Omega-3 Nedir ve Kedilere Ne Faydaları Vardır?

Omega-3'ün uzun zamandır insanlar için eklem hareketliliğini iyileştirme,

Omega-3 Nedir ve Kedilere Ne Faydaları Vardır?

Omega-3'ün uzun zamandır insanlar için eklem hareketliliğini iyileştirme, depresyonu azaltma, saç, cilt ve tırnakların görünümünü iyileştirme gibi birçok faydası olduğu bilinmektedir. Ama bunun kediniz için de iyi olabileceğini biliyor muydunuz? Kedinizi omega-3 ile eksiksiz ve dengeli bir şekilde beslemek kolaydır ve genel sağlıklarında önemli bir fark yaratabilir. 

Omega-3 Nedir?
Omega-3, yağ asitlerinin bir sınıflandırmasıdır. Omega-3 yağ asitlerinin en az 11 farklı kaynağı mevcuttur. Ama kediniz için en çok deniz kaynaklarından sağlanan omega-3 yağ asitleri yaralıdır. İçerisinde DHA (docahexaenoic asit) ve EPA (eikosapentaenoik asit) vardır.

Omega-3’ün Kedinize Ne Gibi Faydaları Var?
Omega-3 takviyeleri, kediler için insan sahiplerine sağladığı faydaların çoğuna sahiptir:

  • Sağlıklı cilt. Omega-3 yağ asitleri, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, bu da onları alerjisi olan veya kuru cilt veya sıcak noktalardan muzdarip kediler için mükemmel bir seçim haline getirir.
  • Parlak bir ceket ve daha az dökülme. Yağ asitleri tam da bu yağ olduğundan, kedinize daha dolgun, daha parlak bir tüy kazandırmaya yardımcı olurlar. Omega-3'ler ayrıca saç köklerinin genel sağlığını iyileştirir ve bu da dökülen saç miktarını azaltabilir. Bu, kediler için ekstra bir fayda sağlar, çünkü kendi kendini tımarlama sırasında daha az saç dökülmesi, daha az tüy yumağı anlamına gelir.
  • Eklem sağlığı. Omega-3'ler eklemlerdeki iltihabı azaltır, bu da artritten muzdarip yaşlı kediler için bir sorun olabilir. Özellikle bir çalışma, günlük dozlarda balık yağı alan kedilerin, atlama ve merdiven çıkma da dahil olmak üzere, omega-3 içermeyen mısır yağı alanlara göre daha iyi hareket edebildiğini bulmuştur.

Kedinizin Diyetinde Nasıl Daha Fazla Omega-3 Alabilirsiniz?
Kedinize omega-3 vermek, somon, uskumru veya alabalık gibi omega açısından zengin içerikler içeren bir mama seçmek kadar kolaydır. Ayrıca evcil hayvan maması etiketinizi kontrol edebilir ve bir bileşen olarak balık yağı veya balık unu olup olmadığına veya etikette ürünün DHA (Dokosaheksaenoik asit) ve EPA (Eikosapentaenoik asit) ile zenginleştirilmiş olup olmadığına bakabilirsiniz.
Omega-3 Takviyeleri Kediler için Güvenli midir?
Kedinizin diyetine balık yağı eklemeyi düşünüyorsanız, veterinerinize danışın. Evcil hayvanınız için hangi dozajın uygun olduğunu size söyleyebilecekleri için, evcil hayvanınıza herhangi bir tür takviye vermeden önce veterinerinize danışmanız önemlidir.