Vajinit

Yavru vajiniti (juvenil vajinit olarak da adlandırılır), ergenliğe ulaşmamış bir yavru köpeğin vajinasının iltihaplanmasıdır.

Vajinit

Yavru vajiniti (juvenil vajinit olarak da adlandırılır), ergenliğe ulaşmamış bir yavru köpeğin vajinasının iltihaplanmasıdır. Buna karşılık, yetişkin başlangıçlı vajinit, olgun kısırlaştırılmış dişi köpekleri etkiler. Her iki vajinit formunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak genellikle kolayca tedavi edilebilen hafif bir durumdur.

Vajinit Nedir?

Vajinit, vajinanın iltihaplanmasıdır. Juvenil vajinit sadece yavru köpeklerde görülür. Herhangi bir cinsi tercih etmiyor gibi görünmektedir ve herhangi bir köpek türünde ortaya çıkabilir. Durum vulvar iltihaplanmaya, tahrişe ve rahatsızlığa neden olabilir. Köpek rahatsızlığı hafifletmek için sık sık bölgeyi yalayabilir.

Yavru Köpeklerde Vajinit Belirtileri

Komplike olmayan köpek yavrusu vajinitinin birkaç belirtisi vardır. Genellikle bir veteriner muayenesi sırasında tesadüfen keşfedilir. İşaretler tipik olarak hafiftir, gelip gidebilir ve şunları içerebilir:

  • Mukoza benzeri, beyazdan sarıya ve genellikle ağır olmayan vajinal akıntı
  • Vulvayı yalamak; bazı köpekler de tahrişi hafifletmek için yere kayabilir
  • Vulva çevresindeki deride hafif tahriş

Yavru köpeklerde sık idrara çıkma gibi ek belirtiler varsa bu yavruda vajinit dışında bir sağlık sorunu olabilir. Yetişkin köpekler için sık idrara çıkma veya idrar kaçırma ek bir vajinit belirtisi olabilir, ancak bu başka bir sorundan da kaynaklanıyor olabilir.

Vajinitin Nedenleri

Veteriner hekimler vajinite neyin sebep olduğundan tam olarak emin değillerdir, ancak bunda rol oynayabilecek bazı faktörler vardır. Örneğin, köpeğinizin idrar yolu enfeksiyonu veya idrarında vajinite yol açan bol miktarda pH'a yol açan kimyasal bir dengesizlik olabilir.

Yavru köpeğin vajinasında çok fazla maya olması veya vajinasının anatomisinde bir anormallikle doğmuş olması da mümkündür. Vulva ve vajinanın dışkı maddesi ile kirlenmesi mümkündür çünkü bazı köpekler bölgeyi yalama alışkanlığına sahiptir. Yabancı cisimler ve vajinal yaralanma da vajinite neden olabilir ve bu durumlar kronikleşebilir. Vajinit, belirli tıbbi rahatsızlıkları olan köpeklerde de ortaya çıkabilir. Diyabet ve karaciğer hastalığı en yaygın olanlardan ikisidir ve bunlar özellikle yaşlı köpeklerde vajinit belirtilerini şiddetlendirebilir. Son olarak, aşırı kilolu köpekler vajinit yaşayabilir, çünkü bakteri ve nem ekstra deri ve doku kıvrımlarında sıkışarak tahrişe neden olabilir.

Yavru Vajiniti için Risk Faktörleri

İlk ısı döngüsüne sahip olmayan genç dişi köpekler, köpek yavrusu vajiniti için risk altındadır. İşaretler, yavru köpeklerde 6 ila 8 haftalıkken görünebilir. Kısırlaştırılan dişi köpeklerde yetişkinlikte başlayan vajinit gelişebilir. Yine, cins yatkınlığı yoktur ve her yaşta ortaya çıkabilir.

