Yavru Köpeklerde Dehidrasyon Belirtileri ve Nedenleri

​​​​​​​Dehidrasyon, vücuttaki su eksikliğidir. Yavru köpeğiniz her gün egzersiz sırasında, her nefes nefese kaldığında tükürüğün buharlaşmasıyla su kaybeder.

Yavru Köpeklerde Dehidrasyon Belirtileri ve Nedenleri

Dehidrasyon, vücuttaki su eksikliğidir. Yavru köpeğiniz her gün egzersiz sırasında, her nefes nefese kaldığında tükürüğün buharlaşmasıyla su kaybeder.

Yavrular, vücut kütleleri yetişkin bir köpeğe göre çok daha az olduğu için özellikle dehidrasyona karşı hassastır. Sıcak yaz aylarında oyun sırasında aşırı ısınma, yavru köpeğinizin aşırı su kaybına neden olabilir. Susuz kalmayı önlemeye yardımcı olmak için sıcak havalarda yavru köpeğinizi denetlemek daha da önemli hale gelir.

Bir köpeğin su kaybının büyük çoğunluğu idrara çıkma nedeniyledir. Yavru yemek yediğinde ve içtiğinde bu sıvılar değiştirilir. Bol miktarda temiz su bulunduğundan emin olmak dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur. Yavru köpekler sıcak havalarda daha fazla su içerler ancak kış aylarında su kabının donmadığından ve suya erişimi engellemediğinden de emin olmalısınız. İshal gibi sıvı kaybını artıran her şey dehidrasyona neden olabilir.

Yavru Köpeklerde Dehidrasyona Ne Sebep Olur?

Dehidrasyon, ishale veya kusmaya neden olan herhangi bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Diabetes mellitus ve böbrek hastalığında meydana gelen aşırı idrara çıkma, kanama veya yeme veya içme konusunda isteksizliğe neden olan herhangi bir durum da dehidrasyona neden olabilir.

Yavru Köpeklerde Dehidrasyon Belirtileri

Dehidrasyonun en erken göze çarpan belirtisi, köpeğin diş etlerinin ve dilinin ıslak yerine yapışkan veya kuru olduğu mukozalardır. Tükürük yapışkan ve hatta lifli hale gelebilir.

Daha belirgin bir işaret, cilt elastikiyetinin kaybıdır. Bir yavru köpeğin cildi normalde rahat bir ceket gibi oturur ve özellikle omuzlarda hareket etmek için biraz yer vardır. Cildi yavru boynunuzun ve omuzlarınızın üzerinden tutun ve yavaşça kaldırın; Normal olarak nemlendirildiğinde, cilt serbest bırakıldığında hızla yerine geri döner.

Köpek yüzde yedi ila sekiz susuz kaldığında cilt yavaşça geri çekilir. Yüzde on veya daha fazla bir dehidrasyon ciddidir ve cilt geri çekildiğinde sırtta kalır ve yerine geri dönmez. Buna deri tamponlama denir.

Kılcal doldurma süresi (CRT) de iyi bir hidrasyon ölçüsüdür. Bu, basınç uygulandıktan sonra kanın mukoza zarına dönmesi için geçen süredir ve köpeğinizin diş etlerine hafifçe parmağınızla bastırarak anlaşılabilir. Bu, kan akışını kısaca bloke eder, böylece basınç hızla serbest bırakıldığında doku beyaza döner.

Yavru köpeğinizin hidrasyonu normal olduğunda, beyazın normal pembe pigmente dönmesi iki saniyeden az sürer. Dört veya beş saniyeden uzun olması, son derece tehlikeli bir durum olan ciddi dehidrasyonu gösterir. Bu köpekler ayrıca çökük gözbebekleri, istemsiz kas seğirmeleri ve soğuk ekstremiteler sergiler.

Dehidrasyon Nasıl Tedavi Edilir?

Orta ila şiddetli dehidrasyondan muzdarip olan yavruların hayatta kalabilmeleri için acil veteriner müdahalesi gerekir. Yavru köpeği rehidrate etmek ve elektrolit (mineral) dengesini normale döndürmek için sıvı tedavisi gerekecektir. Yavru köpeğinizin ihtiyaçlarına bağlı olarak, veterineriniz size deri altı sıvıyı nasıl vereceğinizi göstererek evde yavru köpeğinize nasıl sıvı tedavisi uygulayacağınızı gösterebilir.

Dehidrasyonun altında yatan nedenin de tedavi edilmesi gerekecektir. Daha fazla sıvı kaybını önlemek için ishal ve kusmayı kontrol etmek için özel ilaçlar gerekebilir. Özellikle yaşlı köpeklerde diyabet veya böbrek hastalığını yönetmek için kullanılanlar gibi teşhise bağlı olarak başka ilaçlar da gerekebilir.