Yavru Köpekler için Zehirli Bitkiler

​​​​​​​Bitkiler güzel bir dekorasyon sunarken, zehirli bitkiler yenilirse evcil hayvanları öldürebilir.

Yavru Köpekler için Zehirli Bitkiler

Bitkiler güzel bir dekorasyon sunarken, zehirli bitkiler yenilirse evcil hayvanları öldürebilir. Nergis ve lale gibi en yaygın dekoratif bitkiler ve çiçeklerden bazıları bile köpekler için ölümcüldür.

Evcil hayvan bitkisinin zehirlenmesi, acil tıbbi müdahale gerektiren bir veterinerlik durumu olabilir. Ancak hem evinizin içindeki hem de dışındaki en kötü bitki suçlularından uzaklaşarak evcil hayvanınızın hayatını kurtarabilirsiniz.

Yavru köpekler, deneyim eksiklikleri ve nispeten küçük boyutları nedeniyle genellikle yaşlı köpeklerden daha fazla etkilenir. Ayrım gözetmeyen iştahları ile iyi bilinen Labrador Retriever'ları seven ırklar da ortalamanın üzerinde risk altındadır. Pençeler, ağızlar ve bazen kulaklar ve gözler de bitkilerin dikenli kısımlarına karşı savunmasızdır.

Hangi Bitkiler Zehirlidir?

En tehlikeli bitkilerden bazıları, aynı zamanda, tatil favorileri ve bahçe ana süsler dahil en popüler bitkilerdendir. Bitkilerin yavru köpeğiniz için iyi olmadığını varsaymak ve onları yemesini engellemek en iyisidir. Bu, belladonna, İngiliz sarmaşık, nergis, lale, yüksükotu, kutsal, ravent, porsuk, açelya, kaladyum ve gece gölgesi gibi bitkileri içerir. Yavru köpeğinizi bu ve benzeri bitkilerden uzak tutun.

Tatil dönemlerinde bitkilerden özellikle haberdar olun, çünkü bunlar ölümcül olabilir ve genellikle en fazla dikkat dağınıklığı olduğu zamanlarda eve getirilir. Poinsettias gibi bitkiler, aşırı tükürük veya gastrointestinal tahriş gibi sadece hafif sorunlara neden olur. Bunları meraklı pençelerden uzak tutmak, yavrularınızı korumak için yeterli olabilir. Ökse otu gibi bitkileri köpeğiniz yeterince yerse bu bitkiler köpeğinizi öldürebilir. Doğası gereği zehirli olmayan bir şey bile tehlikeli olabilir; örneğin, yutulan Noel ağacı iğneleri, bir yavru köpeğin gastrointestinal yolunun hassas astarına zarar verebilir.

İlkbaharda popüler Paskalya çiçekleri en büyük riskleri oluşturuyor. Paskalya zambağı, kaplan zambağı, rubrum zambağı, Japon gösteri zambağı ve bazı gündüz zambağı türleri kedilerde böbrek yetmezliğine neden olabilir. Barış zambakları, calla zambakları, vadideki zambaklar ve plam zambakları gibi diğer türler hem kediler hem de köpekler için sorunlara neden olabilir.

Yavru Köpeklerde Bitki Zehirlenmesinin Belirtileri

Bitki zehirlenmelerinin belirtileri, yenen bitkinin türüne özeldir, örneğin:

  • Amaryllis: Kusma, ishal, depresyon, salya akması, titreme.
  • Açelya: Kusma, ishal, halsizlik, kalp sorunları
  • Dieffenbachia: Yoğun ağız tahrişi, kusma, yutma güçlüğü
  • İngiliz sarmaşık: Kusma, ishal, mide ağrısı, salya akması
  • Nergis: Kusma, ishal, salya akması. Büyük miktarlarda kalp aritmilerine, düşük tansiyona ve titremelere neden olabilir.
  • Laleler: Kusma, ishal, salya akması, özellikle soğanlar yenirse.
  • Vadideki Zambak: Kusma, hızlı veya yavaş kalp atış hızı, düşük tansiyon, koma, nöbetler, ölüm
  • Holly: Mide ağrısı, kusma ve ishal
  • Kudüs kirazı: Kusma, ishal, nöbetler, halsizlik, nefes almada zorluk ve şok.
  • Ökseotu: Kusma, ishal, nefes almada güçlük ve yavaş kalp atış hızı
  • Kayınvalide Dili (yılan bitkisi): Kusma ve ishal
  • Ravent: Kusma, salya akması, mide ağrısı, titreme, böbrek hasarı
  • Porsuk: Kusma, nefes almada zorluk, nöbetler, kalp yetmezliğine bağlı belirtisiz ani ölüm

Bu, köpekler için zehirli olabilecek bitkilerin tam listesi değildir. Evcil hayvanınızın bir bitki yediğinden şüpheleniyorsanız, özellikle herhangi bir hastalık belirtisi fark etmeye başladıysanız, derhal veterinerinizi arayın.

Yavru Bitki Zehirlenmesi Tedavisi

Evcil hayvanınızı bu işaretlerden biri veya daha fazlasıyla görürseniz, özellikle şüpheli bir bitki pençe veya kemirilebilirse, hemen yardım alın. Hızlı tedavi, yavru köpeğin hayatını kurtarabilir.

Tavsiye için veterinerinizi arayın. Kusturmanızı, yavru köpeğinize su veya süt vermenizi, bekleyip yaklaşmanızı veya tedavi için köpeğinizi hemen yanlarına getirmenizi tavsiye edebilirler. İlk önce veterinerinizle konuşmadan asla kusturmayın veya evcil hayvanınıza herhangi bir tedavi uygulamayın. Evcil hayvanı yanlış zehirli bitki olarak kusturmak veya yanlış panzehir vermek ciddi bir durumu daha da ölümcül hale getirebilir.

Köpeğiniz Zehirliyse Nasıl Kusturulur?

Evcil hayvanınıza kusmaya neden olacak herhangi bir şey vermeden önce veterinerinize veya bir hayvan kontrol merkezine danışmanız gerekir. Veteriner hekimlerin çoğu, ciddi yan etkilere sahip olabilen eski moda iki yöntem olan ipecac veya tuzdan kaçınılmasını önermektedir.

Bir insanda kusmayı tetiklemenin diğer yaygın yöntemi, öğürme refleksini etkinleştirmek için parmağınızı boğazınızdan aşağıya koymak, bir köpeğin kusması için de önerilmez. Köpeğiniz sıkıntıda olduğu için ısırılma olasılığınız yüksektir ve bu köpeğe zarar verebilir.

Bitki Zehirlenmesinden Ölüm Nasıl Önlenir?

Zehirli bitkileri evinizden ve bahçenizden uzak tutun. Evcil hayvanınızın tehlikeli bir şeye bulaşmış olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doğru tavsiye için veterinerinizi arayın.

Evcil hayvanınızdaki kazara zehirlenmeyi tedavi etmenin yolları olsa da bitki zehirlenmesini önlemek idealdir. Bahçeniz ve eviniz için sadece evcil hayvan dostu bitki çeşitlerini seçin.