Utangaç veya Korkan Kediler

Kedilerin tanımadıkları insanlardan korkması nadir değildir.

Utangaç veya Korkan Kediler

Kedilerin tanımadıkları insanlardan korkması nadir değildir. Ailelerine karşı sevecen ve sakin olabilirler ancak diğer insanlar ziyaret ettiğinde korkabilirler. Bunun aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç nedeni vardır:

Maruz kalma eksikliği: Utangaç kediler, yavruyken, özellikle 2 ila 7 haftalıkken, farklı insanlarla temastan yoksun olabilir. Çocuklar gibi sık karşılaşmadıkları belirli insan türlerinden korkabilirler.

Korkak kişilik: Korku, hayvanlarda doğal bir özelliktir ve bazı kediler daha korkak kişiliklerle doğabilirler.

Yüksek ses: Ziyaretçilerin gülmesi, yüksek sesle konuşması ve hareket eden şeyler kedilerin kaygısını artırabilir.

Kedinizin Davranışının Diğer Olası Nedenleri

Kedinizin davranışı aniden değişirse, hasta oldukları anlamına gelebilir. Saklanma ve saldırganlık, hastalığın bazı yaygın belirtileridir. Davranıştaki bir değişikliğin tıbbi nedenlerini dışlamak için veterinerinize danışın.

Korkan Kedinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Utangaç bir kediniz varsa onu farklı yaş, boyut, etnik köken ve cinsiyetten insanlara maruz bırakın. Yavru kediniz yeni bir kişiye yaklaştığında ödül, övgü ve ilgi gösterin. 

Ürkek bir yetişkin kediniz varsa, ziyaretçilerin etrafında rahat etmelerini sağlamak biraz zaman alacaktır. Kademeli bir yaklaşım ve ödüller, utangaç bir kediye yardımcı olabilir. Mümkünse, bir ziyaretçinin rolünü oynamak için bir arkadaşınızın gelmesini sağlayın. Amaç, bir yabancının yanında sakin kaldığı için kedinizi ödüllendirmektir. Ziyaretçinizin uzaktan başlamasını sağlayın, ardından birkaç seansta yavaş yavaş yakınlaşın. Misafirleriniz olduğunda, aşağıdakiler yardımcı olabilir:
 

Güvenli bir alan yaratın: Kedinizin gerektiğinde saklanması için sakin bir alan yaratın. Bu, onların zaten zaman geçirdikleri bir oda olmalıdır. Yiyecek, su ve bir kum kutusu sağlayın ve misafirlerinizin kedilerinizin mahremiyetine saygı duyduğundan emin olun.

Bir alana bağlı kalın: Misafirlerinizi evin bir bölümüyle sınırlayın, böylece kediniz evin geri kalanında rahatça dolaşabilir.

Kedinizin yaklaşmasına izin verin: Kedinizin misafirlerinize yaklaşmasını isteyin. Kedilerinize doğrudan yaklaşan insanlar, onlar tarafından tehditkar olarak görülebilir.

Yerinizden kalkmayın: Misafirlerinizi oturtun ve doğrudan kedinize bakmaktan kaçının. Ani hareketlerle veya yüksek seslerle kedinizi ürkütmemeye çalışın.

İkramlar ve oyuncaklar sunun: Ziyaretçilerinizden uzakta kedinize sağlıklı ikramlar sunun. Bazı kediler oyun motivasyonuna sahip olabilir ve oyuncaklar veya oyunlar onları saklandıkları yerden çıkarabilir. Bu davranışları tekrarladığınızda ve kediniz daha az ürktükçe, ziyaretçi ile kediniz arasındaki mesafeyi azaltın. Kediniz kaygı belirtileri gösteriyorsa, onun için daha rahat bir mesafeye geçin ve tekrar deneyin.

Zaman verin: Kediniz saklanıyorsa, dışarı çıkmaya zorlamayın. Ürkek bir kedinin davranışını değiştirmek zaman alabilir, bu yüzden sabırlı olun ve çok yakında beklemeyin. Ne yazık ki, bazı kediler bir yabancıyla fiziksel etkileşimde kendilerini asla rahat hissetmeyebilirler.

Ek İpuçları

Yiyecekleri bir yapıştırma aracı olarak kullanın: Bütün gün yemeği dışarıda bırakmak yerine, kedinizi belirli zamanlarda besleyin. Bu, insanlarla olumlu ilişkiler kurmalarına ve size daha fazla güvenmelerine yardımcı olacaktır.

Yüksek bir bakış açısı sağlayın: Kediniz ziyaretçileri daha yüksek bir noktadan gözlemlerken daha rahat hissedebilir. Buna mobilyaların üzerine yerleştirilmiş raflar, kedi ağaçları veya kedi yatakları dahildir.
 

Sakinleştirici bir koku kullanın: Ziyaretçiler gelmeden önce evinizin çevresinde yatıştırıcı doğal kedi kokusunu taklit eden bir ürün kullanın. Kokusunu alamayacaksınız ama kedinizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir.

Ürkek Bir Kediyle Yapılmaması Gerekenler

Kedinizi misafirlerden kaçtığı veya saklandığı için asla cezalandırmayın. Ceza onları daha çok korkutabilir. Kedinizi saklandığı yerden çıkarmayın veya biri tarafından tutulması için zorlamayın. Bu sadece korkularını artıracak ve ayrıca ısırıklara ve çizilmelere neden olabilir.