Köpeklerde Kulak Akıntısı

Köpeklerde kulak akıntısı nedeni kulak enfeksiyonu gibi sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Köpeklerde Kulak Akıntısı

Köpeklerde kulak akıntısı nedeni kulak enfeksiyonu gibi sorunlardan kaynaklanmaktadır.  Köpeklerin kulağında kanama, yara, akıntı gördüğünüzde geç kalmadan veterineriniz ile görüşmelisiniz.

Kulaklar, köpeklerin en hassas organlarındandır ve dış etkenlere karşı korumasızdır. Oysa tüm memelilerde olduğu gibi kulaklar köpeklerde de yalnızca işitme değil aynı zamanda denge organıdır.

Kulak Uyuzu (Otodectes Cynotis)

Köpeklerde kulak akıntısı nedenleri arasında en sık karşılaşılanlardan birisi kulak uyuzudur. Kulak uyuzuna neden olan otodectes cynotis olarak adlandırılan akarlardır. Bu küçük canlılar özellikle kulak kiri ve nemli ortamlarda çoğalırlar. Genel olarak köpeklerin kulak kanallarına yerleşseler de kuyruk ve baş bölgesi gibi yerlerde de bulunabilirler. Köpeğinizin kulağında kahverengi ya da siyah renkli ve kokulu akıntı varsa kulak uyuzu olabilir.

Dış Kulak Enfeksiyonu (Otitis Eksterna)

Dış kulak enfeksiyonu farklı birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında kulağa su kaçması, aşırı banyo, akarlar ve polipleri sayabiliriz. Kulakta sarı ya da kahverengimsi kulak akıntısı köpeğin kulağında enfeksiyon olduğunu gösterir. Yine kulakta kötü koku, sıcak kulaklar ve kafa sallama da dış kulak iltihabına dair belirtilerdir. Köpeğinizde bu belirtileri fark edecek olursanız mutlaka bir veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz.

İç Kulak Enfeksiyonu ya da Orta Kulak Enfeksiyonu

Köpeklerde kulak akıntısı sebeplerinden birisi de iç kulak enfeksiyonudur. Eğer evcil dostunuzun dış kulak enfeksiyonu yaşadığına dair belirtileri dikkate almaz ve tedavi edilmesini sağlamazsanız hastalık ilerleyerek iç kulak enfeksiyonuna dönüşebilir. İç kulak enfeksiyonu ise oldukça tehlikelidir. Köpeğin işitme duyusunu kaybetmesine ve denge sorunları yaşamasına neden olabilir. İç kulak enfeksiyonu olan köpekler denge sorunu yaşadıkları için daireler çizerek yürüyebilirler. Yine bu hastalık kulak ağrısına ve mide bulantısına neden olabilir.

Köpeğinizin Kulağına İlaç Uygulama

Öncelikle kulak damlalarını köpeğinizin yakınında bulundurun. Evcil hayvanınızın kafasını tutup parmaklarınızı köpeğin çenesinin altına sarın. Köpeğinizi kaldırın ve balmumundan pamuklu bir bez veya kulak temizleme çubuğu ile temizleyin. Kulağın fazla derinine inmemeye özen gösterin ve kulak borusuna zarar verebilecek çubuklar kullanmayın. Buna ek olarak kulak zarına zarar verebilecek uygulamalardan kaçının. Köpeğinizin başını sabit tutarak veterinerin önerdiği miktarda damlayı kulağın içine damlatın. İlacı damlattıktan sonra köpeğinizin kafasını bir süre sabit tutun. Böylece köpeğiniz kafasını sallayıp ilacı dışarı atamaz. Köpeğinizin kulağına 30 saniye boyunca masaj yapın.