Adrenal Bezlerin Köpeğinizin Sağlığındaki Rolü

Adrenal bezler, hayatta kalmak için gerekli olan birçok vücut sistemini düzenleyen hormonlar üretirler.

Adrenal Bezlerin Köpeğinizin Sağlığındaki Rolü

Adrenal Bezlerin Köpeğinizin Sağlığındaki Rolü

Böbrek üstü bezleri konusu açıldığında insanların aklına genellikle adrenalin gelir. Hız trenlerinde damarlarımızda dolaşan ve köpeklerin algılanan tehditler karşısında dişlerini göstermesini sağlayan hormondur. Ancak adrenal bezler, köpekleri kendilerini savunmaya hazırlamaktan daha fazlasını yapar. Hayatta kalmak için gerekli olan birçok vücut sistemini düzenleyen hormonlar üretirler.

İşte, köpeklerde adrenal bezlerin ne işe yaradığı ve onları sağlıklı tutmanın neden önemli olduğu:

Böbrek Üstü Bezleri Köpeğinize Nasıl Fayda Sağlar?

Böbrek üstü bezleri, köpeğin vücudundaki birçok sistemi düzenleyen bir dizi hormon salgılar. İşte, köpeğinizin sağlıklı kalmasını sağlayan böbrek üstü bezlerinin başlıca işlevleri:

Savaş ya da kaç tepkisi: Köpeğiniz, kendini tehdit altında hissettiğinde böbrek üstü bezleri iki hormon salgılar: adrenalin ve noradrenalin. Vücudun kaçmasına ya da kalıp savaşmasına yardımcı olmak için birlikte çalışırlar. Bu hormonlar, daha hızlı kalp atış hızı, durmuş sindirim, kaslara artan kan akışı ve enerji için glikojenin metabolize edilmesi gibi bir dizi fizyolojik tepkiyi tetikler.

Stres yönetimi: Böbrek üstü bezleri, glukokortikoid adı verilen bir grup hormon üretir. Bu gruptaki ana hormon kortizoldür. Böbrek üstü bezleri, köpeğinizin stresli durumlara verdiği tepkiyi yönetmek için kortizol salgılar. Sağlıklı kortizol seviyeleri, yabancılar, diğer hayvanlar ve yüksek sesler gibi tetikleyicilerin varlığında stresin azalmasıyla ilişkilidir.

Metabolik sistem: Kortizol aynı zamanda karbonhidrat, yağ ve protein sindiriminden de sorumludur. Stres zamanlarında kortizol, glikojen depolarından çekilir ve karaciğere glikoza dönüştürmesini söyler. Benzer şekilde, kortizol yağ rezervlerinin yağ asitleri yaymasını sağlayabilir ve karaciğer de bunu kullanılabilir bir enerji formuna dönüştürür. Kortizol, strese yanıt olarak makro besinleri metabolize eder çünkü vücut algılanan tehditle mücadele etmek için enerjiye ihtiyaç duyar.

Su tutma: Aldosteron, böbrek üstü bezlerinde üretilen bir diğer önemli hormondur. Böbrekleri sodyumu tutmaya teşvik ederek vücudun daha fazla su emmesini sağlar. Başka bir deyişle, bu hormon vücudun su kaynağını dengeler. Ayrıca aldosteron, uygun hidrasyon için gerekli olan elektrolitleri de tutar. Hormon, sodyum ve potasyum gibi elektrolitlerin hücre duvarlarından geçmesine yardımcı olarak hidrasyona yardımcı olur.

Addison Hastalığı

Vücudun herhangi bir bölümünde olduğu gibi, böbrek üstü bezleri de düzgün çalışmasını engelleyen hastalıklara karşı hassastır. Bezleri etkileyen bu tür sorunlardan biri Addison hastalığıdır. Böbrek üstü bezleri, yeterli aldosteron veya kortizol üretmediğinde köpeklere Addison hastalığı teşhisi konur. Bu hormonların düşük seviyeleri metabolizma sorunlarına veya ciddi dehidrasyona neden olabilir, her ikisi de köpeklerde ölümcüldür.

Addison hastalığı ile ilgili zor olan şey, ilişkili semptomların kolayca herhangi bir hastalık gibi görünebilmesidir. Veterineriniz, köpeğinize Addison hastalığı teşhisi koymadan önce bu diğer hastalıkları elemek zorunda kalacaktır.

Bu böbrek üstü bezi sorunu olan köpeklerde aşağıdaki semptomların herhangi bir kombinasyonu görülebilir:

Uyuşukluk

İştahsızlık

Gastrointestinal rahatsızlık

Saç dökülmesi

Artan susuzluk ve idrara çıkma

Düzensiz kalp atışı

Ne yazık ki Addison hastalığını önlemenin bir yolu yoktur. En yaygın tedavi seçeneği, adrenal bezlere yeterli hormon seviyelerini sağlayan günlük bir haptır. Hormon replasman ilacı alan köpekler, genellikle iyi bir öngörüye sahiptir ve uzun, normal bir yaşam sürebilirler. Addison hastalığının belirtilerini gözlemleyen evcil hayvan ebeveynleri, hemen bir veterinere başvurmalıdır çünkü hayati tehlike arz eden bir hastalık söz konusu olabilir.

Cushing Hastalığı

Buna karşın, Cushing hastalığı böbrek üstü bezlerinin çok fazla hormon üretmesiyle ortaya çıkar. Hastalık, genellikle böbrek üstü bezlerinde veya hipofiz bezinde büyüyen iyi huylu veya kötü huylu bir tümörden kaynaklanır. Hipofiz bezinde tümör oluştuğunda adrenokortikotropik hormon (ACTH), böbrek üstü bezlerini tehlikeli derecede yüksek seviyelerde kortizol üretmeleri için uyarır.

Cushing hastalığı, genellikle Addison hastalığı ile karıştırılır çünkü her ikisi de böbrek üstü bezlerini etkiler ve örtüşen semptomları paylaşırlar. Bununla birlikte, Cushing hastalığı ek belirtilerle ilişkilidir.

İşte Cushing hastalığı olan köpeklerde sıklıkla görülen birçok semptomdan bazıları:

İştah artışı

Artan susuzluk ve idrara çıkma

Artan yağ nedeniyle göbek

Tekrarlayan cilt ve mesane enfeksiyonları

Ciltte koyu lekeler

Hipofiz veya böbrek üstü bezlerinde tümör büyümesini önlemek için evcil hayvan ebeveynlerinin yapabileceği fazla bir şey yoktur. Veterineriniz, tümörün cerrahi olarak çıkarılmasını önerebilir ancak bu prosedür tümör iyi huyluysa daha başarılı olma eğilimindedir. Ameliyata ek olarak, köpekler ACTH ve kortizol üretimini yöneten oral bir ilaç alabilirler.

Böbrek üstü bezlerinin çok fazla rolü olduğundan, bu bezlerin hastalıklarının hızla ciddileşmesi şaşırtıcı değildir. Böbrek üstü bezleri çok küçüktür, ancak önemleri göz ardı edilmemelidir. Bir evcil hayvan ebeveyninin köpeğinin adrenal bezlerini korumak için yapabileceği en iyi şey, yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birini gösterir göstermez bir veteriner randevusu almaktır. Böbrek üstü bezi sağlığına öncelik verdiğinizde köpeğinizin tüm vücut sağlığına öncelik vermiş olursunuz.