Petinizin beslenme gereksinimleri

Petinizin hangi tür diyet ile beslenmesi gerektiğini, bu diyetin içeriği ve etiket bilgilerini anlayabilmek için öncelikle beslenme gereksinimleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Kedi ve köpeklerin besin madde ihtiyaçlarının karşılanması için öncelikle besin madde içeriği tam ve dengelenmiş diyetlerle beslenmeleri gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda kedi ve köpeklerin bitkisel yem maddeleri ve sentetik katkılar içeren ev yapımı veya karışık ticari mamalarla beslenmeleri halinde de olumlu sonuçlar alınmıştır. Kedilerde besin madde ihtiyaçları yalnızca bitkisel kaynaklardan karşılanamaz.

Kedi ve köpekler hayatlarının farklı dönemlerine göre hazırlanmış özel diyet formülasyonlarına ihtiyaç duyar. İyi kalitede hazırlanmış ticari diyetlerle beslenen kedi ve köpeklerde beslenme hastalıkları seyrek olarak görülmektedir. Bir besin maddesi esasına dayalı tek yönlü mamalar veya ev yapımı diyetler beslenme açısından uygun olmamakta ve çeşitli beslenme hastalıklarına yol açmaktadır. Pet sahipleri tarafından gelişi güzel hazırlanan doğal, organik veya vejeteryan diyetler kedi ve köpeklerde malnutrisyon sendromuna neden olmaktadır. Ev yapımı bu tür diyetlerin lezzetlilik, sindirilebilirlik ve güvenilirlik gibi özellikleri olmadığı gibi bunların çoğu aşırı enerji, tuz ve fosfor içermekte, protein, kalsiyum, vitamin ve iz elementler yönünden yetersiz kalmaktadır.


Aşağıda petlerimizin sağlıklı büyüyüp karakteristik ırk özelliklerini gösterebilmeleri için gereksinim duyulan enerji ve besin maddelerine ilişkin kısa açıklamalar bulunmaktadır. Bunlara geçmeden önce kedi ve köpeklerin beslenmesinde sıkça kullanılan bazı terimleri açıklamakta yarar vardır.

Mama: İlke olarak bebek beslenmesinde kullanılan bu deyim son yıllarda yavru hayvanlar ile köpek ve kedi beslenmesinde de kullanılmaya başlanmış olup hazır yem anlamına gelmektedir.

Diyet: Rasyon anlamına gelen diyet, daha çok insan beslenmesinde kullanılan bir deyimse de, günümüzde köpek ve kedi besleme alanında da kullanılmaktadır.

Tam yemler: Köpek ve kedilerde gelişme dönemleri ve fizyolojik durumları göz önüne alınarak günlük beslenme gereksinimlerinin tamamını karşılayacak biçimde üretilen komple yemlerdir.

Tamamlayıcı yemler: Diyet bağlamında, dengesizlikleri (eksiklik, fazlalık vb.) düzeltmek amacıyla kullanılan yemlerdir. Söz gelişi, proteince zengin, enerjice yoksul olan kutu konserve etler ile enerjice zengin, proteince yoksul olan mikser bisküviler birbiri için tamamlayıcı birer yem durumundadır.

Özel amaçlı yemler: Özel amaçla üretilen bu tür yemler veteriner hekim önerileri doğrultusunda kullanılan veya hazırlanan (prescription ve recipe) yemlerdir.