Kedilerde erken hastalık belirtileri nasıl tespit edilir?

Kediler, onları rahatsız eden bir şey varsa saklanma konusunda genellikle köpeklerden daha iyidir, bu nedenle kedilerde hastalığı tespit etmek oldukça zor olabilir.

Kedilerde erken hastalık belirtileri nasıl tespit edilir?

Kediler, onları rahatsız eden bir şey varsa saklanma konusunda genellikle köpeklerden daha iyidir, bu nedenle kedilerde hastalığı tespit etmek oldukça zor olabilir. Uzmanlar bu konuda neden bu kadar iyi olduklarından emin olmasalar da bunun içgüdüsel olduğu düşünülüyor çünkü hasta hayvanların vahşi doğada av olma olasılığı daha yüksek. Kedinizin davranışlarının gerçekten iyi olmadığında normal görünebileceğini unutmayın, bu nedenle evcil hayvanınızın sağlığı hakkında daha fazla bilgi verecek ince işaretlere dikkat edin.

İyi bir sebep olmaksızın kedinizin davranışındaki bir değişiklik, mutlaka bir hastalığa işaret etmeyebilir. Her zamankinden daha fazla ilgi isteyen ve sizinle daha fazla zaman geçiren bir kedi ya da onları okşamaya çalıştığınızda kabul etmeyen ya da kaçan bir kedi, bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterebilir. Genel olarak, aktif kedilerde daha düşük enerji seviyeleri, tırmalama gibi daha önce fark etmemiş olabileceğiniz yeni davranışlar not edilmelidir. Kedinizin uyku sorunları gibi alışkanlıklarındaki değişiklikler veya eve geldiğinizde sizi artık hoş karşılamamaları gibi davranışlar dikkat edilmesi gereken önemli işaretlerdir. Bu değişikliklerin herhangi birinin kedinizin iyi olmadığı anlamına geleceğinin garantisi yoktur ancak herhangi bir olağandışı davranış görürseniz, onu mutlaka bir veterinere götürün.

Kedinizin yeme veya içme alışkanlıklarındaki herhangi bir farklılık, hastalık veya diş problemlerini gösterir. Katı bir rutini olan bir kedi aniden yemek yemeyi reddederek bir şeylerin doğru gitmediğinin ip uçlarını vermeye başlar. Normalden fazla yemek yemek aşırı aktif tiroid veya şeker hastalığına işaret edebilirken, çok az veya çok fazla su içmek şeker hastalığı veya böbrek enfeksiyonu belirtisi olabilir. Ağız kokusu, evcil hayvanınız henüz yemek yememiş olsa bile diş sorunları anlamına gelebilir. Ayrıca kedinizin aşırı kusmasına dikkat edin. Ara sıra kusma, kedinizin hasta olduğu anlamına gelmez, ancak düzenli kusmaya başka belirtiler de eşlik ediyorsa, bir veterinere danışılmalıdır.

Kedinizin tuvalet alışkanlıklarındaki herhangi bir değişikliğin de dikkate alınması gerekir. Kedilerin her zaman son derece temiz olduğunu söylemeye gerek yok, bu nedenle bir yiyeceği veya çöp kutusunu kaçırmak gibi bir şey olağandışıdır. Bu tür davranışlar, kedinizin stresli ve endişeli olduğunu, ev taşımak veya ailede yeni bir bebek sahibi olmak gibi herhangi bir değişikliğe ortak olduğunu gösterebilir ancak aynı zamanda hastalığa da işaret edebilir. Kedinizin çöp kutusunu normalden daha fazla merak edip etmediğine dikkat edin. Herhangi bir ağlama veya ıkınma alt idrar yolu hastalığı anlamına gelebilir ve idrarda herhangi bir miktarda kan görülmesi göz ardı edilmemelidir.

Kedinizin vücut ısısının normalden yüksek olduğunu fark ederseniz, bunun nedeni sadece bir ateş veya daha ciddi bir şey olabilir. 100°F civarında, kedilerin insanlardan biraz daha yüksek vücut ısısına sahip olması normaldir ancak çok daha yüksek olan her şey için bir veterinere danışmanız gerekir. Uzun süre resim yapmak başka bir uyarı işaretidir, kediniz koordinasyonsuz yürüyor.

Kilosundaki herhangi bir değişikliğin de dikkate alınması gerekir. Kediniz normalden biraz daha fazla veya daha az ağır görünüyorsa, altta yatan bir sorun olabilir. Sağlıklı bir kedinin belini kuş bakışı görebilmeniz gerekir. Ayrıca, ellerinizi kedinin sırtına koyun ve kaburgalarını yoklayın. Çok fazla çıkıntı, kaburgaları hiç hissetmiyorsanız, evcil hayvanınızın hafif veya fazla kilolu olabileceği anlamına gelir. Normal kilolu bir kedinin aşırı sarkık bir göbeği olmamalıdır, bu yüzden bunu kontrol etmek için evcil hayvanınızı yandan gözlemleyin.

Kedinizin görünümündeki küçük veya küçük herhangi bir değişiklik dikkatle izlenmelidir. Donuk bir tüyün nedeni parazitler, cilt koşulları ve yetersiz beslenme olabilir ve aşırı tüy dökümü stres belirtisi olabilir. Solunum anormallikleri, daha sık, daha zor nefes alma veya boğuluyor gibi görünme, dikkat edilmelidir ve gözlerden ve burundan akıntı bakteriyel veya viral bir enfeksiyonu gösterir. Ağzının içinde veya çevresinde herhangi bir uyuşma olup olmadığına bakın. Bu, kan dolaşımınızın zayıf olduğunu ve kedinizin gözbebeklerinin genişlememesi gerektiğini gösterecektir. Kediniz normalden farklı kokuyorsa veya aşırı ses çıkarıyorsa, bu belirtiler de kabul edilmelidir.

Kedi sahipleri evcil hayvanlarını son derece iyi tanırlar, bu nedenle bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız, belirgin bir hastalık belirtisi olmasa bile onları veterinere götürün. Sezginize güvenin çünkü kedinin sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek her zaman daha iyidir.