Ailemizin yeni bireyi ve ihtiyaçları

Petinizle beraber aynı evi paylaşmayı düşündüğünüz bireyler ile görüşüp herkesin onayını aldıktan sonra onun eve geldiğinde rahatını sağlamak ve gereksinimlerine cevap vermek öncelikle sizin sonra da evdekilerin öncelikli sorumluluğu olacaktır. Bu anlamda yapılması gerekenleri planlı bir şekilde daha o evine girmeden önce yapmanız yerinde olacaktır. Eve yeni gelecek petiniz için çok sayıda gereksinim bulunmaktadır. Bunları; petiniz gelmeden önce yapılacaklar, evde yapılacaklar ve sonrasındaki bakım ve beslenme gereksinimleri olarak gruplandırabiliriz.

Yolculuk/taşıma: Petinizi güvenilir bir satış yerinden veya sahiplendirme yoluyla alıyorsanız tanıdığınız biri vasıtası ile almanız doğru olacaktır. Petinizi görmeden almamaya özen gösteriniz. Petinizi temin ettikten sonra onunla ilgilenebileceğiniz haftasonu gibi boş bir iki gününüzün olmasını tercih ediniz. Bu evinize yeni gelen dostunuzla kuracağınız ilk bağların oluşmasında size yeterli zamanı sağlayacaktır. Petinizin gelişi çevre sıcaklığının yüksek olduğu bir güne denk geliyorsa taşıma için aracınızın bagajı uygun olmayacaktır, bunun yerine daha havadar ama cereyan olmayan aracınızın arka koltuğu gibi bir ortam uygun olabilir. Yolculuk iki saatten fazla sürecek ise yolculuk esnasında mola vermeniz ve petinizin taşıma çantasına kedi kumu koymanızda yarar olacaktır. Eğer toplu taşıma araçları ile yolculuk etmeniz gerekiyorsa petinizi eve girmeden kesinlikle taşıma çantasından çıkarmayınız. Bu onun hem strese girmesine hem de güvenliği açısından riskli bir durum oluşmasına neden olabilir.

Ev ortamı: Evinize veya bahçenize yeni getirdiğiniz petiniz için en önemli konu öncelikle onun güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu anlamda mama ve su kaplarını, evin temiz ve kısmen sakin bir kenarına yan yana yerleştirin. Tuvalet için hazırlıklarınızı bu alandan uzakta yapın. Özellikle kediler tuvaletle mama kaplarının yanyana olmasını sevmezler. Tuvalet kabını kullanmadığınız küçük bir tuvalete kumla dolu bir kap konulabilir. Mama için ise uygun yer mutfak olabilir. Yerlerini değiştirmemeye çalışın. Mamasını ve suyunu temiz ve sürekli taze doldurun.

Tıpkı küçük çocuklar gibi yavru kedi ve köpekler çok meraklı ve hareketlidirler. Evinizi kediniz için uygun hale getirmek için küçük değişiklikler yapmanız gerekebilir.

Evde beslenen petler için sakıncalı olabilecek zehirli / tehlikeli maddeler: Özellikle kediler evinizdeki çiçekleri koparıp parçalamayı ve saksıları dağıtmayı sever. Bu açıdan petiniz için zehirli olan bazı süs bitkilerini (zambak, açelya, nergis, domates yaprakları ve sapı, ökse otu) veya ortalıkta varsa temizlik ürünlerini onun ulaşamayacağı yerlere kaldırın. Açıkta sallanan, yavru petinizin merakını uyandırabilecek elektrik kablolarını gizleyin. Tehlikeli ev aletleri, ip veya poşet gibi cisimleri ortadan kaldırın. Bununla birlikte evdeki diğer petler veya küçük çocuklar gibi unsurların varlığı söz konusu ise gerekli önlemler almayı unutmayın ve yeni petiniz duruma alışana kadar yanyana gelmelerini engelleyin.