Yavru Köpeklerde Ve Yavru Kedilerde Solucanların Tehlikeleri

Yetişkin evcil hayvanlar, solucanlardan zarar görmeden kurtulabilir, ancak aynı şey yavru köpekler ve kediler için söylenemez.

Yavru Köpeklerde Ve Yavru Kedilerde Solucanların Tehlikeleri

Yavru Köpeklerde ve Yavru Kedilerde Solucanların Tehlikeleri

Pek çok evcil hayvan ebeveyni, bağırsak solucanlarının endişelenecek bir şey olmadığını; hasta evcil hayvanlarının tek ihtiyacı olan şeyin biraz ilaç olduğunu ve iyileşeceklerini düşünürler. Yetişkin evcil hayvanlar, solucanlardan zarar görmeden kurtulabilir, ancak aynı şey yavru köpekler ve kediler için söylenemez. Yetişkin evcil hayvanlar için küçük bir sıkıntı olabilecek bir durum, sadece birkaç haftalık tüylü bebekler için ölümcül olabilir.

Yavru bir evcil hayvan sahiplenmeyi planlıyorsanız solucanlara karşı korunmanın yavru köpekler ve kediler için neden çok önemli olduğunu öğrenin.

Bağırsak Solucanlarının Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Yetişkin evcil hayvanlardaki solucanlar nispeten zararsızdır. En kötü ihtimalle evcil hayvan, kanlı ishal ve anüs çevresindeki tahrişi gidermek için "scooting (kayma)" yaşayacaktır. Genç evcil hayvanlardaki solucanlar çok daha şiddetlidir ve ölümcül olabilecek semptomlara neden olur. Tenyalar, kancalı kurtlar ve yuvarlak kurtlar, gelişimlerinin kritik bir noktasında yavru köpeklerin ve kedilerin büyümesini engeller. Bu durum, evcil hayvanın hayatının geri kalanını etkileyecek kalıcı hasarlara yol açabilir.

Özellikle yuvarlak kurtlar, beslenme alışkanlıkları nedeniyle genç bir evcil hayvanın büyümesini engeller. Bu solucanlar, ince bağırsağa taşınan kısmen sindirilmiş yiyecekleri yerler. Bunu yaparken yuvarlak kurtlar, bağırsak astarı tarafından emilmeden önce temel besin maddelerini çalar. Bu durum, evcil hayvanın iştahı ve yiyecek porsiyonları sabit kalsa bile enfekte yavru köpek ve kedilerin yetersiz beslenmesine yol açar.

Tenyalar ve kancalı kurtlar, evcil hayvanın kan kaynağından beslendikleri için anemiye neden olurlar. Bu parazitler, ince bağırsağın astarına tutunur ve burada kanın pıhtılaşmasını önlemek için pıhtılaşmayı önleyici bir madde enjekte ederler. Solucanlar astarından ayrıldığında bu madde, kanın ince bağırsağa serbestçe akmasına izin verir. Nadir durumlarda, kaybedilen kanın yerine konması için yavru köpek veya kediye kan nakli yapılması gerekebilir.

Çok sayıda tenya, kancalı kurt ve yuvarlak kurt, bağırsak tıkanıklıklarına yol açabilir. Parazitler, bir araya toplanarak yavru köpek veya kedinin dışkı yapmasını engeller. Bağırsak tıkanıklığı, sindirim sistemini tıkayan ve hayati besin maddelerine erişimi kesen ciddi bir durumdur. Tıkanmalar genellikle bir solucan enfeksiyonunun ileri aşamalarında meydana gelir ve bu noktada parazitler evcil hayvanın hayatını tehdit eder.

Yeni Sahiplenilen Evcil Hayvanların Dışkı Testine İhtiyacı Var

Dışkı testi, veterinerlerin bağırsak solucanı enfeksiyonunu teşhis etmesinin birincil yoludur. Özellikle tenyalar için veteriner bir dışkı örneği alacak ve solucan segmentleri için gözlemleyecektir. Yetişkin tenyalar, çıplak gözle görülebilir ve beyaz pirinç taneleri veya salatalık tohumları gibi görünürler. Sadece dışkı örneğine bakmanın tenya yumurtalarını veya larvalarını tespit etmeyeceğini unutmamak önemlidir. Ayrıca, yetişkin kancalı kurtlar ve yuvarlak kurtlar evcil hayvanın dışkısıyla dışarı atılmaz.

Veterinerler, dışkı flotasyonu kullanarak kancalı kurt ve yuvarlak kurt yumurtalarını tespit edebilir. Dışkı örneğini yumurtaların yüzeye çıkmasını sağlayan bir çözeltiye yerleştirirler. Yumurtalar, veterinerin mikroskop altında incelediği bir cam lama yapışır. Fekal flotasyon, yumurtaların yetişkin solucanlara dönüşme şansı olmadan çok önce veterinerin enfeksiyonu teşhis etmesine yardımcı olur.

Solucan enfeksiyonu belirtileri göstermeseler bile tüm evcil hayvanlar sahiplenildikten sonra dışkı testi yaptırmalıdır. Birçok köpek ve kedi, diğer hayvanlarla yakın ortamlarda yaşadıkları barınaklardan gelmektedir. Solucanlar, özellikle aşırı kalabalık barınaklarda, bir evcil hayvandan diğerine kolayca bulaşabilir. Ekstra önlem alın ve yeni tüylü bebeğiniz için bir dışkı testi planlayın.

Enfekte Evcil Hayvanlar İçin Tedavi Seçenekleri

Bağırsak solucanı teşhisi konulan yavru köpekler ve kediler için tedaviler mevcuttur. Tenyalar, enjeksiyon veya günlük hap yoluyla uygulanan parazit öldürücülerle tedavi edilir. Parazit öldürücüler, tenyaları evcil hayvanın ince bağırsaklarında sindirmesini sağlayarak öldürür.

Kancalı kurtlar için antelmintik adı verilen ilaçlar gerekir. Evcil hayvan, yetişkin kancalı kurtlar tamamen ölene kadar antelmintikleri ağızdan alır. Antelmintikler, yalnızca yetişkinleri öldürür, bu nedenle enfekte evcil hayvanların aralıklı olarak tedavi görmesi gerekecektir. Evcil hayvan, bir tur antelmintiği bitirecek, ardından iki ila dört hafta sonra başka bir tura başlayacaktır. Bunun nedeni, kancalı kurt larvalarının yetişkin hale gelmesi için birkaç haftaya ihtiyaç duymasıdır.

Yuvarlak kurtlar için veterineriniz yavru köpek veya kediye aylık bir kalp kurdu önleyici ilaç verilmesini önerecektir. Birçok kalp kurdu önleyici, yuvarlak kurtlar için koruma ve tedavi olarak ikiye katlanır. Evcil hayvanlar, enfeksiyon temizlendikten sonra da aylık kalp kurdu önleyicilerine devam edebilir ve etmelidir.

Yavru köpek ve kedilerdeki kurtlar hafife alınmamalıdır. Kullanılan yavru köpek mamaları bu durumu etkilemektedir. Bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmemiştir, bu da onları bir konağa ihtiyaç duyan parazitler için kolay hedef haline getirir. Eve yeni bir tüylü bebek getirdiğinizde solucan testi, yapılacaklar listenizin başında olmalıdır. Böylece, enfeksiyonları erkenden yakalayabilir ve yavru köpeğinizin ya da kedinizin sağlıklı bir yetişkin olmasına yardımcı olabilirsiniz.