Neden Keskin Sesler Kedilerde Nöbetlere Neden Olabilir?

Metal kaşıklar, araba anahtarları ve evdeki diğer birçok ses, kedi odyojenik refleks nöbeti olarak adlandırılan duruma yol açabilir.

Neden Keskin Sesler Kedilerde Nöbetlere Neden Olabilir?

Neden Keskin Sesler Kedilerde Nöbetlere Neden Olabilir?

Kedi sahipleri, tuhaf seslere garip tepkiler verdikleri için kedileriyle dalga geçmeyi severler. Kedilerin tepki olarak geliştirdikleri kas spazmları ve tekrarlayan çiğneme sesleri, duydukları sesleri hoş karşılamadıklarının işaretleridir! Hatta bazı evcil hayvan ebeveynleri, kedilerinin hiçbir neden yokmuş gibi görünen bir şekilde kontrolsüzce seğirdiğini fark edebilir.

Anlaşıldığı üzere, seğirmeler tesadüf değildir, kedi nöbetleri için her zaman bir tetikleyici vardır ve birçok epileptik kedi için bu tetikleyici keskin gürültüdür. Metal kaşıklar, araba anahtarları ve evdeki diğer birçok ses, kedi odyojenik refleks nöbeti olarak adlandırılan duruma yol açabilir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

129 Yorum
565.00 TL

​​​​​​​Kedi Odyojenik Refleks Nöbeti Nedir?

Kedi odyojenik refleks nöbetleri (FARS), kedilerde bir uyaran tarafından tetiklenen nöbetlerdir. FARS durumunda dış uyaran, tipik olarak kedinin çevresindeki herhangi bir tiz gürültüdür. Günlük aktivitelerden kaynaklanan sesler, insanlara normal gelebilir ancak epileptik kedilerde yanlışlıkla yoğun bir fizyolojik tepkiyi tetikleyebilir.

FARS'lı kediler, birkaç farklı nöbet türü yaşayabilir. Miyoklonik nöbetler, açık ara en yaygın olanıdır ve bildirilen tüm FARS vakalarının yaklaşık yüzde 95'ini oluşturur. Bu tür FARS nöbeti, bir saniyeden kısa sürer ve kedi, kısa süreli kas spazmları sergiler. Miyoklonik nöbetler, çok hafiftir ve kedinin tüm zaman boyunca bilincinin açık kalmasını sağlar.

Genelleştirilmiş tonik-klonik nöbetler, FARS vakaları arasında çok daha az yaygındır. Miyoklonik nöbetlerin aksine, kedi birkaç dakika boyunca bilincini kaybedebilir. Belirtiler arasında yere düşme, çiğneme hareketleri, ağızda köpürme ve titreyen bacaklar yer alır.

İlgili Ürünler:

Sesle İlişkili Nöbetler İçin Risk Faktörleri

FARS, çok spesifik kedi gruplarını etkiler, bu da kedinizin yaşamı boyunca bu tür bir nöbet geçirip geçirmeyeceğini tahmin etmeyi kolaylaştırır. Kediniz aşağıdaki kategorilerden birine veya daha fazlasına giriyorsa FARS olasılığı daha yüksektir:

Yaşlılık: FARS nöbetleri, tipik olarak yaşlı kedileri, özellikle de 15 yaş ve üzeri kedileri etkiler. Yavru veya ergen kedilerde nadiren görülür.

Birman: Birman, bir tür kedi ırkıdır ve aynı zamanda FARS nöbetleri geçirme olasılığı en yüksek olan ırktır. Bir çalışmada, bildirilen FARS nöbetlerinin yaklaşık üçte birinin Birman kedilerinden kaynaklandığı bulunmuştur.

İşitme bozukluğu: Yukarıda bahsedilen aynı çalışma, vakaların yarısının ya sağır ya da belirli bir düzeyde işitme kaybı olan kedilerden geldiğini de ortaya koymuştur. Bir teoriye göre, işitme bozukluğu olan kediler, tiz seslere karşı daha hassastır ve bu da onları FARS nöbetleri için daha yüksek bir risk altına sokar.

Kedinizin Etrafında Kaçınmanız Gereken Tetikleyiciler

Kedilerde FARS nöbetlerini önlemenin en kolay (ve en ucuz) yolu, çevrelerindeki tiz sesleri en aza indirmektir. Bazı yüksek frekanslar kaçınılmazdır ancak gereksiz sesleri ortadan kaldırmak, kediniz için FARS'sız bir bölge yaratabilir.

İşte dikkat edilmesi gereken bazı yaygın tetikleyiciler:

Alüminyum folyo demetlemek

Metal kaşık şakırtısı

Cama vurmak

Bilgisayar klavyesinde yazı yazmak

Şıngırdayan araba anahtarları

Buruşuk kağıt veya plastik torbalar

Kedinizin FARS İle Başa Çıkmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Öncelikle kedi sahipleri, kedileri nöbet geçirirken nasıl tepki vereceklerini öğrenmelidir. Kediye dokunmayın veya onu hareket ettirmeye çalışmayın. Bunu yapmak ciddi bir ısırık ya da çiziğe yol açabilir. Kedinizi, sadece kas spazmları hayatını riske atıyorsa örneğin merdivenlerden düşme ihtimali varsa hareket ettirin.

O anda yapabileceğiniz tek şey nöbetin geçmesine izin vermektir. Çoğu FARS nöbeti bir saniyeden kısa sürer, ancak bazılarının birkaç dakika sürdüğü bilinmektedir. FARS nöbetleri, genellikle zararsızdır ve kedi kısa süre içinde normale dönecektir. Ancak, nöbet beş dakikadan fazla sürerse kedinizi acil bir kliniğe götürmelisiniz. Bu gerekli olursa taşıma sırasında kedinin veya kendinizin yaralanmasını önlemek için onları kalın bir battaniyeye sarın.

Ağızdan alınan ilaçlar, FARS nöbetlerini yönetmek için veterinerlerin bir numaralı tavsiyesidir. Çoğu, fenobarbiton adı verilen bir antikonvülsan reçete eder çünkü bu, kedi nöbetlerini tedavi etmek için en onaylanmış yöntemdir. Veterineriniz alternatif olarak levetirasetam reçete edebilir, çünkü fenobarbitondan daha az çalışılmış olmasına rağmen antikonvülzan, daha az yan etkiye neden olur ve nöbet sayısını yarıya indirebilir.

Bir FARS nöbeti, her an gerçekleşebilir ve evcil hayvan ebeveynlerinin kedilerinin etrafında tetikte hissetmelerine neden olur. Bir nöbeti her zaman önleyemezsiniz ancak yapabileceğiniz şey evdeki tiz sesleri sınırlamak ve veterinerinizle ilaç tedavisi hakkında konuşmaktır. Bu adımlar, ne kadar küçük olursa olsun kedinizin rahatsızlığını hafifletebilir. Bunun için size kesinlikle teşekkür edeceklerdir!