Yavru Vajiniti Teşhisi

Yavru köpeğin belirtileri ve yaşı, teşhisi kuvvetle etkiler. Vajinitten şüpheleniyorsanız, bir veterinerin köpeğinizi muayene etmesi en iyisidir. Vulva ve vajinaya esnek bir kameranın yerleştirildiği bir prosedür olan vajinoskopi gerçekleştireceklerdir. Bu, vajinanın iç duvarlarının görsel bir incelemesini sunar. Mevcut vajinit varsa, bu kızarık bir yüzey ortaya çıkaracaktır. Mikroskop altında incelenen vajinadan alınan bir hücre örneği, köpek yavrusu vajiniti için tipik olan değişiklikleri de gösterecektir.

Veterineriniz, tedaviye ihtiyaç duyabilecek diğer koşulları ekarte etmek için başka testler yapmak isteyebilir. Örneğin, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını kontrol etmek için idrar örneği alabilirler. Antibiyotik tedavisi gerektiren bir bakteriyel enfeksiyona işaret eden olağandışı miktarlarda veya bakteri türlerini kontrol etmek için vajinadan bir çubuk kullanılabilir. Veterineriniz tarafından başka testler de önerilebilir.

Tedavi

İyi haber şu ki, köpek yavrusu vajiniti, köpek ilk kez kızıştıktan sonra genellikle kendi kendine geçer. Uzmanlar, yavruları ilk kızgınlık döngüsünden önce köpek yavrusu vajiniti ile kısırlaştırmak mı yoksa bir döngüden geçmelerine izin mi vermek konusunda bölünmüş durumda. Bu, köpeğiniz hakkında veterinerinizle görüşmeniz gereken bir sorudur.

Altta yatan enfeksiyon gibi karmaşık faktörlerin olmadığı hafif vakalarda tedavi, vulvanın günlük olarak temizlenmesinden oluşur. Bu, kokusuz bir bebek mendili veya alkolsüz bir kulak temizleme solüsyonu ile yapılabilir. Amaç, alanı temiz tutmak ve akıntının neden olduğu tahrişi azaltmaktır.

Antibiyotikler, yalnızca bakteri testleri normalden daha yüksek veya olağandışı bir bakteri popülasyonu ortaya çıkardığında gereklidir. Tipik olarak, sadece yetişkin köpeklere antibiyotik reçete edilir, eğer veteriner, enfeksiyonun kendiliğinden geçmeyeceğinden endişe duyarsa. Veterineriniz vajinit ile birlikte başka bir tıbbi sorun bulduysa, bunun derhal tedavi edilmesi gerekecektir. Çoğu durumda, bu diğer durumların tedavisi vajinitin geçmesine neden olur. Bazı veterinerler köpeğiniz için günlük probiyotikler önermektedir, ancak bu durum bazında yapılır. İyileşirken bazı köpekler genital bölgelerini aşırı derecede yalayabilir. Bu tür köpeklerin daha fazla iltihaplanma ve enfeksiyonu önlemek için Elizabeth tasması takması gerekir.

Vajinitten Kaynaklanan Komplikasyonlar Nasıl Önlenir?

Bazı köpek yavrusu vajiniti vakaları kronikleşebilir. Bu genellikle dişi köpeğin cinsel organlarının anatomisindeki bir anormallikten kaynaklanmaktadır. Veterinerler tipik olarak, kronik vajinitin devam edip etmediğini görmek için yavru köpeğin ilk ısısına kadar beklerler. Vajinit devam ederse, şiddetli veya karmaşık vakalarda ameliyat gerekli olabilir.

Vulvanın günlük temizliği, tipik olarak durum kendi kendine düzelene kadar gereken tek şeydir. Akıntının yapısında bir değişiklik fark ederseniz, başka herhangi bir belirti ortaya çıkarsa veya vajinit veterinerin belirttiği zamanda düzelmezse, veterinerinize danışmanız önemlidir. Bazı durumlarda, erkek köpeklerin özellikle vajinitli dişi köpeklere çekici gelebileceğini unutmayın. İyileşmesini daha da zorlaştırabileceğinden, köpeğinizi bu süre zarfında istenmeyen ilgiden veya erkek köpeklerden dokunmaktan uzak tutun.