8 Kedi Sesi ve Anlamları

İnsanlar gibi, kedilerin de geniş bir kelime dağarcığı vardır. Bilimsel araştırmalarda 21'e kadar farklı kedi sesi tanımlanmıştır ancak ses repertuarları muhtemelen daha fazlasını içerir.

8 Kedi Sesi ve Anlamları

8 Kedi Sesi ve Anlamları

İnsanlar gibi, kedilerin de geniş bir kelime dağarcığı vardır. Bilimsel araştırmalarda 21'e kadar farklı kedi sesi tanımlanmıştır ancak ses repertuarları muhtemelen daha fazlasını içerir. Kediler, bu seslendirmeleri karmaşık ifadeler -insanlar tarafından oluşturulan benzer cümleler- oluşturmak için kullanabilir ve konuşmalarının birçok nedeni vardır.

Ve tüm kedi ırkları konuşkan olmasa da (Maine Coons, konuşkan Siyam kedilerinden çok daha sessiz olma eğilimindedir), kedi seslerini bilmek, evcil hayvan ebeveynlerinin kedilerinin ihtiyaçlarını, ruh hallerini ve niyetlerini daha iyi anlamalarını sağlar. İşte bazı yaygın kedi sesleri ve ne anlama geldikleri.

Yazı İçeriği

Miyavlama

Miyavlama, kedilerle eşanlamlıdır ve ayırt edici ve yaygın, tiz bir çağrıdır. Yavru kediler annelerini çekmek için miyavlar, ancak yetişkin kedilerde miyav neredeyse tamamen insanlarla iletişim kurmak için kullanılır.

Peki kedi miyavlaması ne anlama geliyor? Kedigiller bu sesi birçok nedenden dolayı çıkarır, örneğin:

  • Birini selamlamak
  • Oyun istemek
  • Heyecan veya hayal kırıklığını ifade etme
  • İlgi, yiyecek veya belirli bir alana erişim gibi bir şey istemek (içeri girmek veya bir odaya alınmak gibi)

Ancak bazen bir kedi miyavlaması, endişe, can sıkıntısı, hayal kırıklığı ve hatta hastalığı gösterebilir, özellikle de genellikle bir selamlama veya istek anlamına gelen kısa, yüksek tiz miyavlamaya kıyasla daha alçak ve daha uzunsa. Kediniz normalden daha fazla miyavlıyorsa veya miyavlama sesleri farklı gelmeye başladıysa veterinerinizi aramanızda fayda vardır.

İlgili Ürünler:

Mırıldanma

Mırıltı, nefes alma sırasında üretilen alçak, sürekli, ritmik bir tondur. Çoğu insan mırlamayı bir memnuniyet ve zevk işareti olarak kabul etse de , mırlama aynı zamanda bir kedinin korktuğu, hasta olduğu veya acı çektiği anlamına da gelebilir.

Tüm kedi iletişimi gibi, mırlama da kedinin vücut dili bağlamında değerlendirilmelidir. Kedinin kulakları geri döndüyse, gözbebekleri genişlediyse, gergin veya kamburlaştıysa veya normalden farklı davranıyorsa, mırlama kedinin rahatsız veya mutsuz olduğunu gösterebilir.

Cıvıltı

Bir cıvıltı, bir kuşa benzeyen (dolayısıyla adı) kısa, tiz bir çağrıdır. Bir cıvıltı başlangıçta anne kedi tarafından yavrularına bir iletişim çağrısı olarak verilir, ancak yetişkin kediler dikkat çekmek ve diğer kedileri veya insanları yerlerinden haberdar etmek için cıvıldayabilir.

Bir kedinin cıvıldamasının en yaygın nedenlerinden biri, örneğin pencerenin dışında fareleri veya kuşları izlerken erişemedikleri potansiyel avları gördükleri zamandır. Bu bağlamda, bir cıvıltı biraz hüsranla karışık heyecanı gösterebilir.

Titreşim

Titreşim

Yumuşak bir sesle bir tril üretilir ve mırlamaya benzer, ancak daha yüksek bir perdeyle duyulur. Kediler, insan aile üyelerini veya diğer evcil hayvanları selamlamak ve teşekkür etmek için titreyebilirler. Kısaca, bir kedinin çıkardığı en yaygın dostane seslerden biridir.

İlgili Ürünler:

124 Yorum
505.00 TL

Gevezelik ve Cıvıldama

Cıvıldama olarak da adlandırılan gevezelik, çenelerin ritmik çarpışmasıyla üretilen hafif bir şaplak sesidir. Genellikle sessizdir (ses telleri kullanılmadan üretilir). Cıvıldamanın yanı sıra, bir kedi ulaşamayacağı bir av gördüğünde gevezelik meydana gelebilir.

Hırıltı ve Tıslama

Bir hırıltı, bir tehdidi uyarmak veya korkutmak için kullanılan alçak, gürleyen bir sestir. İnsanlara, diğer kedilere veya hayvanlara yönelik olabilir. Hırıltı, bir kedinin kendini tehdit altında hissettiğinin, korktuğunun veya saldırganlaşmak üzere olduğunun bir göstergesidir. Bu ses genellikle kedinin korkusu büyüdükçe artar.

Tıslama, havanın ağızdan hızla dışarı verilmesiyle üretilen alçak, uzun bir sestir. Tıslayan bir kedinin ağzı açık ve dişleri görünür olacaktır. Genellikle bir kedi algılanan bir tehdit veya düşman tarafından şaşırdığında ortaya çıkan istemsiz bir tepkidir. Hırıltı gibi, tıslama da uyarı olarak kullanılır. Her ikisine de genellikle korkuyla ilgili vücut dili eşlik eder; kemerli bir sırt, düz kulaklar, seğiren kuyruk ve kabarık saçlar.

İlgili Ürünler:

Bağırma

Genellikle daha yüksek, daha uzun bir miyav olarak tanımlanan bağırma, kedilerin çıkarabileceği uzun süreli bir sestir. Bir ulumaya benzer, ancak genellikle daha kısa sürer.

En yüksek perdeden miyavlama

Bu miyavlama, kısırlaştırılmış dişiler tarafından kızgınlık döneminde müstakbel eşleri çekmek için yapılan yüksek sesli, uzun bir sızlanmadır.