Kulak Akarları

​​​​​​​Kulak akarları son derece bulaşıcıdır ve yavru köpeklere genellikle annelerinden bulaşır. Kulak akarları ayrıca kedileri, tavşanları, gelincikleri ve diğer evcil hayvanları da etkiler.

Kulak Akarları

Kulak akarları son derece bulaşıcıdır ve yavru köpeklere genellikle annelerinden bulaşır. Kulak akarları ayrıca kedileri, tavşanları, gelincikleri ve diğer evcil hayvanları da etkiler. Bir evcil hayvanın kulak akarı varsa, yeniden enfestasyonu önlemek için bu evcil hayvanla temas eden tüm hayvanlar tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde kulak akarları, işitmeye zarar verebilecek veya dengeyi etkileyebilecek orta ve iç kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Kulak Akarları Nedir?

Kulak akarları veya Otodectes cynotis, keneye benzeyen eklembacaklılardan bir türdür. Bir yavru köpeğin kulağını kolonize ederler, burada hücresel kalıntılar, kulak kiri, yağlar ve deri altındaki lenf sıvısı ile beslenirler. Kulaktaki yalnızca üç veya dört yetişkin akar, ciddi rahatsızlığa neden olabilir. Kendi kulak kanalınızın içindeki küçük bir sivrisinek tarafından sürekli olarak ısırıldığınızı hayal edin ve bu durumun yavru köpeğiniz için ne kadar ağırlaştırıcı olabileceğini anlayacaksınız.

Yavru Köpeklerde ve Köpeklerde Kulak Akarı Belirtileri

Kulak akarları kulak iltihabına neden olur. Kulak kanalında ve / veya kabuk oluşumunda kahverengi / siyah ufalanan kalıntılar göreceksiniz. Akıntı kahve telvesi gibi görünür. Akarlar yoğun kaşıntıya neden olur ve yavru köpekler genellikle sürekli olarak başlarını sallar, kulaklarını kaşır, başlarını yere veya mobilyalara sürtünür ve acı içinde ses çıkarabilir.

Yavru köpeğin kaşıntıyı hafifletme çabalarından kaynaklanan travma kulak kanadını (kulak kepçesi) zedeleyebilir. Özellikle beagle ve basset tazı gibi sarkık kulaklı ırklarda şiddetli kaşıma ve baş sallama, kulak kepçesinin kanla şiştiği bir kulak hematomuna (kanama meydana geldikten sonra oluşan şişliktir) neden olabilir.

Karakteristik koyu kulak döküntüsü ve sürekli kaşınmanın varlığı, akar teşhisi için şüphe uyandırır. Veteriner hekiminiz, mikroskop altında incelenen bir kulak birikintisi örneğinde akarı bularak tanıyı doğrulamalıdır. Parazit, minik beyaz ve çıplak gözle görmek neredeyse imkansız. Teşhis doğrulanana veya diğer kulak problemlerini maskeleme ve / veya doğru teşhis ve tedavisini zorlaştırma riskine girene kadar asla yavru köpeğinize kulak akarı tedavisi uygulamayın.

Kulak Akarlarının Nedenleri

Kulak akarları genellikle hayvandan hayvana geçer. Kediler genellikle akarları aynı evde yaşayan köpeklere aktarır.

Akar yaşam döngüsü üç hafta sürer. İlk olarak, yetişkin akarlar kulak kanalına yumurta bırakır. Yumurtalar dört gün inkübe edilir, ardından üç ila 10 gün daha beslenen altı bacaklı larvalar halinde açılır.

Larvalar, deutonimf aşamasına eriyen sekiz ayaklı protoniflere dönüşür. Bu noktada, olgunlaşmamış deutonimf kendisini arka ayaklardaki emiciler kullanarak olgun bir erkek kulak akarına bağlar. Deutonimf dişi bir yetişkin olursa, döllenme meydana gelir ve dişi yumurta bırakır. Tedavi başarılı oluncaya kadar döngü kendini tekrar eder.

Kulak akarının yetişkinlik aşaması bile o kadar küçük ki, görülmesi zor. Yumurtalar dışındaki tüm aşamalar yavru köpeğinizin kulaklarında beslendiğinden, tüm yaşam döngüsü boyunca kaşıntı ve ağrı belirtileri gösterecektir.

Tedavi

Yavru köpeğinizin kulakları o kadar ağrılı olabilir ki sizin veya veterinerin onlara dokunmasına izin vermez. Bu durumda, veterinerin yavrularınızı tedavi etmeden önce yatıştırması gerekecektir. Evde takip tedavisi genellikle önerilir.

Veterinerden kulak akarı teşhisi konduktan sonra, kulak akarlarını evde tedavi edebilirsiniz. Bu, kulakların temizlenmesini ve / veya üç hafta veya daha uzun süre haftada en az iki kez bir sıvı ile tedavi edilmesini içerir. Aksi takdirde kulak kanalında geride bırakılan kulak akarı yumurtaları çatlayacak ve süreci yeniden başlatacaktır. Kulak akarlarını tedavi etmek için ticari ürünler mevcuttur; veterinerinizden bir tavsiye isteyin.

Bazı evcil hayvanlar evde başarılı bir şekilde tedavi edilemez. Bazı durumlarda, enjekte edilebilir bir ilaç önerilebilir. Aylık kalp kurdu ve pire önleme tedavilerinin bazıları da kulak akarlarını önler.

Kulak akarları bazen kulağın dışından yavru köpeğin vücudunun diğer kısımlarına seyahat eder. Ortaya çıkan yaralar, pire ısırıklarına karşı bir alerjiye benzeyebilir. Bu duruma otodektik mange denir. Yavru köpeğinize kulak akarı teşhisi konduğunda, vücudunun geri kalanını ihmal etmeyin. Pire ürünleri ayrıca kulak akarlarını da öldürür, bu nedenle uygun bir ürün seçin ve kulak tedavilerinin yanı sıra tüm vücut bakımlarını yapın.

Kulak akarları çevrede birkaç ay hayatta kalabilir ve özellikle birçok evcil hayvanın bulunduğu evlerde öncül kontrol faydalıdır. Aynı prosedürleri izleyin ve çevredeki kulak akarlarından kurtulmak için pirelerin öncül kontrolü için aynı ürünleri kullanın. Evinizi ve bahçenizi en az dört hafta temizleyin; uzmanlar, çevreyi evcil hayvanın görünen tedavisinin ötesinde iki hafta ilaçlama yapmayı öneriyor.

Kulak Akarları Nasıl Önlenir?

Dış ortamda bulundukları için kulak akarlarını tamamen önlemek gerçekten mümkün değildir. Bununla birlikte, sorunu sınırlandırmak mümkündür. Kulak akarlarının etkisini en aza indirmek için iki basit teknik, evcil hayvanınız için düzenli olarak aylık kulak temizleme ve olağandışı bir kaşınma veya rahatsızlık gözlemliyorsanız veterinere gitmektir. Evcil hayvanınız bir kulak akarı nöbetinden iyileşiyorsa, yatağını iyice temizlediğinizden ve olası istilalara karşı diğer evcil hayvanları kontrol ettiğinizden emin olun.