KÖPEKLERDE KANSER

Köpek dostumuz sadece bir evcil hayvan değil aynı zamanda ailemizin sevilen bir üyesidir bu yüzden onların mümkün olduğunca uzun ve iyi bir yaşam sürmesini istiyoruz.

KÖPEKLERDE KANSER

Köpek dostumuz sadece bir evcil hayvan değil aynı zamanda ailemizin sevilen bir üyesidir bu yüzden onların mümkün olduğunca uzun ve iyi bir yaşam sürmesini istiyoruz. Aramızda oluşan sevgi ve sadakat bağı herhangi bir köpek kanseri teşhisi koymayı zorlaştırabilir. Kendimizde herhangi bir tuhaflık görürsek hemen doktor kontrolüne gideriz, aynı hassasiyeti bize sonsuz güvenen köpek dostlarımız için de göstermeliyiz.

Kansere, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi sebep olur. Bu hücreler vücudun herhangi bir dokusundan kaynaklı olabilir. Zamanında bulunmaz ve durdurulmazsa, kanser ilerler, dolaşım veya lenf sistemleriyle bağlantı kurabilir. Ayrıca vücuttaki diğer dokulara yayılabilir ve enfekte olabilir. Köpeğimizin kansere yakalanması olağandışı bir durum değildir. Köpeğimiz yaşlandıkça, bağışıklık sistemi zayıflar ve kanser, tıpkı insanlarda olduğu gibi daha yüksek bir risk haline gelir. Diğer birçok hayvan türünün aksine, köpekler insanlarla aynı kanser türlerine karşı hassastır.

Çoğu zaman kanser yaşlanan hayvanlarda bulunur, ancak bazı ırklarda diğerlerine nazaran daha yüksek kanser oranları vardır. Köpek kanseri, 10 yaş ve üzeri köpekler için başlıca ölüm sebebidir. Bu durum kısmen, iyileştirilmiş veterinerlik ve günlük bakım nedeniyle köpeklerimizin daha uzun yaşamasından kaynaklanıyor ama ne yazık ki yaşlılık kendi sorunlarını da beraberinde getiriyor. İyi haber şu ki, kanseri ne kadar erken tespit edersek, etkili tedavi şansınız o kadar artar. Köpeklerde kanser belirtileriyle nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek ve veterinerinizden ne zaman yardım isteyeceğinizi anlamak hastalığın erken teşhisinde yardımcı olabilir.

KÖPEKLERDE KANSER BELİRTİLERİ

Köpeklerde kanser belirtileri söz konusu olduğunda, bu belirtiler çok çeşitli olabilir, çünkü çok farklı kanser türü vardır. Sadece semptomlara dayanarak tanı koymak neredeyse imkansızdır, ancak köpek kanserinin en yaygın semptomlarından birkaçı aşağıdaki gibidir:

  • Kitleler, özellikle büyüyen kitleler
  • Tedaviden sonra bile iyileşmeyen lezyonlar
  • Tuvalete gitme zorluğu (idrar yapma ve / veya dışkılama)
  • Kusma ve / veya ishal
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Yemek yemek veya yutmak için mücadele etmek
  • Uyuşukluk ve egzersiz yapma isteksizliği
  • Sertlik veya topallık
  • Nefes almada güçlük
  • Kötü bir koku

Köpeğiniz yukarıdaki klinik belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, derhal bir veterinere götürülmelidir. Bu belirtiler kanser olmasa bile, yine de tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorununun işareti olabilir.

KANSERİN TESPİTİ

Sadece bir veteriner köpek kanserini doğru bir şekilde teşhis edebilir, sadece semptomlara dayanarak teşhis konulamaz. Bu nedenle köpek dostumuz için periyodik sağlık muayenesi planlamak son derece önemlidir. Bu önleyici muayeneler sırasında, veterineriniz köpeğinizi köpek kanseri belirtileri açısından kontrol edebilir. Veterineriniz kan testleri ve görüntüleme (X-ışınları, ultrason veya MRI taramaları) dahil olmak üzere bir dizi teşhis testi yapmak isteyebilir. Tümörün bir örneğinin veya hücrelerin veya dokuların aspiratının alındığı ve kanserli değişiklikleri aramak için incelendiği bir biyopsi de önerilebilir. Köpek kanserini ilerlemeden önce tedavi etmek, başarılı bir iyileşmenin anahtarıdır.

TEDAVİ YÖNTEMİ

Köpeklerdeki kanser türlerinin birçoğu insanlarla aynı olduğu için tedavileri de oldukça benzerlik gösterir. Veterinerinizin, kanserli köpekler için kanser tedavisi kararlarını etkileyen birkaç faktör vardır:

  • Köpeğin yaşı
  • Köpeğin genel sağlığı
  • Tümör tipi
  • Tümörün biyolojik davranışı
  • Kanserin Aşaması

Veterineriniz tedavi olarak ameliyat önerilebilir, ancak bu tedavi diğer bölgelere yayılan kanserler için uygun olmayabilir. Diğer yaygın tedavi türleri arasında radyasyon tedavisi ve kemoterapi bulunur. Kemoterapi tedavisinin köpeklerde, insanlarda olduğu gibi yapılmadığından emin olmak önemlidir. Köpekler, bir insana göre daha düşük dozda kemo toksik ilaç alır ve bu, yaşam kalitelerini düşürebilecek istenmeyen yan etkileri en aza indirmeyi amaçlar.

Kanserin kendisini tedavi etmenin yanı sıra, veteriner hekiminiz hastalığın köpekleriniz üzerindeki etkilerini en aza indirmek için ek tedaviler önerebilir. Örneğin, köpeğiniz çok fazla kilo kaybı yaşadıysa, daha yüksek bir enerji diyeti önerilebilir. Rahatsızlık veya acı çekiyorlarsa, veterinerinizin buna yardımcı olmak için ağrı kesici ilaçlar vermesi muhtemeldir.

Köpeğinizin bir tümörü olduğundan şüpheleniyorsanız, onu erken muayeneye götürmek, köpeğinizin iyileşmesini sağlamak için ona verdiğiniz en iyi şanstır. Köpeğinizin sağlığı ve beslenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin, onların mutlu ve sağlıklı olduklarından emin olun.