaktır.

Bu evrede tehlikeli “çiğnenebilir malzemeleri” (elektrik kabloları, ayakkabılar ve ev bitkileri gibi) erişilemeyecek bir yerde tutun.

12-16 haftalıkken, yavru köpeğiniz biraz daha az yavru bir köpek yavrusu gibi görünmeye başlayacak ve biraz daha minyatür bir köpeğe dönüşecek. Muhtemelen dört ila altı aylıkken hızla büyüyecek. Altı aylık olduğunda, yavru köpeğiniz gelecekteki yetişkin boyutuna daha yakın olacaktır. Çoğu küçük köpek cinsi, altı aylıkken neredeyse büyümeyi bitirir. Büyük ve dev köpek ırkları ise, yetişkin boyutlarının yaklaşık yarısı kadar olabilir. Orta boy köpekler hala büyümeye devam eder, ancak genellikle altı aylık olduklarında yaklaşık büyümenin %75’ini tamamlarlar.

3-6 Ay Yavru Köpeklerde Davranış Değişiklikleri

12 haftalık yavru köpeğiniz, kritik bir sosyalleşme eşiğindedir. Köpeğinizi yeni insanlara, yerlere ve eşyalara maruz bırakarak bu süreden en iyi şekilde yararlanın. Köpeğiniz tamamen aşılanana kadar bilinmeyen hayvanların etrafında veya halka açık yerlerde bulunmamalıdır. Evinizi çeşitli insanların ve sağlıklı hayvanların ziyaret etmesini ve yavru köpeğinizle olumlu bir deneyim yaşamasını sağlayın. Köpeğinizi, evcil hayvanların aşılanmış ve sağlıklı olduğunu bildiğiniz evlere götürebilirsiniz. Köpeğinizi halka açık alanlarda taşıyın, yüksek seslere, düşen nesnelere ve küçük kalabalığa maruz bırakın. Yavru köpeğinizi sosyalleştirirken her zaman olumlu ve iyimser olun.

Yavru köpeklerde genellikle 16 haftalıkken bir korku dönemi başlar. Bu durum, çevresine nasıl tepki vereceğini öğrenirken yaşadığı sosyal gelişiminin normal bir parçasıdır. Korkunç tepkileri fark ettiğinizde yavru köpeğinizi ezmekten kaçının. Yüksek seslerin, düşen nesnelerin veya insan kalabalığının zamanı değil. Korkunç davranışları ödüllendirmemek de önemlidir, yoksa yavru köpeğinizin korkularını onaylamış olursunuz. Bunun yerine, korkulu davranışı görmezden gelin ve yavru köpeğinizi korkunun kaynağından nazikçe uzaklaştırın. Bunun yerine sakin ve mutlu davranışları ödüllendirin.

Bir köpeğin ergenlik dönemi genellikle yaklaşık altı aylıkken başlar ve cinsine bağlı olarak 18 aylıktan 2,5 yaşına kadar devam eder. Yavru köpeğinizin sınırlarını test etmeye başladığında biraz asi bir taraf görmeye hazır olun. Köpeğinizin daha önce eğitim aldığı ipuçlarını görmezden geldiğini fark edebilirsiniz. Ayrıca bu aşamada bir miktar yıkıcı çiğneme de olabilir (diş çıkarma, genel çocuk yaramazlığı ve muhtemelen can sıkıntısının bir kombinasyonundan kaynaklanır). Yavru köpeğinizin bol miktarda egzersiz yaptığından emin olun ve düzenli olarak antrenman yapmaya devam edin. Tutarlı ve sağlam olun.

3-6 Ay Yavru Köpeklerde Sağlık ve Bakım

Yavru köpeğinizin, 8 ila 16 haftalıkken köpek aşıları ve rutin kontroller için düzenli olarak veterineri ziyaret etmesi gerekecektir. Bu süre içerisinde, yavru köpeğinizi durumu bilinmeyen hayvanlardan ve diğer hayvanların bulunabileceği halka açık alanlardan uzak tutmanız önemlidir. Aşılar tamamlandığında ve veteriner hekiminiz her şeyi açıkladığında, yavru köpeğiniz yürüyüşlere çıkabilir, parkı ziyaret edebilir ve diğer köpeklerle oynayabilir (tabii ki dikkatli gözetim altında).

