Kedilerde Pika Sendromu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde Pika Sendromu Nedir? Pika, çoğunlukla karton, kumaş, kağıt, bitkiler, plastik, kauçuk, toprak ve ahşapta görülen uygunsuz ve yenmeyen malzemelerin sürekli olarak çiğnenmesi, emilmesi veya tüketilmesi olarak tanımlanır.

Kedilerde Pika Sendromu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde Pika Sendromu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde Pika Sendromu Nedir?

Pika, çoğunlukla karton, kumaş, kağıt, bitkiler, plastik, kauçuk, toprak ve ahşapta görülen uygunsuz ve yenmeyen malzemelerin sürekli olarak çiğnenmesi, emilmesi veya tüketilmesi olarak tanımlanır. Pika çok yaygın değildir, ancak yutulan madde yenmez olduğundan mide rahatsızlığına neden olur ve aynı zamanda gastrointestinal kanala yerleşerek tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit eden durumlar da dahil olmak üzere birçok duruma neden olabilir. Çoğu zaman ameliyat gerekir.

Bu bozukluğun bilimi tam olarak anlaşılamamıştır, ancak davranışın kendisinden kaynaklanan artan ödül duyumları nedeniyle davranış sonunda takıntılı hale gelir ve bu da davranışın daha fazlasını teşvik eder. Pika her zaman altta yatan bir sağlık sorununun işareti değildir, ancak sonuçlar yıkıcı olabilir; kedinin sağlık riskleri, evcil hayvan ebeveyninin eşyalarının zarar görmesi ve insan-hayvan bağının aşınması dahil.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Kedilerde Pika Sendromu Belirtileri

Pika ile ilgili en belirgin belirti, davranışın kendisidir; çiğnemek, emmek veya yenmeyen maddeleri yutmak. Kediler ayrıca pika veya sonuçlarıyla ilişkili diğer semptomları da sergileyebilir:

  • Kusma
  • İshal
  • İştahsızlık veya susuzluk
  • Kabızlık, dışkılamada zorlanma
  • Letarji

Kedilerde Pika Sendromu Nedenleri

Pika'nın tek bir nedeninin kesin olarak belirlenmesi zor olabilir, ancak aşağıdaki gibi birkaç neden söz konusu olabilir:

İlgili Ürünler:

130 Yorum
565.00 TL

Kaygı, stres, can sıkıntısı veya kompulsiyondan kaynaklanan davranışsal durumlar: Davranış masum bir şekilde başlamış olabilir ancak zamanla takıntılı hale gelmiştir.

Erken sütten kesme veya sosyalleşme eksikliği: Pika, genç kedilerde daha sık görülür.

Endokrin hastalıkları: diyabet , hipertiroidizm, anemi (düşük kırmızı kan hücresi sayısı) ve karaciğer hastalığı gibi .

Genetik: Siyam ve Birmanya gibi bazı cinslerde pika görülme sıklığı diğerlerine göre daha yüksektir, ancak herhangi bir kedi de etkilenebilir.

Gastrointestinal hastalık

Parazitler ve kedilerin enfeksiyöz peritoniti (FIP) gibi diğer enfeksiyonlar

Kötü beslenme veya yetersiz beslenme

Piruvat kinaz eksikliği: Kırmızı kan hücreleri için gerekli olan bir enzimin eksikliği anemiye neden olur.

Diş çıkarmayla ilgili zorluklar

Veteriner Hekimler Kedilerde Pika'yı Nasıl Teşhis Ediyor?

Kedinizde pika belirtileri görülüyorsa, altta yatan tıbbi durumların ortadan kaldırılmasına yardımcı olması için veterinerden yardım isteyin. Ayrıntılı bir öykü ve fizik muayenenin yanı sıra, temel kan tahlili, idrar testi ve dışkı muayenesi gibi tarama testleri büyük olasılıkla gerçekleştirilecektir. Özellikle pika için tanısal bir test yoktur, dolayısıyla tanıya varmak için sıklıkla yukarıdaki testlerin ve diğer testlerin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyulabilir.

Kedilerde Pika Sendromu Tedavisi

Kedilerde pikanın tedavisi genellikle karmaşık ve çok katmanlıdır ve kediniz için en iyi tedavi yöntemini belirlemek için bir veterinere danışmanız önerilir. Yardımcı olabilecek bazı protokoller şunlardır:

Diyet

Pika beslenme eksikliğinden kaynaklanıyorsa veterinerinize danışın ve kedinizin diyetini yüksek kaliteli bir şekilde ayarlayın.

İlaç tedavisi

Kompulsif veya anksiyete ile ilişkili davranışların ortadan kaldırılmasına veya tedavi edilmesine yardımcı olmak için sıklıkla belirli ilaçlar reçete edilir. Doğru ilacı, dozu ve sıklığı bulmak için veterinerinizle birlikte çalışın, ardından tüm takip randevularına uyun çünkü bu ilaçlar genellikle kan tahlillerinin izlenmesini gerektirir.

Beyin sağlığına yardımcı olmak ve bilişi geliştirmek için solucan gidericiler ve takviyeler (EFA'lar, omega-3, EPA ve DHA) gibi diğer ilaçlar ve ayrıca bağırsak sağlığını iyileştirmek için probiyotikler ve prebiyotikler önerilebilir.

Zenginleştirme ve Egzersiz

Sıkıntı ve kaygıdan kaynaklanan pikanın engellenmesine yardımcı olmak için kedinizi meşgul edecek veya sakinleştirecek bazı yeni aktiviteler sağlayabilirsiniz, örneğin:

  • Kedinize tasmalı yürümeyi öğretmek veya onlarla daha sık oynamayı öğretmek
  • Besleyici bulmacaları veya oyuncakları kullanma

Uygun alternatifler olarak daha fazla çiğneme oyuncağını da düşünebilirsiniz.

Stresin Azaltılması

Stres, kedilerde uygunsuz davranışlarda önemli bir faktör olabilir. Bazen sadece mobilyaların yerini değiştirmek bile onları şaşkın bir ruh haline sokabilir! Kedinizin çok sayıda çöp kutusuna, mama ve su kaplarına kolayca erişmesini sağlayarak ve ev içinde olumlu kedi-kedi etkileşimi sağlayarak, kedinizin stres seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olursunuz.