Küçük Irk Köpeklerde Diyet

İlk kez evcil hayvan sahibi olacakların çoğu, küçük bir köpekle büyük bir köpek almak arasında herhangi bir fark olup olmadığını merak eder

Küçük Irk Köpeklerde Diyet

İlk kez evcil hayvan sahibi olacakların çoğu, küçük bir köpekle büyük bir köpek almak arasında herhangi bir fark olup olmadığını merak eder. Bunun yanında onlara nasıl bakılması gerektiği konusunda da herhangi bir farklılık olup olmadığı merak konusudur. Bu soruların kısa cevabı ise 'evet - bazen'.

Küçük köpeklerin büyük köpeklerden farklı ihtiyaçları vardır ve uygun şekilde bakılmalıdırlar. Bu, özellikle küçük köpeğinizi beslemek söz konusu olduğunda geçerlidir. Diyet bir köpek için son derece önemlidir. Ne ve nasıl yedikleri, bakım rutinlerinin önemli bir parçasıdır. Bu yazımızda, küçük köpeğinizi büyük bir köpeğe kıyasla nasıl besleyeceğinizi, özellikle nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda faydalı bir nasıl yapılır kılavuzu sunuyoruz.

Diyet Söz Konusu Olduğunda, Büyüklük Neden Önemlidir?
Köpeğinizin boyutu, köpeğinizi ne ile ve ne sıklıkla beslediğinizle önemli bir ilişkili içindedir. Örneğin yavru köpekler, büyümeye devam ettikleri ve tüm besine ihtiyaç duydukları için günde dört defaya kadar beslenebilirler.

Bununla birlikte, farklı yetişkin köpek ırkları arasında hiçbir fark olmadığını ve hepsinin aynı şekilde beslenmesi gerektiğini hayal etmek kolay olabilir. Ama bu doğru değil. Daha küçük köpek ırklarının, büyüklüklerine göre şekillenen çok özel beslenme gereksinimleri vardır.

Bir buçuk metre boyunda bir kişiyi ve beş metre boyunda başka bir kişiyi düşünün. Her ikisi de gün boyunca farklı kalorilere ihtiyaç duyarlar. Benzer şekilde, köpek vücudu da vücut yapılarına ve nasıl oluştuklarına bağlı olarak farklı miktarlarda protein, karbonhidrat ve yağa ihtiyaç duyar.

Bu köpekler için de geçerlidir. Küçük köpeğinizin, enerji gereksinimleri aynı olmadığı için, büyük cins bir köpeğe verdiğiniz miktarda mama vermemelisiniz.

Küçük Cins Köpeğinizi Nasıl Beslemelisiniz?

Küçük cins köpeğinizi vücut boyutlarına uygun en iyi mama ile beslediğinizden emin olmak için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta var.

Köpeğinizin porsiyon boyutlarını ölçün

Küçük cins köpeklerin mideleri büyük köpeklere göre daha küçüktür ve buna göre beslenmeleri gerekir.

Küçük köpeğinizi yanlış miktarda yiyecekle beslemek zararlı olabilir. İstenmeyen kilo alımına ve buna bağlı olarak gelişen sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Yiyecek paketinin arkasında önerilen porsiyon boyutlarına uyduğunuzdan emin olun veya köpeğinizin ne kadar mama ihtiyacı olduğunu veterinerinize danışın. Daha fazla yemek istemesini göz ardı edin, çünkü köpekler yemeyi severler ve genellikle vücutlarının ihtiyacı olmadığında daha fazlasını isterler.

Mama boyutunu kontrol edin

Küçük cins köpeğinizin daha büyük bir köpeğe göre daha küçük bir boğazı vardır. Ayrıca çenesinde daha küçük dişlere ve daha az güce sahiptir, bu da ısırığının daha büyük bir köpeğe göre daha zayıf olabileceği anlamına gelir.

Bu nedenle, küçük köpeğinizi beslemek, mama tanesinin boyutunu kontrol etmenizi gerektirir. Mamanın köpeğinizin ağzına uygun olduğundan ve yorulmadan düzgün bir şekilde çiğneyebildiğinden emin olmak önemlidir. Mama boyutu çok büyükse, köpeğiniz tamamen çiğnemeden onu yutmaya çalışabilir.

