Köpeklerde Vestibüler Hastalık

Hiç sarhoş gibi görünen bir köpek fark ettiniz mi? Köpeğin başı dönebilir ve bir tarafa düşebilir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalık

Hiç sarhoş gibi görünen bir köpek fark ettiniz mi? Köpeğin başı dönebilir ve bir tarafa düşebilir. Baş ve gözler alışılmadık bir pozisyonda olabilir. Köpek de kusuyor olabilir. Bu işaretler vestibüler disfonksiyon ile uyumludur. Köpeğinizin vestibüler bir sorunu olduğunda ne olur?

Köpeklerde Vestibüler Hastalık Nedir?

Vestibüler sistemde herhangi bir sorun olduğunda vestibüler hastalık ortaya çıkar. Vestibüler sistem, denge ve göz hareketlerini kontrol eden sinir sisteminin bir parçasıdır. İç kulağı, beyin sapını, beynin vestibulocerebellum adlı bir bölümünü ve vestibulocochlear sinir adı verilen bu bölgedeki bir kranial siniri içerir. Vestibüler sistem, hayvanların (insanlar dahil) dengesini korumasını ve baş pozisyonuna göre kendilerini yönlendirmelerini sağlar. Ayrıca gözlerinin başları dönmeden hareketi takip etmelerini sağlar.

Bu alanlardan biri veya daha fazlası bozulursa, köpek vertigo belirtileri gösterecek ve bir tür vestibüler disfonksiyona sahip olduğu düşünülmektedir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalık Belirtileri

  • Ataksi (sarhoşluk hissi / baş dönmesi / denge kaybı)
  • Ayakta durma veya yürümede yetersizlik veya isteksizlik
  • Bir tarafa düşmek
  • Baş eğme (genellikle sadece bir tarafa)
  • Nistagmus (hızlı istemsiz göz hareketleri)
  • Bulantı ve / veya kusma
  • Yüz sarkması veya felç
  • Horner sendromu (sadece bir gözü etkileyen işaretlerin bir kombinasyonu)

Vestibüler disfonksiyonlu köpeklerin çoğu ilk önce sarhoş gibi ve şaşkın görünecektir. Bunun nedeni, vestibüler sistemdeki problem nedeniyle baş dönmesi yaşamalarıdır. Vestibüler hastalık bazen felç olarak yanlış yorumlanır ancak genellikle nedeni bu değildir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalığın Nedenleri

Vestibüler disfonksiyon, vestibüler sistemde bir rahatsızlık olduğunda ortaya çıkar. Sorun iç kulakta, beyinde veya her ikisinde birden ortaya çıkabilir. Bunun olmasının birkaç olası nedeni vardır.

  • İç / orta kulak enfeksiyonu (iltihap, iç kulaktaki sensörlere zarar verir)
  • Beynin veya iç kulağın bir sinire veya diğer önemli bir kısmına baskı yapan tümör veya kist
  • Beyin ve / veya iç kulakta travma / yaralanma
  • Hipotiroidizm (yaygın bir hastalık, ancak vestibüler disfonksiyonun nadir bir nedeni)
  • Vasküler kaza veya felç (vestibüler hastalığın nadir bir nedeni)
  • İdiyopatik vestibüler sendrom

İdiyopatik vestibüler sendrom bazen "yaşlı köpek vestibüler sendromu" olarak adlandırılır. Bu, bilinen bir nedeni olmayan vestibüler hastalığı ifade eder. En çok yaşlı köpeklerde görülür ve tipik olarak kendi kendine düzelir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalığın Tedavisi

Vestibüler hastalık için tedavi seçenekleri, sorunun nedenine bağlıdır.

İdiyopatik vestibüler sendrom durumunda tedavi, belirtiler kendiliğinden düzelene kadar destekleyici bakımı içerir. Meclizin gibi anti-vertigo ilaçları genellikle bulantı önleyici ilaçlarla birlikte reçete edilir. Nedeni inme veya vasküler kaza olduğunda tedavi benzerdir.

Vestibüler sistemde travma yaşayan köpekler, destekleyici bakımla iyileşebilir (idiyopatik vestibüler sendromlu köpekler gibi). Bazıları hasarı onarmak için ameliyata adaydır. İyileşme sırasında yoğun bakım ile hastaneye yatış gerekebilir.

Vestibüler hastalık hipotiroidizme ikincil ise, veteriner tiroid takviyesine başlayacaktır. İlaç işe yaramaya başlayana kadar ilk başta destekleyici bakıma ihtiyaç duyulabilir.

Köpeğin iç veya orta kulak enfeksiyonu varsa, tedavi, enfeksiyonların kaynağını ortadan kaldırmak için kulak ilaçları ve / veya oral ilaçlar (genellikle bakteri ve / veya maya aşırı büyümesi) içerebilir. Köpeklerin kulaklarında genel anestezi altında çıkarılması gereken kalıntılar olabilir.

Tümörler ve kistler genellikle BT veya MRI gibi gelişmiş görüntülemelerden sonra teşhis edilir. Bazı durumlarda, tümörü veya kisti çıkarmak için ameliyat yapılabilir. Kanserli bir tümör varsa, kemoterapi ve / veya radyasyon önerilebilir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalık Nasıl Önlenir?

Ne yazık ki, köpeklerde vestibüler sorunları önlemenin kesin bir yolu yoktur. Köpeğiniz kulak enfeksiyonlarına yatkınsa, veteriner onaylı bir temizleyiciyle düzenli kulak temizliği kulak enfeksiyonlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Yıllık veya iki yılda bir yapılan veteriner muayeneleri ve laboratuar testleri, köpeğinizin vestibüler disfonksiyon geliştirmeden önce veterinerinizin ince değişiklikleri tespit etmesine yardımcı olabilir.

Köpeğinizde vestibüler hastalık belirtileri fark ederseniz, geçmesini beklemeyin. Köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede veterinere getirin. Altta yatan neden ne kadar çabuk bulunursa, köpeğiniz uygun tedaviyi o kadar hızlı alabilir.