Köpeklerin hareketliliği, hiperaktifliği bilinen bir gerçek. İstatistiklere göre her geçen gün hiperaktif köpeklerin oranı artıyor.
Köpeklerde Hiperaktiflik, Aşırı Hareketlilik
Köpeklerin hareketliliği ve hiperaktifliği bilinen bir gerçek. İstatistiklere göre, her geçen gün hiperaktif köpeklerin oranı artıyor. Bu hareketliliğin kesin bir sebebi bulunmamakla beraber uzmanlar, bu sorunun en önemli kaynağının beslenme düzeni ve çevresel faktörler olduğunu söylüyor.
Aşırı hareketlilik ya da hiperaktiflik, aslında köpekler için normal bir durum. Hareketliliğin sebepleri, egzersiz azlığı ve doğuştan gelen enerjik yapıları. Diğer taraftan hareketliliğin problem oluşturan kısmının sebepleri daha başka.
Köpeklerde Aşırı Hareketlilik Semptomları
Köpeklerde gerçek hiperaktiflik tıbbi bir problemdir. Eğer köpeğinizin aşağıdaki gibi semptomları varsa tıbbi bir sorun ile karşı karşıyasınız demektir. Hemen veteriner hekiminize başvurmanızda fayda var.
- Huzursuzluk, huysuzluk
- Nefes alıp vermede sıklaşma
- Odağını bulamayan göz bebekleri
- Kendi kuyruğunu kovalamak, daireler çizerek koşmalar
- Durmadan hareket etme ihtiyacı hissi
- Hummalı ve anormal davranışlar
Köpeklerde Fazla Hareketliliğin Sebebi Nedir?
Köpeğiniz yukarıda bahsedilen semptomları göstermeyip sadece aşırı hareket ediyorsa aşağıdaki sebepler de hareketlilik nedeni olabilir:
- Egzersiz: Köpeğiniz yeterince egzersiz yapmıyor olabilir. Günlük, düzenli ve etkili egzersiz yapmak, köpeğinizin enerjisini boşaltması için en etkili yöntemdir. Beraber koşu veya yürüyüş yapmak, köpeğiniz için çok iyi bir egzersizdir. Eğer öyle bir imkanınız yoksa ve köpeğiniz gün boyu evde kalıyorsa oynaması için bir oyuncak bırakın, böylece gün içerisinde zihnini meşgul eder ve can sıkıntısını engelleyebilirsiniz.
- Fiziksel Rahatsızlıklar: Bazen köpeklerde fiziksel hastalık veya rahatsızlıktan kaynaklanan hiperaktiflik semptomları gözlenebilir. Böyle bir durumu fark ettiğinizde veteriner hekiminize başvurmanıda fayda var.
- Davranışsal Eğitim Süreçleri: Köpeğinizi ilk sahiplendiğiniz andan itibaren doğru davranış eğitimleri vermek onu daha uysal bir köpek haline getirir ve zihninin dolu olmasına yardımcı olur. Siz ve köpeğinizin geçirdiği vaktin kaliteli olması, köpeğinizin huzuru için çok önemlidir. Biraz zaman ayırıp sabrederek köpeğinizi istediğiniz gibi eğitebilir ve içinde biriken enerjiyi de atmasını sağlayabilirsiniz.
- Beslenme Düzeni: Köpeklerin beslenmesi ile davranışları arasında bir bağlantı olduğu, yapılan araştırmalarda ispatlanmıştır. Davranışsal problemlerin kökeninde beslenmenin etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Hiperaktif davranışlarda özellikle şekerin etkili olduğu belirtilmiştir. Yapay renklendiriciler, gıda katkıları ve koruyucu maddeler köpeğinizin aşırı hareketliliğini tetiklemektedir. Köpeğinizin hiperaktif hareketlerinden şikayetçiyseniz menüsünden şekerli gıdaları çıkararak onu gözlemleyebilirsiniz.
- Günlük Rutinler: Köpekler, hayatlarında belirli bir düzen ve rutin olduğunda kendilerini daha güvende ve rahat hissederler. Düzenli bir hayatı olmayan köpekler ise kendini güvensiz, boşlukta, tehlike altında hisseder. Bu negatif hisler, aşırı hareketliliğe yol açar. Bu nedenle köpeğiniz ile düzenli bir aktivite saati oluşturmanız ve o saatlere sadık kalmanız aşırı hareketliliğine bir çare olabilir.