KÖPEKLERDE BAKTERİ VE MANTAR ENFEKSİYONLARI

Köpekler, özellikle dışarıda çok zaman geçirdiklerinde çok çeşitli bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı hassastır.

KÖPEKLERDE BAKTERİ VE MANTAR ENFEKSİYONLARI

Köpeklerde Bakteriyel ve Mantar Enfeksiyonlarının Teşhisi ve Tedavisi

Köpekler, özellikle dışarıda çok zaman geçirdiklerinde çok çeşitli bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı hassastır. Bu enfeksiyonlar evcil hayvan sahipleri için endişe verici olabilir çünkü tedavi hemen uygulanmazsa bazı bakteriyel enfeksiyonlar ölümcül olabilir.

Bu kılavuzda, köpeklerde bulunan en yaygın bakteri ve mantar enfeksiyonlarına ve bunların nasıl tedavi edilebileceğine dair genel bir bakış sunacağız.

Köpeklerde En Sık Görülen Bakteriyel Enfeksiyonlar

Leptospirosis —Leptospirosis, hem insanları hem de hayvanları etkileyebilen spiroket olarak bilinen bir bakterinin neden olduğu bir bakteriyel enfeksiyondur. Köpekler tipik olarak bu enfeksiyonu kontamine, durgun sudan veya bakterilerle enfekte olmuş diğer hayvanların idrarıyla temas etmekten kaparlar. Köpekler ayrıca ısırıklardan veya diğer enfekte köpeklerle çiftleşmekten de alabilir.

Leptospirozun semptomları ateş, uyuşukluk, depresyon, kusma ve mukoza zarının kızarıklığını içerebilir. Ciddi enfeksiyon durumunda, bir köpek böbrek iltihabı geliştirebilir ve bu da böbrekte kalıcı hasara neden olabilir. Leptospiroz tedavisi, doksisiklin gibi bir antibiyotik gerektirir.

Stafilokokal Enfeksiyon (staf enfeksiyonu) —Staph enfeksiyonu, Staphylococcus sp bakterisinden kaynaklanır ve köpeklerde görülen en yaygın bakteriyel deri enfeksiyonu türüdür. Ayrıca bir köpeğin üst solunum yolunu veya cildini de etkileyebilir. Staph enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları için antibiyotik şampuanlar ve merhemler ve eritromisin, klindamisin veya sefaleksin gibi oral antibiyotikler kullanılarak tedavi edilebilir. Staphylococcus potansiyel olarak zoonotik bir risktir, yani bir köpekten bir insana veya tersi şekilde bulaşabilir, bu nedenle erken tedavi ve iyi hijyen uygulamaları önemlidir.

Bakteriyel Kulak Enfeksiyonu — Bir köpek, altta yatan iltihap olduğunda bakteriyel kulak enfeksiyonu geliştirebilir. Bu, alerji, kulak kanalındaki aşırı nem ve Malassezia adı verilen maya türleri ile birlikte enfeksiyonda yaygındır. Sağlıklı bir köpek genellikle bu bakteriye karşı kendini savunabilirken, bağışıklık sistemi zayıflamış bir köpek bunu daha zor bulabilir.

Bakteriyel kulak enfeksiyonunun belirtileri arasında kaşıntılı, kırmızı ve iltihaplı iç kulaklar, kötü koku ve kulakta mumsu birikim bulunur. Kulak zarı sağlamsa, bakteriyel kulak enfeksiyonları gentamisin, tobramisin veya amikasin kullanılarak tedavi edilebilir.

Aktinomikoz ve Nokardiyoz —Actinomycosis, Actinomyces sp. ve Nocardia sp. Bakteriler. Her iki bakteri de ağırlıklı olarak toprakta bulunur. Enfeksiyon, bakteri bir yara veya apse yoluyla cilde girdiğinde ortaya çıkar. Enfeksiyon, karbenisilin gibi beta-laktam penisilin tipi bir antibiyotik kullanılarak tedavi edilmezse, göğsün veya karın bölgesinin daha derinlerine inerek irin birikmesine neden olabilir.

Köpeklerde En Sık Görülen Mantar Enfeksiyonları

Aspergilloz - Aspergilloz , Aspergillus adı verilen bir küf türünün neden olduğu bir mantar enfeksiyonudur. Bu mantarlar en çok bağışıklık sistemi zayıflamış köpekleri etkiler. Hastalığın nazal formu, köpeğinizin burnu ve sinüsleri yoluyla gerçekleşen aktarımla en yaygın olanıdır. Hastalık vücudun diğer organlarında da gelişebilir.

Yaygın semptomlar hapşırma, burundan kanama, burun akıntısı, burun şişmesi ve iştah azalmasını içerebilir. Veteriner hekimler Aspergilloz'u ketokonazol, flukonazol veya itrakonazol gibi antifungal bir ilaçla tedavi edebilir.

Cryptococcus —Cryptococcus'a cryptococcus neoformans adı verilen maya benzeri bir mantar neden olur. Köpekler, kuş pisliği ile kirlenmiş toprakta bulunan sporları soluyarak bu hastalığa yakalanırlar.

Cryptococcus bir köpeğin beynini, gözlerini, lenf düğümlerini ve cildini etkileyebilir. Belirtiler arasında öksürük, dengesiz yürüyüş, daire çizme, nöbetler, göz iltihabı, körlük ve şişmiş lenf düğümleri yer alır. Cryptococcus, mikonazol veya klotrimazol gibi imidazol bazlı ilaçlar kullanılarak tedavi edilir.

Blastomikoz -Blastomycosis Büyük Göller bölgesinde, Doğu kıyısı boyunca bulundu ve Mississippi Nehri vadilerinde edilebilir bir bölgesel sistemik mantar hastalığıdır. Mantar, bölgede yaygın olarak bulunan nemli, çürüyen, organik kalıntılar ve kuş pisliği nedeniyle yaygındır. Bir köpek, enfekte sporları soluyarak bu hastalığa yakalanabilir.

Semptomlar solunum sisteminde görülür, öksürük, kilo kaybı ve topallık en yaygın olanıdır. Tedavi edilmezse blastomikoz pnömoniye neden olabilir. Blastomikoz, ketokonazol, flukonazol veya itrakonazol kullanılarak tedavi edilir.

Köpek Enfeksiyonlarının Teşhis Edilmesi ve Tedavi Edilmesi

Köpeğinizin bakteri veya mantar enfeksiyonu olabileceğini düşünüyorsanız, onu en kısa sürede muayene için veterinere götürmeniz gerekir.