Köpeklerde Mevsimsel Alerjiler

Köpeklerde Mevsimsel Alerjiler Nelerdir?

Köpekler, ağaçlardan ve çimenlerden gelen polenler gibi çevredeki çeşitli şeylere alerjik olabilir. Bir köpek sadece ilkbahar ve sonbahar gibi belirli mevsimlerde alerji belirtileri gösteriyorsa, yıl boyu süren bir alerjiden ziyade mevsimsel bir alerjiden şüphelenilir. Bu, köpeğin sadece yılın belirli zamanlarında çevrede bulunan alerjenlere alerjisi olduğu anlamına gelir. Mevsimsel alerjisi olan köpeklerin patileri gibi belirli bölgeleri kaşınabilir veya her yeri kaşınabilir. Ayrıca yılın belirli zamanlarında çeşitli çevresel alerjenlere maruz kaldıklarında tekrarlayan kulak enfeksiyonları ve cilt enfeksiyonlarına sahip olabilirler.

Mevsimsel alerjiler, yıl boyu süren çevresel alerjilerden ve gıda alerjilerinden farklıdır çünkü semptomlar, köpeğin neye alerjisi olduğuna ve belirli alerjenlerin çevrede ne zaman yaygın olduğuna bağlı olarak yılın yalnızca belirli zamanlarında görülür. Buna karşılık, yıl boyunca alerjisi olan köpeklerde tüm yıl boyunca cilt sorunları olacaktır.

Mevsimsel alerjisi olan çoğu köpeğin semptomları ilkbahar (Mart’tan Mayıs’a kadar) ve sonbaharda (Eylül’den Kasım’a kadar) görülür, ancak bu, hava durumuna ve yere göre değişebilir.

Köpeklerde Mevsimsel Alerji Türleri

Aşağıdaki alerjenler genellikle köpeklerde mevsimsel alerjilere neden olur:

  • Çim poleni
  • Ağaç poleni
  • Ot poleni
  • Küfler ve mayalar
  • Toz akarları ve depolama akarları

Köpeklerde Mevsimsel Alerjilerin Belirtileri

Semptomlar köpeğe bağlı olarak değişir, ancak şunları içerebilir:

  • Aşırı yalama, genellikle patilerde, ancak yalama vücudun herhangi bir yerinde olabilir
  • Köpeğin cildi aşırı derecede yaladığı tüyde tükürük lekesi
  • Tırmalamak
  • Saç kaybı
  • Derinin kızarıklığı
  • Kabuklar
  • Nemli cilt
  • Cildin koyulaşması (siyah pigmentli cilt)
  • Derinin kalınlaşması
  • Baş sallama
  • Sulu gözler

Bir köpeğin vücudunun mevsimsel alerjilerden etkilenen en yaygın bölgeleri patiler (özellikle parmak araları), uzuvlar, ağız, kulaklar, karın, kasıklar, koltuk altları, kuyruk ve göz çevresidir.

Köpeklerde Mevsimsel Alerjilerin Nedenleri

Mevsimsel alerjiden muzdarip bir köpeğin, çevredeki belirli alerjenlere karşı aşırı duyarlı bir bağışıklık sistemi vardır. Alerjenlerin seviyeleri yükseldiğinde, köpeğin bağışıklık sistemi tetiklenir, bu da alerjik bir tepkiye ve semptomların gelişmesine yol açar.

 

Veterinerler Köpeklerde Mevsimsel Alerjileri Nasıl Teşhis Eder?

Mevsimsel alerjiler, fizik muayene bulguları, semptomlar ve her yıl aynı mevsimlerde tekrarlayan semptom ve enfeksiyon öyküsü temel alınarak teşhis edilir. Mevsimsel alerji teşhisine ulaşmak için deri akarları, pireler veya gıda alerjisi gibi benzer semptomlara neden olabilecek diğer cilt rahatsızlıkları da ekarte edilmelidir. Şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve saç dökülmesi semptomları olan bir köpekte pire bulunursa, o zaman bir pire alerjisi teşhis edilir ve semptomların düzelip düzelmediğini görmek için köpeğe etkili pire ve kene önleme ve kaşıntı önleyici ilaçlar verilir.

 

Mevsimsel Alerjisi Olan Köpekler İçin İmmünoterapi

İmmünoterapi, alerji testi sonuçlarına göre formüle edilmiş alerji iğneleri veya alerji oral damlalarından oluşur. Köpeğin yaşadığı yere bağlı olarak bir köpeğin en çok hangi çevresel alerjenlere alerjisi olduğunu belirlemek için, veterineriniz tarafından bir köpeği çevresel alerjiler açısından taramak için belirli bir kan testi yapılabilir.

Alerji kan testine ek olarak, bir veteriner dermatoloğu ayrıca bir köpeğin cildine belirli yerlerde küçük miktarlarda çeşitli çevresel alerjenlerin enjekte edilmesini içeren intradermal test yapacaktır. Enjeksiyon bölgeleri daha sonra bir cilt reaksiyonu belirtileri için bir süre boyunca izlenir. Bir reaksiyon görülürse, köpek muhtemelen o bölgeye enjekte edilen alerjene alerjisi vardır.

Alerji (kan) testi ve intradermal testin mevsimsel alerji teşhisini sağlamak için yapılmadığına dikkat etmek önemlidir. Aksine, mevsimsel alerji teşhisi konan bir köpek için immünoterapi tedavisi oluşturmaya yardımcı olmak için kullanılırlar. İmmünoterapinin amacı, bir köpeği alerji semptomlarını tetikleyen çevresel alerjenlere karşı duyarsızlaştırmaktır. İmmünoterapi genellikle uzun süreli bir bakım dozunda verilir.

Bir köpeğin belirli alerjenlere maruz kalmasını sınırlamak zordur. Ağaçlardan, çimenlerden veya yabani otlardan gelen polenler evin içine kolayca izlenebilir. Bir yavrunun patilerini içeri girdiklerinde silmek bazen yardımcı olabilir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.