Neden Kedim Birden Saldırgan Oldu?

Eğer saldırgan bir kediye tanık olduysanız ya da kediniz şimdiye kadar olmadığı kadar saldırganlaştıysa bu, olaya karışan kedinin boyutuna ve yaşına bağlı olarak, aynı derecede şaşırtıcı ve korkutucu olabilir.

Neden Kedim Birden Saldırgan Oldu?

Eğer saldırgan bir kediye tanık olduysanız ya da kediniz şimdiye kadar olmadığı kadar saldırganlaştıysa bu, olaya karışan kedinin boyutuna ve yaşına bağlı olarak, aynı derecede şaşırtıcı ve korkutucu olabilir. Bu saldırganlık genellikle yiyeceklerle sağlıksız bir yakınlaşmayla harekete geçer. Yiyecek hayatta kalmak için gerekli olduğu için sevecen kedimizi tanınmaz ve tehdit edici bir vahşi kediye dönüştüren bir anlaşmazlık konusu olabilir.

Yiyecek saldırganlığı evcil kedilerde görülebileceği gibi (Tabii ki daha az oranda) sokak kedilerinde de görülebilir. Normalde kendisini size sevdirmeye bayılan sokak kedisi, konu yiyecek olunca bir anca tanınmaz bir halde saldırgan ya da agresif olabilir. Bu yüzden yiyecek saldırganlığını iyi gözlemlemelisiniz.

Yiyecek Saldırganlığı İşaretleri

Kedinizin saldırganlığının yiyecekle bağlantılı olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Kuşkusuz kedinizin akşam yemeğinden hemen önce ya da yemek boyunca agresif davranmaya başlaması, özellikle de özel ihtiyaçları olan diğer zayıf kedilere karşı, iyi biri işarettir. Tek sefere mahsus olmayacak şekilde bu davranış biçimi tekrar ediyorsa sevimli dostunuzun yiyecek saldırganlığı olduğuna emin olabilirsiniz.

Aslında genellikle tipik davranışlar vardır;
Evinizde ya da sokakta birden fazla kedi besliyorsanız saldırganlık emaresi gösteren kedi mama kapları arasında gidip gelir. Bu esnada mama kaplarından birinden yemek yemeye çalışan bir başka hemcinsine saldırabilir. Aynı durum köpeklerde de gözlemlenebilir. Hırlama, tıslama gibi durumlar açığa çıkar.

Yiyecek saldırganlığının başka belirtileri de vardır. Örneğin sürekli olarak yemek dilenmek, yemek kaçırmak için masaya sıçramak, koku salan çöpleri dağıtmak ya da eşelemek ve yemek zamanı yaklaştıkça hareketlerinde meydana gelen anormallikler…

Gıda yani Yiyecek Saldırganlığının Yaygın Nedenleri

Kedinizi günde bir kez besliyorsanız bu, tetikleyici nedenlerden biri olabilir. Vahşi kedilerin veya kediciklerin vahşi doğada her gün dokuzdan yirmiye kadar küçük öğün yiyebildiklerini hatırlamak önemlidir. Günboyu kuşları veya diğer kemirgenleri avlamak için efor sarf edeceklerdir. Yani, sadece tek bir günlük beslenme sağlıyorsanız, kediniz sonraki bir yemek için ne pahasına olursa olsun yemeğin korunması gerektiğine karar verebilir. Ayrıca bir yemek tabağının çıkarılması da onun için tehdit edici olarak yorumlanabilir.

Avcılık ve dolayısıyla yemek için ağır bir bireysel çaba vardır. Kediler sürü halinde avlanan köpek veya kurtların aksine yalnız avcılardır. Diğer aile bireyleriyle birlikte yemek yemek onlar için bir provokasyon olarak algılanabilir.

Bazı kediler yemek sırasında mahremiyetleri yoksa fazla yemezler. Bu nedenler onları ayrı bir odada beslemek gerekir. Bu kediler zamanla arkadaşlarını birer tehdit olarak görmeye başlayabilirler ve agresif tepkiler verebilirler. Yine yetersiz beslenme de de aynı agresif davranışlar ortaya çıkar. Aç ya da yeterli beslenmeyen bir kedi etrafındaki herkesi bir tehdit olarak görecektir. Tabi şunu da unutmamak gerekir ki yetersiz beslenme obeziteye de yol açabilir.

Çoğu zaman yavru kediler zamanından önce annelerinden ayrılırlarsa insanlarda olduğu gibi onlarda da bu durum travmaya neden olabilir. Bu tarz kediler daha agresif davranışlar geliştirebilirler. Amaç kendilerini ve sahip olduğu yiyeceği korumaktır.

Yiyecek saldırganlığı rekabet içerisinde olan barınak kediler veya köpeklerinde de çok yaygın olarak görülür. Buralarda yiyeceğe ulaşmak ve yeteri kadar tüketmek için her zaman bir rekabet vardır ve her bir kedi veya köpek bir diğeri için yemeğe ulaşmak için potansiyel bir rakiptir.

Çok kedili ailelere katılan yeni bireylerde ve hali hazırda evi sahiplenmiş kedilerde de saldırganlık gelişebilir. Yeni gelen kaynakların tüketilmesinde bir rakip olarak görülebilir. Bu sebeple sahip olduklarını koruma iç güdüsüyle agresif davranışlar görülebilir.

Kediniz aniden yemek konusunda agresif hale gelirse, bunun altında yatan bir sağlık sorunu olabileceğini de unutmamanız gerekir. Kediniz birdenbire yemek bağımlısı olduysa başka olası nedenleri düşünmeden önce veteriner hekiminizle görüşebilirsiniz.

Kedimin Gıda yani Yiyecek Saldırganlığını Nasıl Yönetebilirim?

Kedinizin davranışını ortadan kaldırmak için çalışmanız gereken bazı basit yollar vardır, ancak sabırlı, tutarlı ve sorunu çözmeye adanmış olmanız gerekmektedir. Agresif kedicikler oldukça zorludur. Geliştirdikleri herhangi bir davranışı terk etmeleri zaman alabilir. Bu konuda köpek davranışlarını yönetmek daha kolaydır. Bu tarz saldırganlık ve agresif davranışlara şahit olduğunuzda öncelikle veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.