Köpeklerde Nörolojik Bozukluklar

Köpeklerde Nörolojik Bozukluklar Nelerdir? Köpeğinizin sinir sistemi, nefes alma ve metabolik düzenleme gibi otomatik işlevlerden, köpeğinize benzersiz kişiliğini veren üst düzey düşünmeye kadar her şeyi kontrol eden "kontrol merkezi"dir.

Köpeklerde Nörolojik Bozukluklar

Köpeklerde Nörolojik Bozukluklar Nelerdir?

Köpeğinizin sinir sistemi, nefes alma ve metabolik düzenleme gibi otomatik işlevlerden, köpeğinize benzersiz kişiliğini veren üst düzey düşünmeye kadar her şeyi kontrol eden "kontrol merkezi"dir.

Sinir sistemindeki problemler, fiziksel bozukluklardan köpeğinizin bilişini ve komutları anlama ve takip etme yeteneğini etkileyenlere kadar değişebilir.

Bir Köpeğin Sinir Sisteminin Anatomisi

Sinir sistemi beyin, omurilik ve sinirlerden oluşur. Bu organlar ve sistemler, köpeğinizin genel fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığını düzenlemek için birlikte çalışır.

Beyin vücuttaki ana bilişsel organdır. Üç ana bölgeye ayrılmıştır:

Beyin sapı - Nefes almak veya yiyecekleri sindirmek gibi yaşamı sürdüren temel işlevleri, üzerinde düşünmek zorunda kalmadan kontrol eder.

Serebrum— Komuta göre nasıl oturulacağını öğrenmek veya ev eğitimi gibi daha yüksek düşünme burada gerçekleşir.

Beyincik— Yürüme veya zıplama gibi tüm hareket ve motor aktiviteyi kontrol eder.

Omurilik beynin tabanına bağlanır, ardından omurga boyunca arkadan kuyruğa doğru ilerler. Omurilik, beyne giden ve beyinden gelen impulsları taşıyan sinir lifi demetlerinden oluşur. Bu, vücudun geri kalanından gelen duyusal girdileri (örneğin, Sıcak mı soğuk mu? Seviliyor muyum?) ve hareketi ve diğer fiziksel işlevleri kontrol eden beyin komutlarını içerir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Bir Köpeğin Sinir Sistemi Nasıl Çalışır?

Bir Köpeğin Sinir Sistemi Nasıl Çalışır?

Sinir sistemi, omurilikten çıkan ve köpeğin vücudunun her yerine giden tüm sinirleri içerir. Bazı sinirler vücuttan omuriliğe mesajlar taşır, böylece beyne iletilebilir ve harekete geçilebilir. Diğer sinirler, endişe verici bir komşuya havlamak veya sıcak asfaltta bir pençeyi hareket ettirmek gibi vücut için komutlarla beyinden mesajlar taşır.

 

Bir köpeğin sinir sistemi iki ayrı ama birbiriyle ilişkili sisteme ayrılabilir:

 

Merkezi sinir sistemi (CNS) —Buna beyin, omurilik ve bunların içindeki tüm sinirler dahildir. Bu sinirler ayrıca sempatik ve parasempatik fonksiyonlara ayrılabilir. Sempatik sinir sistemi, kalp, kan damarları, akciğerler ve kaslar dahil olmak üzere “savaş ya da kaç” ile ilgili tüm sistemlerden sorumludur. Bir köpek kovalamak istediği bir hayvanı gördüğünde sempatik sinir sistemi devreye girebilir.

 

Periferik sinir sistemi (PNS) —PSS, beyin ve omurilik dışındaki tüm sinirleri içerir. Genellikle "dinlen ve sindir" olarak düşünülür. Bu sinirler, sindirim sırasında olduğu gibi bir hayvan gevşediğinde harekete geçer.