Dört aylık olduktan sonra, çoğu yavru köpeğin yetişkinliğe kadar rutin bir ziyaret için veterineri görmesi gerekmeyecektir. Son köpek yavrusu ziyaretinde (genellikle kuduz aşısı yapıldığında, yaklaşık 16 haftalıkken) kalan soruları sorduğunuzdan emin olun. Hızlı büyüyen yavru köpeğinize bakmanın en iyi yolu hakkında veterinerinizle konuşun.

Köpeğiniz kısırlaştırılacaksa bu genellikle beş ila altı aylıkken yapılır. Kısırlaştırma için veterinerinize danışın. Kısırlaştırma işlemi, ideal yaş, cins ve boyuta göre değişebilir.

 

3-6 Ay Yavru Köpeklerde Gıda ve Beslenme

Doğru yiyecekler ile beslenme, yavru köpeğinizin gelişiminin önemli bir parçasıdır. Yavru köpek maması ile beslediğinizden ve uygun miktarda beslediğinizden emin olun. Yavru köpeğiniz büyüdükçe daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyacaktır. Bu hızlı büyüme döneminde, onu ayarlamanız gerekip gerekmediğini belirlemek için yavru köpeğinizi haftada en az bir kez beslediğiniz miktarı değerlendirin. Mamalar, yavru köpeğin yaşına ve kilosuna göre bir beslenme çizelgesine sahip olacaktır. Ev yapımı köpek maması ile beslemeyi seçerseniz, uygun tarifi ve kalori içeriğini beslemek için ekstra özen göstermeniz gerekecektir.

Ödül mamaları ile beslerken sağlıklı olduklarından, toksik olmadığından ve fazla beslenmediklerinden emin olun. Köpek ödülleri, asla yavru köpeğinizin günlük gıda alımının%10’undan fazlasını oluşturmamalıdır.

3-6 Ay Yavru Köpeklerde Eğitim

Köpeğinizi sizinle eve gelir gelmez eğitmeye başlamalısınız. Odaklanacağınız ilk şeylerden biri ev eğitimi. Yavru köpeklerin çoğu, 12 ila 16 haftalıkken buna alışmaya başlar ve yaklaşık dört veya beş aylık tarafından tamamen evde eğitilir.

İtaat eğitimine odaklanmak da önemlidir. Yavru köpeğinize otur, kal ve aşağı gibi temel komutları öğretin. Ayrıca zıplamama, aşırı havlamama ve ısırmama gibi davranışları da öğretmeniz gerekecektir (çoğu yavru köpek özellikle 12 ila 16 haftalıkken gevezedir).

Yavru köpeğinizin hayatının bu aşamasında tasma eğitimi önemlidir. 16 haftalık olduktan sonra, köpeğinizi herkesin içinde gezdirmeye başlayabilirsiniz. Yavru köpeğinizi en geç 12 haftalık olduğunda tasmaya alıştırmaya başlayın. Ardından, yavru köpeğinizi tasma ile yürümesi için eğitin. Evinizden başlayın, sonra bahçenize gidin. Açık havaya çıkın.

Yavru köpeğinizin eğitimine başlamanın en iyi yollarından biri, bir köpek yavrusu eğitim sınıfına kaydolmaktır. Sınıflar, size temel eğitimde rehberlik edebilecek ve hatta bazı küçük köpek davranışı problemlerini ele alabilecek deneyimli eğitmenler tarafından yürütülür. Sınıflar, sağlıklı, aşılanmış küçük yavru köpek grupları içerir. Yavru köpek eğitimi dersleri, köpeğinizin sosyalleşmesine ve dikkat dağınıklığına rağmen öğrenmesine yardımcı olabilir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.