Küçük Irk Köpekler Nereden Gelir?

Son yıllarda küçük köpekler oldukça popüler hale geldi.

Küçük Irk Köpekler Nereden Gelir?

Son yıllarda küçük köpekler oldukça popüler hale geldi. Bu küçük dostlarımız yüreklerimizi ısıtır, çantalarımıza sığar ve kucağımızda uyur. Sorumuz şu: Minyatür köpekler nereden geldi? Ve gerçekten kurtlardan gelmiş olabilirler mi? İşte topladığımız bilgiler...

Küçük Köpeklerin Arkasındaki Bilim
Bilimsel olarak konuşursak, köpeklerin DNA'larında daha hızlı mutasyon ve adaptasyona izin veren "hassas bir genom" vardır. Bu, köpeklerde büyük boy İrlanda kurtlarından minik çay fincanı Chihuahua’lara kadar neden bu kadar çok çeşitlilik olduğunu açıklamaya yardımcı olur.


Kanıtlar, küçük köpeklerin gelişiminin 12.000 yıl önce Orta Doğu'da köpek seven atalarımızın dört ayaklı arkadaşları yetiştirip evcilleştirmesiyle başladığını gösteriyor. Bu köpeklerin genleri normalden daha küçük olan Orta Doğu gri kurtlarına kadar uzanır.

İnsanlar Küçük Köpeklerin Yaratılmasına Nasıl Yardımcı Oldu?
Öyleyse, insan etkileşiminin - evcilleştirme, sevgi dolu bakım ve koruma - sevmemiz gereken çok sayıda minyon köpek çeşidine sahip olmamızın nedeni olduğunu söylemek abartı olmaz. İnsanların onları korumaya ve beslemeye yardım etmesiyle, köpekler boyuta ve güce evrimsel olarak daha az ihtiyaç duydu. Evcilleştirilmiş köpekler, vahşi doğada hayatta kalmak için uyum sağlamak yerine, insanlarla arkadaş olmaya daha çok adapte oldular.

Zamanla insanlar, kemirgenleri avlayabilecek, küçük alanlara sığacak daha küçük köpekleri arzu etmeye başladılar. Ardından ise, kucağa rahatça sığabilecek daha küçük bir köpek istediler. Sebep ne olursa olsun, insanlar istedikleri fiziksel ve mizaç özelliklerinin bir kombinasyonunu elde etmek için zamanla özellikle küçük köpekleri birbirleriyle eşleştirdiler.

Popüler Küçük Köpek Irklarının Kökenleri

Küçük köpeğiniz nereden geldi? Bazı en popüler küçük köpeklerin kökenlerine bir göz atalım:

Amerikan Cocker Spaniel

Spanieller aslen İspanyollar tarafından 14. yüzyılın başlarında kuş avcılığı için kullanılıyordu. 1800'lerin sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'ne getirildiler ve burada iki ayrı cinse ayrıldılar: İngiliz Cocker Spaniel ve Amerikan Cocker Spaniel. Amerikan cinsi, daha hacimli kürke sahip ve biraz daha küçüktür.

Avustralya Teriyeri

19. yüzyılda, Avustralya'daki sıçanların ve yılanların yok edilmesine yardımcı olmak için İngiltere'den kaba tüylü terrier’ler getirildi. Birkaç tür İngiliz Terrier’i ile melezlendikten sonra, cesur, inatçı Avustralya Terrier’i doğdu.

Beagle

Yunan tarihçi Xenophon, MÖ 5. yüzyılda Avlanma Üzerine İnceleme'de Beagle adlı eserinde bir köpeği anlatır. 1500'lerde İngiliz beyler, bazıları daha küçük türden olan beagle’larla avlanıyorlardı. Bu minyatür beagle’ların, modern beagle’larımızın ataları olduğu söyleniyor.

Bichon Frise

Bu kabarık köpek, Water Spaniel soyundan gelmedir ve 1600'lerde Akdeniz'in açık denizlerine yelken açar. Denizciler, Bichon’u iyi şans ve harika bir arkadaş olarak görür. Fransız Devrimi, Bichon'un sahiplerinin çoğunu hapishaneye gönderdi ve bu köpekler sokak sanatçıları tarafından evlat edinilmeye başlandı. Fransız sokak sanatçılarının tercih ettiği oyuncak köpek haline geldiler. Bu geçiş, Bichon Frises'in sirkte performans göstermesine yol açtı ve muhtemelen yüksek eğitilebilir doğasına katkıda bulundu.

Boston Terrier

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iç savaşta kısa bir süre sonra, İngiliz Bulldog, Boston cinsini yaratmak için bir İngiliz terrier’i ile birleşti. Bu birleşme ilk kez savaşmak için kullanılsa da bugün sahip olduğumuz yoldaşı bizlere kazandırdı.

Brüksel Griffon

Bu kıvrımlı küçük filiz, 1800'lerin başında Belçika'da yetiştirildi ve atlı mahalleleri faresiz tutmak için kullanıldı. Bu kavgacı köpek Ruby Spaniel, Pug ve Affenpinscher'ı ırklarından izler taşıyor.

Süvari Kral Charles Spaniel

Oyuncak Spaniel’ler rönesanstan bu yana ortalıkta olsa da King Charles çeşidi 17. yüzyılda İngiliz Kraliyeti’nde ortaya çıktı. 19. yüzyılın sonlarında, Amerika Birleşik Devletleri'nde English Toy Spaniel, Birleşik Krallık'ta King Charles Spaniel olarak bilinen bu ırkı üretmek için Asya oyuncak ırkları (büyük olasılıkla Puglar ve Japon Chins) ile melezlendi.