 

Köpek türünüz için kaç kalori uygun olduğunu veterinerinize danışın ve küçük köpeğinize günde bu kalorileri verdiğinizden emin olun.

Aktivite Seviyeleri

Bir köpek yetiştirirken, diyet ve egzersizin beraber ilerlediğini unutmamak önemlidir. Küçük köpeğinizi tam ve dengeli yiyeceklerle beslemenin yanı sıra, uygun şekilde egzersiz yaptığından da emin olmalısınız.

İstenmeyen kiloları almadıklarından emin olmak için aktivite hızlarını doğru seviyede tutmalısınız. Fazla kilolu köpekler, yüksek tansiyon, diyabet, solunum sorunları ve dayanıklılığın azalması gibi bir dizi sağlık sorunu geliştirebilir.

Köpekler arasındaki aktivite seviyeleri ırklara göre farklılık gösterir ve her cinsin gerektirdiği egzersiz miktarı farklıdır. Küçük cins köpekler için günde 30 dakikadan az egzersiz önerilmektedir. Her köpek ırkının egzersiz gereksinimleri hakkında daha fazla bilgi için, lütfen veterinerinize danışın.

Yürümek, küçük köpeğinizi çalıştırmanın en kolay yoludur. Köpeğiniz evin içinde kalmaya daha yatkınsa, birkaç iç mekan oyunu da oynayabilirsiniz. 'Halat çekme', 'saklambaç' ve 'oyuncağı takip et' gibi kolay ve heyecan verici oyunlar oynayarak evde hareket etmesini ve eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

Yaşamsal Faaliyetlerini ve Cinsini Düşünün

Oyuncak ve küçük köpek cinsi yavrular tipik olarak daha fazla kaloriye ve daha sık beslenmeye ihtiyaç duyarken, olgun, daha az aktif köpekler içinse daha fazla protein ve daha az kalori gerekir. Yeni bir köpek maması için alışveriş yaparken veterinerinizle, özellikle köpek yavrusu cinsleri için özel beslenme ihtiyaçları hakkında konuşun.

Köpeğiniz yaşlandıkça, yeni gıda hassasiyetlerine, pul pul deriye sahip olduklarını veya tüylerinin eskisi kadar parlak olmadığını fark edebilirsiniz. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olmak için, yetişkin bir köpek maması şunları içerir:

  • Kas kütlesini korumak için yüksek kaliteli protein kaynakları
  • Bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olacak lif kaynakları
  • Sağlıklı cilt ve tüyler için Omega-6 ve 3 yağ asitleri
  • Bağışıklık sistemlerini desteklemeye yardımcı olan antioksidanlar

Kilo Kontrolü Özel Diyetler

Aşırı kilolu veya daha az aktif küçük ırk köpekler için, veteriner hekimler kilo kontrolü sağlayan köpek maması önerebilir. Bu özel formüller genellikle azaltılmış yağ ve kalori seviyelerini içerir. Ayrıca oyuncak ve küçük cins köpekler için yağ asitleri ve çinko gibi cilt ve tüy sağlığı için gerekli besinleri içeren hafif bir köpek maması da arayabilirsiniz.

Köpeğinize yenibir mama veya egzersiz rejimine başlamadan önce veterinerinizle iletişime geçin. Diyetlerinde veya günlük rutinlerinde meydana gelen ani değişiklikler strese neden olabilir ve veterineriniz, köpeğiniz için geçişi olabildiğince kolay hale getirme konusunda size tavsiyede bulunabilir.

Yavaş yavaş köpeğinizi yeni bir formülle tanıştırırken; Küçük cins köpeğiniz için doğru kuru köpek mamasını veya konserve köpek mamasını bulduğunuzda, paketin arkasındaki beslenme kurallarına uyun. Çoğu marka, yeni yiyecekleri mevcut tariflerine yavaş yavaş eklemenizi tavsiye eder, ancak her köpeğin farklı olduğunu unutmamak önemlidir. Geçmişte sorunları olmuşsa, köpeğinizi yeni bir mama ile beslemeye başlamanın en iyi yolunu veterinerinize sorun.

Ayrıca yeni tarife tolerans gösterdiklerinden emin olmak için geçiş sırasında ve sonrasında köpeğinizin davranışını ve dışkısını izleyin.