 

Köpeklerde Nörolojik Bozuklukların Belirtileri

Sinir sistemindeki bozukluklar, kas seğirmesi veya hafif ağrı gibi hafif semptomlara veya nöbet veya felç gibi ciddi semptomlara neden olabilir. Köpeklerde nörolojik bir bozukluğa işaret edebilecek birçok işaretten bazıları şunlardır:

 

  • Koordinasyon eksikliği (ataksi)
  • Olağandışı, hızlı göz hareketleri (nistagmus)
  • Baş eğme veya daire içine alma
  • Yürüme zorluğu
  • Uygunsuz zihinsel aktivite
  • Nöbetler
  • Kas titremeleri, seğirme veya titreme
  • Oryantasyon bozukluğu

Köpeklerde Nörolojik Bozuklukların Nedenleri

Nörolojik durumlar genellikle genetik bozukluklardan kaynaklanır ve bazı ırklar bunlara daha yatkındır. Ayrıca kanser, travma ve toksinlerden de kaynaklanabilirler.

Beyin tümörleri, bir köpeğin nöbetlerinin veya davranış değişikliklerinin temel nedeni olabilir. Spinal tümörler, sırt ağrısı ve arka uçta zayıflık veya yürüme güçlüğü ile intervertebral disk hastalığı gibi görünebilir. Çikolata ve antifriz gibi toksinlerin yutulması nöbetlere, tökezlemeye ve koordinasyon eksikliğine yol açabilir. Bir araba çarpması veya başka bir travma beyin ve omurilik sorunlarına yol açabilir.

İlgili Ürünler:

Köpeklerde Yaygın Nörolojik Bozukluklar

Aşağıdakiler, köpeklerde en sık görülen nörolojik bozukluklardan bazılarıdır:

İntervertebral Disk Hastalığı

İntervertebral disk hastalığı (IVDD), bir köpeğin omurgasının içindeki disk malzemesi şişmeye veya yırtılmaya başladığında ortaya çıkar. Bu, omuriliği diskin altına sıkıştırarak omuriliğe bağlanan sinirleri bozar.

IVDD herhangi bir cinste ortaya çıkabilse de, Dachshunds , Basset Hounds , Cocker Spaniels , French Bulldogs ve Beagles gibi uzun sırtlı ve omurgalarında yapısal olarak daha az stabiliteye sahip köpeklerde en yaygın olanıdır .

IVDD'den etkilenen köpekler acı çekiyor gibi görünebilir, mobilyalara atlamak veya merdivenleri kullanmak istemezler.

Nöbetler

Nöbet, beyindeki kontrolsüz elektriksel aktivitenin dalgalanmasıdır. Genellikle ani fiziksel hareketler veya kasılmalar eşlik eder. Köpekler nöbet geçirdiğinde, zihinsel olarak farkında olmazlar ve sıklıkla mesane veya bağırsaklarının kontrolünü kaybederler. Nöbetlere belirli toksinler, karaciğer hastalığı, beyin tümörü, travma veya genetik gibi altta yatan bir hastalık neden olabilir.

Wobbler Sendromu

Wobbler sendromu veya servikal spondilomyelopati, koordinasyonsuz yürüyüşe, ayakların sürüklenmesine ve aşırı boyun ağrısına neden olan bir boyun hastalığıdır.

Herhangi bir köpek türünü etkileyebilir, ancak en yaygın olarak Doberman Pinschers ve Great Danes, Weimaraners ve Rottweilers gibi diğer büyük cins köpeklerde görülür.

Dejeneratif Miyelopati

Dejeneratif miyelopati veya DM, arka uçta zayıflığa ve sonunda felce yol açan bir omurilik hastalığıdır. Yaşlı Alman Çoban Köpeklerinde en yaygın olanıdır ve genellikle artrit veya kalça displazisi gibi görünür. Etkilenen köpekler arka uçta daha zayıf olabilir, yürürken ayaklarını sürükleyebilir ve yattığı yerden kalkmakta zorluk çekebilir.