Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Köpek gençlik hastalığı olan bir yavru veya yetişkin köpekte çeşitli belirtiler görülür.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Belirtiler Neler?

Köpek gençlik hastalığı olan bir yavru veya yetişkin köpekte çeşitli belirtiler görülür.

Köpek gençlik hastalığı farklı şekillerde görülebileceği için çoğu zaman tanı koymak zordur. Genel olarak belirtiler:

  1. Yüksek ateş
  2. İshal ve sindirim sorunları
  3. Ani kusma
  4. Uyuklama
  5. Depresyon
  6. İştah kaybı
  7. Hapşırma, öksürme ve solunum sorunları
  8. Göz, deri veya sinir problemleri

 

Köpekler Neden Gençlik Hastalığına Yakalanır?

Gençlik hastalığı bulaşıcıdır ve genellikle köpekler arasında oluşan doğrudan idrar, kan ya da tükürük transferi ile bulaşır. Öksürmek, hapşırmak ya da aynı yemek kaplarını paylaşmak virüsün bulaşmasına zemin oluşturan davranışlardır.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nasıl Önlenir?

Her şeyden önce köpeğinizin aşılarının tam olduğundan emin olmalısınız. Eğer yavru köpek sahibiyseniz yavrunun ilk 6 hafta içerisinde gençlik hastalığı aşısı olmasını sağlamalısınız. Bununla birlikte köpeğinizin 4-5 aylık aşı takvim süreci bitene kadar onu virüs barındırabilecek ortamlardan ve diğer köpeklerden uzak tutmanızda da fayda var. Köpeğinizin kulübesini ve evinizi de rutin aralıklarla temizlemenin de avantajlarını göreceksiniz. Bu şekilde köpeğinizin yaşamsal çevresine herhangi bir virüsün girme olasılığını minimize etmiş ve temiz bir her ikiniz için de ortam sağlamış olursunuz.

Tedavisi Nedir?

Bu ölümcül hastalığın ne yazık ki spesifik bir tedavisi bulunmuyor, yani kesin bir tedavisi yok. Köpeklerde gençlik hastalığı tedavisi hastalık nedeniyle ortaya çıkan ikincil enfeksiyonları tedavi etmek şeklinde uygulanıyor. Ayrıca ishal ve kusma nedeniyle ortaya çıkan sıvı kaybının giderilmeye çalışılması, burnun sürekli temizlenmesi de tedavinin parçasıdır.

Yetişkin köpekler distemper olmaz algısı yanlış!
Gençlik hastalığının adında gençlik geçse de bağışıklık sistemi zayıf her yaştan köpekte bu hastalık görülebilir. Evet, hastalık yavruluk döneminde daha ölümcüldür ama bu köpeklerin yavruluktan sonra kesinlikle bu hastalığa yakalanmayacakları anlamına gelmez, distemper yaşlı köpeklerde de ölüme yol açabilme potansiyeli taşır. Dolayısıyla “köpeğim nasılsa büyüdü karma aşı yaptırmama gerek yok” düşüncesi kesinlikle doğru değildir, ayrıca karma aşı distemper dışında başka birçok ciddi hastalığa karşı da koruyucudur.