Köpeklerde Aşırı Çiş Yapma

Köpeğim Neden Çok İşiyor? Köpeğinizin daha sık işemek için dışarı çıkması gerektiğini fark ederseniz veya aniden evde kaza geçirdiğini veya yürüyüşlerinde çömelerek normalden daha fazla idrar yaptığını fark ederseniz, veterinerinize danışmak her zaman iyi bir fikirdir.

Köpeklerde Aşırı Çiş Yapma

Köpeklerde Aşırı Çiş Yapma

Köpeğim Neden Çok İşiyor?

Köpeğinizin daha sık işemek için dışarı çıkması gerektiğini fark ederseniz veya aniden evde kaza geçirdiğini veya yürüyüşlerinde çömelerek normalden daha fazla idrar yaptığını fark ederseniz, veterinerinize danışmak her zaman iyi bir fikirdir.

Köpekler Ne Kadar İşemelidir?

Köpeğinizin "normal" idrar miktarı, sıvı alımı seviyesi ve altta yatan tıbbi sorunlar da dahil olmak üzere birkaç faktöre bağlıdır.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Yetişkin Köpekler

Genel kural olarak sağlıklı yetişkin köpeklerin idrarlarını 6-8 saat tutabilmeleri gerekir. Normal yetişkin köpekler, 24 saat boyunca vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 20-40 mililitre idrar üretmelidir.

Yavru köpekler

Yavru köpekler tuvalet eğitimi aldıkları ve vücutlarının hızla susuz kalmasını önlemek için daha fazla suya ihtiyaç duyduğu için daha fazla işerler. Yavru köpekler yaşlarına göre 2-6 saatte bir idrara çıkarılmalıdır. Genellikle idrarlarını ay cinsinden yaşlarıyla aynı sayıda saat tutabilmelidirler.

Örneğin 2 aylık bir köpek yavrusu idrarını 2 saat tutabilmelidir. Yavru köpekler yaklaşık 6-8 aylık olduklarında gereksinimleri yaşam tarzlarına ve altta yatan tıbbi koşullara bağlıdır.

Kıdemli Köpekler

Yaşlı köpeklerin ayrıca altta yatan tıbbi durumlar veya bilişsel işlev bozuklukları nedeniyle daha sık idrara çıkmaları gerekebilir (bu, zaten idrar yaptıklarını unutabilecekleri veya dışarıda idrar yapmaları gerektiğini unutabilecekleri anlamına gelir).

Köpeklerde Sık veya Aşırı İdrara Çıkma Durumunda Veteriner Hekime Ne Zaman Başvurulmalı?

Sık idrara çıkma veya çok miktarda idrara çıkma genellikle acil bir durum değildir, bu nedenle başka belirtiler yoksa muhtemelen veterinerinizi görmek için bekleyebilirsiniz. Aşağıdakileri de fark ederseniz derhal veteriner bakımına başvurun:

  • Kusma
  • İdrarda kan
  • Letarji
  • Bilinen toksin alımı
  • 24 saatten fazla yemek yememek
  • Vulvadan gelen irin

Köpeğinizin Çok İşemesinin Nedenleri

Ekarte etmek isteyeceğiniz ilk şey tıbbi bir durumdur. Pek çok sağlık sorunu idrara çıkmanın artmasına neden olabilir ve yalnızca bir veteriner bu sorunun temeline inmenize yardımcı olabilir. Tıbbi durumların yanı sıra köpeklerin normalden daha fazla işemesine neden olan birçok başka faktör ve neden vardır.

İlgili Ürünler:

Tıbbi durumlar

Çok miktarda idrarla birlikte çok sık idrara çıkma poliüri olarak bilinir. Bu, pollakiüri olarak bilinen az miktarda sık idrara çıkmadan farklı bir durumdur.

Poliüri

Poliüri şunlardan kaynaklanabilir:

BöbrekYetmezliği veya Enfeksiyonlar

Böbrek yetmezliği (veya böbrek yetmezliği), böbrek kandaki atık ürünleri ve toksinleri etkili bir şekilde filtreleyemediğinde ortaya çıkar. Bu toksinler yanlarında su çeker ve bu da genellikle büyük miktarlarda idrara çıkmanın artmasına neden olur. Kan testlerinde ortaya çıkması için böbrek fonksiyonlarının en az üçte ikisinin bozulmuş olması gerekir. Son dönem böbrek yetmezliği, böbrekler kapanmaya başladığında idrar üretiminin azalmasına neden olabilir. Böbreklerdeki bakteriyel enfeksiyonlar da poliüriye yol açabilir.

Şeker hastalığı

Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretmediği (veya vücudun üretilen insüline yanıt vermeyi bıraktığı), kan şekeri (glikoz) seviyesinin yükselmesine neden olan bir hastalıktır. Vücut bu fazla şekeri idrar yoluyla atmaya çalışır. Bu glikoz suyu da beraberinde çekerek idrara çıkma ve susuzluğun artmasına neden olur. Genellikle susama ve idrara çıkmadaki bu artış, köpek ebeveynleri tarafından fark edilen ilk diyabet belirtisidir.

Cushing Hastalığı

Hiperadrenokortisizm olarak da bilinen Cushing hastalığı, adrenal bezlerden kortizol (stres hormonu) ve steroidlerin aşırı üretilmesinden kaynaklanır. Bu, susuzluğun ve idrara çıkmanın artmasına neden olur. Diğer klinik belirtiler arasında göbek görünümü, nefes darlığı, ince cilt, saç dökülmesi ve artan açlık yer alır.

Hipertiroidizm

Bu durum köpeklerde nadiren görülür ve çoğunlukla kanserli tiroid kitlesinden kaynaklanır. Hipertiroidizmin diğer bazı semptomları arasında kusma, kabızlık, hiperaktivite ve kilo verme ancak çok aç davranma yer alır.

Pyometra

Hayatı tehdit eden bu durum, kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde rahim enfeksiyonudur. Kana salınan bakteriyel toksinler böbreğin idrar tutma yeteneğini etkileyerek idrara çıkmanın artmasına neden olur. Köpekler genellikle idrara çıkma artışını telafi etmek için daha fazla su içerler. Pyometra sıklıkla vulvadan gelen irin, ateş, uyuşukluk, iştah değişiklikleri ve kusma ile eşleştirilir.

Pollakiuria

Pollakiüri, sıklıkla idrara çıkmanın zorlanması ve/veya idrarda kan bulunmasıyla ilişkili alt idrar yolu rahatsızlıklarından kaynaklanabilir:

Mesane Enfeksiyonları

Mesanedeki bakteriyel enfeksiyonlar sıklıkla idrara çıkmanın artmasına neden olur. Bu, çok miktarda idrar yapmak veya idrar yaparken zorlanmak, ancak yalnızca küçük, çeyrek boyutlu idrar birikintilerinden geçmek olarak görülebilir. Bu enfeksiyonlar ayrıca idrarda kana (pembe veya kırmızı renkli) yol açabilir.

İdrarda Mesane veya Üretral Taşlar veya Kristaller

Mesanedeki kristaller veya taşlar (çoğunlukla struvit veya kalsiyum oksalattan oluşur) mesanede veya üretral astarda tahrişe yol açar. Bu iltihap, bir köpeğin acil idrara çıkma ihtiyacı hissetmesine neden olur ve sıklıkla yalnızca az miktarda idrar yapmasına ve kanlı veya kansız idrara çıkmada zorlanmasına yol açar.