Küçük Irk Köpekler Neden Daha Uzun Yaşar?

Hayvanlar aleminde, daha büyük hayvanların daha küçük olanlardan daha uzun yaşama eğiliminde olduğunu bilmek için evrim teorisi hakkında bir bilgiye ihtiyacınız yok.

Küçük Irk Köpekler Neden Daha Uzun Yaşar?

Hayvanlar aleminde, daha büyük hayvanların daha küçük olanlardan daha uzun yaşama eğiliminde olduğunu bilmek için evrim teorisi hakkında bir bilgiye ihtiyacınız yok. Bir fil, bir fareden daha uzun yaşar; bir kedi bir Japon balığından daha uzun yaşar. Küçük hayvanlar arasında bile bu gözlem doğrudur; büyük kuşlar, daha küçük olanlara göre daha uzun ömürlü olma eğilimindedir.

Bir kakadu 80 yıla kadar yaşayabilirken serçeler genellikle yaklaşık üç yıl yaşar. Ama köpekler farklıdır. Köpek ne kadar büyükse, yaşam beklentisi de o kadar kısadır. Saint Bernard gibi büyük bir köpeğin ömrü beş ila sekiz yıl arasında olurken, daha küçük ırklar genellikle 12 ila 15 yıl kadar yaşayabilir.

Kuzey Amerika'da 74 köpek ırkı üzerinde yapılan büyük bir çalışma, boyut ve yaşam süresi arasındaki değiş tokuşun itici gücü, boyut ve yaşlanma oranı arasında güçlü bir pozitif ilişki olduğu sonucuna varmıştır. Yaşam süresi ve vücut büyüklüğü ters orantılıdır. Bu kesinlikle köpekler için geçerlidir ve bunun insanlar için de geçerli olduğu öne sürülmüştür. Peki bu neden olur? Muhtemel bir açıklamaya göre, bunun nedeni daha büyük köpeklerin (veya insanların) daha küçük emsallerinden daha hızlı büyümesidir. Aşağı yukarı aynı anda daha büyük bir boyuta ulaşmaları ve daha hızlı büyümeleri de yüksek yaşlanma oranları ile ilişkilendirilmiştir.

Daha hızlı büyümenin neden hızlandırılmış yaşlanmaya yol açtığına dair henüz net bir bilgi yok. Ancak, daha büyük köpeklerin küçük köpeklerden daha kısa bir ömre sahip olmasına neden olan, hızlandırılmış bir yaşlanma hızı gibi görünüyor. Küçük köpeklerin büyük cins köpeklerden genetik olarak daha yavaş büyüdükleri için daha uzun yaşadıklarına inanılmaktadır. Daha küçük köpekler, büyük köpeklerin sahip olduğu hızlı hücre bölünmesine sahip değildir.

Araştırmalar, küçük köpeklerin kanlarında büyük köpeklerden daha düşük büyüme hormonu (IGF-1) veya insülin benzeri büyüme faktörüne sahip olduğunu göstermektedir. Daha düşük IGF-1 konsantrasyonları, yaşa bağlı hastalık riskinde azalma ve daha uzun ömür gösterir.

Tüm Küçük Köpekler Büyük Köpeklerden Daha Fazla mı Yaşar?
Elbette, bir köpeğin ne kadar yaşayacağını kimse tahmin edemez. Köpeğinizin genlerinde gizlenebilecek öngörülemeyen hastalık veya kaza, hastalığa genetik yatkınlık veya sadece kötü şans olasılığı her zaman vardır. Bununla birlikte, genel olarak, cins ne kadar büyükse, o kadar hızlı yaşlanır ve yaşam süreleri o kadar kısa olur.

Küçük ve orta cins köpekler ne kadar yaşar?

İşte küçük ve orta cins köpekler için bazı genel yaş ortalamaları:

  • 12-15 yaş: Beagle, Bichon Frize, Collie, Doberman, Papillon, Pomeranian
  • 14-16 yaş: Boston terrier, Cairn Terrier, Cocker Spaniel, Welsh Corgi, Irish Setter, Parson Russell Terrier, Maltese Terrier, Schnauzer, Shih Tzu, West Highland White Terrier, Yorkshire Terrier
  • 15-18 yaş: Dakhund, Poodle (minyatür ve oyuncak), Chihuahua