Küçük Irk Köpeklerde Karşılaşılan Hastalıklar

Küçük bir köpeklerde bolca cazibe vardır

Küçük Irk Köpeklerde Karşılaşılan Hastalıklar

Küçük bir köpeklerde bolca cazibe vardır. Sevimli, kendine has kişiliğe sahip, kucaklanması kolay ve temelde bir dizüstü bilgisayar kadar taşınabilir. Ne yazık ki ne kadar sevimli ve tatlı olsalar da onların da bazı sağlık sorunları mevcut. Küçük ırklar genel olarak büyük ırklardan daha kırılgan olmakla kalmaz, aynı zamanda türlerini orantısız bir şekilde etkileyen birtakım hastalıkları da olur.

Ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını bildiğinizden emin olun. Bu hastalıkları ne kadar çok bilirseniz, küçük arkadaşınıza ihtiyacı olan bakımı vermek için o kadar iyi hazırlanmış olursunuz.

Brakisefalik Havayolu Sendromu
Bu sendrom, kısa burunlu, düz yüzlü köpek ırklarında bulunan çeşitli üst solunum yolu problemlerini ifade eder. Bu sıkıştırılmış solunum sistemi, nefes almalarını zorlaştırır. Bu yüzden küçük ırk köpeğinizi çok fazla nefes nefese kalacak durumlara sokmadığınıza emin olun! Yorucu egzersiz (örneğin, köpeğinizle koşmak) böyle bir köpek için oldukça olumsuz etki yaratır.

İntervertebral Disk Hastalığı (IVDD)
Her bir omurun arasındaki disklerin omurilikle temas ettiği bir durumdur. Bu destek diskleri omuriliğe bastırdığında rahatsızlığa, sinir hasarına ve hatta felce neden olabilir. Bu üzücü duruma en duyarlı ırklardan bazıları Dachshund, Beagle, Basset Hound ve Shih Tzu'dur.

Hipoglisemi
Genellikle stresin neden olduğu kan şekerinde yaşanan hızlı bir düşüştür. Bu durum özellikle 6-12 haftalık oyuncak ırklarında yaygındır. Küçük köpeğinizin zayıf veya uyuşuk hale geldiğini veya düzgün bir yürüyüşü sürdürmek için mücadele ettiğini ya da özellikle yüzünde titreme olduğunu fark ederseniz, bunlar hipoglisemik bir atağın belirtileri olabilir. Kan şekerindeki ani bir düşüş, küçük bir köpeği ölümcül bir komaya bile gönderebilir.

Pankreatit
Her tür köpeği etkileyebilen, ancak daha çok küçük köpeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Pankreas iltihaplandığında, köpeğiniz ateş, kusma, ishal, dehidrasyon ve karın ağrısından muzdarip olabilir. Ne yazık ki, pankreatit obezite, enfeksiyon, travma, metabolik bozukluklar ve hatta bazen hiçbir yerde ortaya çıkmayan her türlü sorundan kaynaklanabilir.

Trakeal Çöküş
En çok küçük cins köpeklerde görülen, trakeayı (soluk borusu) içeren ilerleyici bir hastalıktır. Köpeğinizin nefes borusunun şeklini koruyan halkalar zayıfladığında, nefes borusu düzleşmeye başlayarak nefes almayı zorlaştırabilir. Bazı yaygın nedenler arasında obezite, köpek kulübesinde rutubet, duman ve toza maruz kalma bulunur.

Legg Calve Perthes Hastalığı
Bu hastalık, üst bacağın (femur) kalça kemiğine bağlandığı eklemleri içerir. Femurlarda kan akışı kesildiğinde, kemik hücreleri ölmeye başlayabilir ve femur başı dejenere olmaya başlar. Kemik kitle kaybeder ve kalça eklemi bozulur, bu da ağrı ve topallığa neden olur. Sonunda etkilenen bacaktaki kasları büzüştürür. Legg Calve Perthes Hastalığı hemen hemen tüm küçük köpek ırklarında görülür ve genellikle 4-12 aylıkken ortaya çıkar.

Patellar Lüks
Esasen, çıkık bir diz kapağı demektir. Patella (diz kapağı) femur oluğundaki normal yerinden kaydığı zaman ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bu, küçük köpeğinizin arka ayak hareketleri için zor olabilir.

Yavrulama Komplikasyonlar
Dar pelvik açıklıkları ve dayanıklılıklarının zayıf olması nedeniyle, küçük ırklar için doğum zor olabilir. En çok etkilenen ırklardan bazıları Toy Poodle, Pug ve Boston Terriers'dır. Evde hamile olan bir küçük anneniz varsa, veterinerinize sezaryen yaptırmak için danışabilirsiniz.

Ektropion
Genellikle kısa burunlu, düz yüzlü köpek ırklarını etkileyen bir anormalliktir. Göz kapağı kenarının dışa doğru yuvarlanmasına neden olur, bu da göz kapaklarının içini kaplayan dokuyu (palpebral konjunktiva) ortaya çıkarır. Tozlu bir ev bu köpek türleri için uygun değildir.

Homeostaz Dengesizliği
Küçük köpekler aşırı sıcak ve soğuklarla iyi başa çıkamazlar. Küçük köpekler çok az yalıtıma ve fazla yüzey alanına sahip olmadıkları için, soğuk havaya ani maruz kalmak vücut ısısını önemli ölçüde düşürebilir ve diğer taraftan aşırı sıcak bir günde dışarı çıkmak onları bunaltabilir. Köpeğinizi şiddetli havalarda dışarı çıkardığınızda çok dikkatli olmalısınız.

Tatlı küçük köpeğinizin karşılaşabileceği rahatsızlıkları düşünmek acımasız görünse de, ne kadar çok şey bilirseniz, küçüğünüze o kadar iyi bakabilirsiniz. Ve veteriner hekiminiz her zaman yardıma hazır olur.