Chihuahua

Meksika'daki Toltekler'den Güney Amerika'daki Mayalara kadar, bu küçük çekici, eski zamanlardan beri medeniyetleri cezbetti. Avrupa'ya Christopher Columbus tarafından tanıtıldı ve bugün sahip olduğumuz en küçük boyutlara ulaşmak için Chinese Crested ile melezleştirildiği düşünülüyor.

Dachshund

17. yüzyıl Almanya'sında porsuk probleminiz varsa, bu köpekleri onları aramak için yetiştirirdiniz. Dachshund, Almanca'da kelimenin tam anlamıyla "porsuk köpeği" anlamına gelir. Son 60 yılda Amerika Birleşik Devletleri'nde popülariteleri arttı.

Fransız Bulldog

İnsanlar İngiliz Bulldog’larını severdi ama kucaklarında tutabilecekleri bir Bulldog istediler. Bu amaca ulaşmak için, İngiliz Bulldog’ları Fransız Terrier’leri ile (ve belki de Puglarla) yetiştirildi ve Fransız Bulldog 1800'lerin ortalarında doğdu.

İtalyan Tazı

İtalyan tazı muhtemelen diğer küçük tazılarla tekrar tekrar eşleştirilerek ortaya çıktı. Arkeolojik kanıtlar, bu minyatür türünün, Roma İmparatorluğu'nun Akdeniz'e hükmettiği 2.000 yıl öncesine kadar var olduğunu gösteriyor. Bu cins, özellikle minyatür bir köpeğe sahip olmanın önemli bir statü işareti olduğu Rönesans döneminde çok popülerdi.

Jack Russell Teriyeri

Başlangıçta tilkileri kovalamak için yetiştirilen Jack Russell Terrier, küçük ve inatçıdır. Tilkileri avlamak için bu ırkı Rahip John Russell geliştirmiştir ve adınıda ondan almıştır.

Lhasa Apso

Günümüzde havlaması ısırığından daha kötü olabilir, ancak 4000 yıldan fazla bir süre önce bu dağ kurdu evcilleştirildi. Tibet soyluları ve Budist manastırları için bekçi köpeği olarak kullanıldı.

 

Maltese

Bu kraliyet köpeği için Yunan mezarları vardı ve Roma şiiri, Malta adasındaki bu muhteşem köpek için övgüler söylüyordu. Maltese, büyük olasılıkla, İtalya'ya giderken Akdeniz adasından geçen gezginler tarafından Malta'ya getirildi.

Minyatür Bull Terrier

Beyaz İngiliz teriyerinin soyu artık tükenmiş olabilir, ancak bu cesur burunlu arkadaş genlerini bulldog özellikleriyle karıştırılmış olarak taşır. Bu minyatür cins, başlangıçta bir yer üstü fare avcısı olarak yaratıldı.

Minyatür Pinscher  (Min Pin)

Minyatür pinscher kökenleri hakkında tartışma olsa da en yaygın kabul gören teori, bir İtalyan tazı ile bir dachshund arasında bir çaprazlama olduklarıdır. Avrupa'nın en popüler minyatür ırklarından biridir.

 

Norfolk Teriyeri

İngiliz yetiştirici Frank Jones, Norfolk terrierinden sorumlu olan kişidir. Frank bu ırkı 20. yüzyılın başlarında mükemmel fare ve tilki avcıları olarak yarattı. Norfolk terrier, yakın kuzeni Norwich terrieriyle sarkık kulakları olmasıyla ayırt edilebilir.

Pomeranya

Pomeranya, Spitz köpek ailesinden çok daha büyük, daha güçlü kızak köpeklerinin soyundan geliyor. Başlangıçta Pomeranya'nın Kuzey Avrupa bölgesinde yetiştirildikleri söyleniyor. Bu minyatür spitz cinsi 1800'lerden beri kraliyet ailesi arasında popülerdir.

Pug

Başlangıçta 2.000 yıldan fazla bir süre önce tapınak koruyucusu olarak yetiştirilen Pug’lar, 16. yüzyılda Çin'den Avrupa'ya getirildi. Pug'ın kesin soyundan emin olunulmasa da Shih Tzu ve Pekingnese gibi düz yüzlü köpeklerden geldiği düşünülmektedir.

Shih Tzu

Bu küçük "aslan köpeği" de çok eskidir, Ming Hanedanlığı döneminde yüksek mahkemede 7. yüzyılda Çin resimlerinde görülür. Muhtemelen diğer iki eski Asya cinsi olan Pekingese ve Lhasa Apso’nun arasında bir melezdir.

Oyuncak Fox Terrier

Bir tilki terrieri alın, Manchester ekleyin, bir tutam Pinscher, bir doz tazı ekleyin, Chihuahua ile eşleyin ve ilk olarak 1936'da tanınan bu oyuncak köpek ırkına dönüşün.

Yorkshire Terrier (Yorkie)

1800'lerin ortalarında İskoç dokumacılar, tekstil fabrikalarının içindeki kemirgenleri kovalamak amacıyla Yorkshire terrierini yaratmak için çeşitli İskoç terrier’lerini eşleştirdiler.