Kuru Köpek Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğinizin nasıl beslendiği, onun yaşam kalitesini, dinçliğini, sağlığını ve ömür uzunluğunu etkileyen faktörler arasında yer alır.

Kuru Köpek Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuru Köpek Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğinizin nasıl beslendiği, onun yaşam kalitesini, dinçliğini, sağlığını ve ömür uzunluğunu etkileyen faktörler arasında yer alır. Sevimli dostunuz için seçtiğiniz köpek maması türü de ciddi anlamda büyük önem taşıyan bir karar. Köpeğinizin cinsine uygun, doğru ve güvenilir mamayı seçmek, zorlayıcı bir süreç halini alabilmekte. Tüylü dostunuz için ideal kuru mamayı bulmak için kapsamlı bir araştırma içerisine girmek ve uzmanlardan gerekli bilgiyi edinmek şart.

Kuru köpek maması seçimine karar vermeden önce köpeğiniz ile ilgili göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör var. Bunlardan ilki, köpeğinizin yaşıdır. Yavru köpekler ile yetişkin köpeklerin beslendikleri kuru köpek maması içeriği aynı özelliklere sahip değildir. Yavru köpeklerin alması gereken vitamin ve mineraller farklı, yetişkin köpeklerin alması gereken besin içerikleri çok farklıdır. Bu nedenle köpeğinize uyacak kuru köpek mamalarına karar verirken veteriner hekiminize danışarak bu konuda yardım almalısınız. Uzman veteriner hekiminiz, sizden köpeğiniz ile ilgili cinsi, yaşı, fiziksel hareketliliği, aktiviteleri ve karakteristik özellikleri hakkında bilgi alarak size ideal mama tavsiyesinde bulunur.

Kediler, çoğunlukla etçil beslenmekten hoşlanır. Fakat köpekler, kediler gibi etçil değillerdir. Genellikle etçil beslenseler de bitki ve ot içerikli gıdalar yemekten de hoşlanırlar. Bu nedenle köpeğinizin beslenme dengesini kurarken bu durumdan faydalanabilirsiniz. Biftek, kuzu, tavuk gibi et ağırlıklı mamaların yanında sebze ürünlerini de içeren mamaları köpeğinize yemesi için alıştırabilirsiniz.

İlk izlenimde kuru mama, köpek beslenmesinde yetersiz gibi gözükebilir. Fakat zengin ve kaliteli içerikli köpek mamaları, sevimli dostunuz için gereken her türlü besin değerlerini içermektedir. İçeriğinde yeteri kadar mineral, vitamin ve gerekli olan tüm maddeleri barındırmaktadır. Her bütçeye uygun ucuz kuru köpek mamaları piyasada bulmak mümkün. Bu tür mamalar işinde uzman ve veteriner hekimler tarafından kontrolden geçerek piyasaya sürülmektedir.

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalı?

Köpek beslenmesi konusunda her yerde, özellikte internette yalan yanlış çok fazla bilgi mevcuttur. Köpek mamaları ile ilgili bilgi edinmeye çalışırken güvenilir kaynaklar kontrol edilmelidir. Tabii ki köpek mamaları hakkında en doğru bilgiyi uzman veteriner hekimler tarafından edinebileceğimizi unutmamakta fayda var. Kuru köpek maması seçmeden önce köpeğinizin, bir etken maddeye alerjisi olup olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Köpeğinizin tahıllara karşı bir alerjisi mevcut ise tahıl içerikli kuru mamalardan köpeğinizi uzak tutmanız gerekmektedir. Can dostunuzu iyi beslemeye çalışırken neye alerjisi olduğunu bilmediğiniz durumda köpeğinizin sağlığında başka problemlere yol açabilirsiniz.

Bu durumlara olanak vermemek için kuru mama paketleri üzerinde bulunan etiketleri çok iyi okuyup anlamak gerekmektedir. Uzman veteriner tarafından onaylı olan mamaların üzerinde bulunan etikette içindekiler listesini, hangi hayvan için uygun olduğunu, besin değerini, garanti analizleri gibi bölümleri dikkatli okuyup güvenilirliğine emin olduktan sonra satın alınması gerekmektedir. Çünkü piyasada kuru köpek mama fiyatları, her bütçeye göre bulunmakta ama kalitesi ve güvenilirlikleri kafalarda soru işareti bırakmaktadır. Kaliteli ve güvenilir köpek mamalarında yukarıda bahsettiğimiz etikette yazan içerikler mutlaka olmak zorundadır.

Kuru Köpek Mamasına Köpekler Nasıl Alıştırılır?

Kuru köpek mamaları, dengeli içerikleri sayesinde köpekler için gereken temel besin kaynağı ihtiyaçlarını karşılayan mamalardır. Fakat bazı durumlarda köpeklere kuru mamayı sevdirmek biraz zor olabilmektedir. Peki, “Kuru köpek maması nasıl verilir?” sorusunun cevabını merak edenler için açıklıyoruz.

Bazı köpekler, kuru mama daha faydalı olmasına rağmen yaş mamayı sevip onu tercih edebilmektedir. Kuru mamayı ilk verişinizde biraz sıvı koyarak onu yaş haline getirip dostunuza tattırabilisiniz. Fakat bu sıvı eklemesinde asla süt kullanmayınız. Başka bir seçenek ise, kullandığınız yaş mamanın içine biraz kuru mama ekleyip kuru mamanın tadına alışmasını sağlayabilirsiniz. Ve zamanla, aşamalı olarak yaş mama oranını azaltıp tamamen kuru mamaya geçiş sağlayabilirsiniz. Bazen tüylü dostunuzu ödüllendirmek adına kuru mama vererek onun kuru mamayı sevmesine yardımcı olabilirsiniz.

Can dostunuzun sağlıklı ve uzun bir ömür yaşaması, fiziksel açıdan güzel bir görünüme sahip olması adına iyi beslenmesi çok önemlidir. Köpeğinizi kuru mamaya alıştırmanın yolları birçok aşamadan ve en önemlisi sabırdan geçmektedir.

Tüylü dostlarımız çok uzun süre ve rahatça aç kalabilmektedir. Açlık duyguları insanlar gibi değildir ve bunu çok iyi bir silah olarak kullanırlar. Sahiplerinin kıyamacağını bilerek yemek istemedikleri mamaları yemez ve sahiplerinin onu aç kalmasın diye ne isterse onlarla besleceğini bilirler. Bu durumda sahiplere düşen görev,  kararcı olup önündeki mamayı kabul etmesini sağlamaktır.

Köpekler, 3. aydan itibaren kuru mamaları severek yiyeceklerdir. Çünkü iştahları, ufak oldukları için çok açıktır. Fakat o süre içerisinde siz sürekli farklı tatlar verip denetirseniz kuru mama ufak dostunuza cazip gelmeyecektir. Yavru köpeklerde anne sütünden ayrılmasının ardından hemen kuru mamaya başlanabilmektedir.

Eğer ki köpeğinizi kuru mamaya alıştırmakta çok zorlanıyorsanız kuru mamayı öğünlere bölüp, mamaya biraz tat, koku vermek adına et suyu veya konserve mamalar ile az miktarda karıştırabilirsiniz. 3 ve 4. günün sonunda tamamen kuru mama verebilirsiniz. Bir hafta içinde kuru mamaya alışmış olacaktır.